Houten tuinpoorten, een aantal soorten en materialen

Bent u op zoek naar een mooie houten poort om uw terrein af te kunnen sluiten, bedenk dan dat er erg veel mogelijkheden zijn. In dit artikel kunt u er wat over lezen. U dient zich echter wel te realiseren, dat dit lang niet alles is wat er op dit gebied te vinden is. Daarvoor is de keuze gewoonweg te groot.

Waarvoor kan een tuinpoort dienen

Tuinpoorten zijn er in allerlei hoogten, soorten en diverse materialen te koop. Afhankelijk van het doel van de poort kiest u de voor u best geschikte uit. Dat dit niet gemakkelijk is met de grote keuze aan poorten, zal u snel duidelijk worden als u er zich echt in gaat verdiepen.

Een van de mogelijke indelingen in de poorten is:
  • dichte poort
  • open poort
  • Engelse poort

De dichte poort
De dichte poort geeft u uiteraard het meeste privacy en is uitermate geschikt, als de poort dicht bij uw woning staat. Het binnenkijken van voorbijgangers is daarmee een stuk moeilijker en zijn dus uw eigendommen ook beter beschermd.
De open poort
Dit type poort is geschikt voor de langere oprit of die waar de privacy niet in het geding komt. Heeft u met de indeling van uw tuin rekening gehouden met het feit dat het zicht op de woning nihil is, dan is dit een prima optie. Natuurlijk ook voor diegenen die geen problemen hebben met een onbelemmerde kijk op het huis of omdat men het open karakter mooi vindt.
De Engelse poort
De Engelse poort is een poort die uit Engeland is overgewaaid en men daar veel aantreft. Dit is een van de typen open poorten, met de typische gebogen zijkanten aan een of weerszijden van de poort.

De gebruikte materialen

Houten poorten kunnen van larikshout(douglas), eiken, iroko, padouk, itauba, sapeli, teakhout en uiteraard nog veel meer houtsoorten gemaakt worden. De hardhouten soorten hebben uiteraard de langste levensduur, maar die levensduur is ook nog afhankelijk van de wijze waarop het hout gedroogd is (langzaam is het beste) en de wijze van bevestiging aan de steunen. Het proces van drogen geeft de beste garantie dat scheuren en vervormen van de poorten tot een minimum worden beperkt. Hout daarentegen zal altijd blijven werken (krimpen en uitzetten), dus met een langzame droging kunnen veel problemen worden voorkomen.

Ook de constructie van de poort bepaalt of er water in de bevestigingspunten kan lopen en of dat een poort goed afwatert. Water dat ergens kan blijven staan versnelt het rottingsproces van het hout. Schuine kanten zijn dus aan te bevelen.

De afwerking van de houten poort

Houten poorten kunnen meestal onbewerkt blijven doordat de kwaliteit van het hout het rotten lang tegen zal houden. Ook zijn er houtsoorten die een natuurlijke hoeveelheid olie in het hout hebben die houtrot tegen zullen gaan.

Bij onbehandeld hout zal de natuurlijke kleur van het hout verminderen en op den duur grijs gaan uitstralen. Hier is niets mis mee en zal de kwaliteit van uw poort niet aantasten. Ziet u liever de natuurlijke uitstraling van het hout, dan kunt u overwegen om het hout regelmatig te oliën of te beitsen. Wat ook kan is het hout lakken in een kleur naar keuze. Diverse Ral-kleuren staan u ter beschikking en er zit altijd wel een kleur naar uw wens bij.

Onbehandeld hout dat in contact komt met ijzer kan grijze tot zwarte verkleuringen tot gevolg hebben. Aangeraden wordt dan ook om alleen roestvast verbindingsmateriaal te gebruiken voor uw poort.

Persoonlijk tintje

Veel mensen vinden het leuk om een persoonlijk tintje in de poort aan te brengen. Hierbij kunt u denken aan het laten inkerven van uw naam, de naam van het huis en zelfs een familiewapen is bij sommige bedrijven mogelijk. Mocht het bedrijf dat uw poort maakt dit niet kunnen maken, dan kunt u dit achteraf altijd nog uitbesteden aan een timmerman of gespecialiseerd bedrijf.

De keuze is persoonlijk

Zoals hierboven al gesteld is, is het erg persoonlijk wat voor poort u zult gaan plaatsen. Wel loont het om eerst eens hier en daar de foto's op internet te gaan bekijken om een eerste selectie te kunnen maken. Zitten daar een aantal voor u mooie poorten tussen, ga dan nog even prijs vergelijken bij een aantal leveranciers. U zult zien dat u dezelfde poorten bij een groot aantal leveranciers kunt tegenkomen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Berrie_van_mier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schapenhek of natuurschermen gebruiken als erfafscheidingSchapenhek of natuurschermen gebruiken als erfafscheidingBloemen, planten, struiken of bomen. Alles in de tuin is puur natuur. Door het toepassen van natuurschermen als erfafsch…
Erfafscheiding van sierhekken en sierpoortenErfafscheiding van sierhekken en sierpoortenVoor de afscheiding van het eigen erf wordt vaak gedacht aan een gesloten hek of haag. Maar niet iedereen wil zijn of ha…
Porta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierPorta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierHet bekendste overblijfsel uit de Romeinse tijd staat in de stad Trier in Duitsland. De Porta Nigra is een indrukwekkend…
Een garagepoort makkelijk automatiserenMisschien is jouw poort nog helemaal niet aan vervanging toe, maar zou je ze wel graag automatiseren. Dat kan. In dit ar…

Blauwe druif of Muscari, een leuk bolgewas en winterhard!Blauwe druif of Muscari, een leuk bolgewas en winterhard!De blauwe druif is een bolgewas, volkomen winterhard en je kunt de plantjes jarenlang op dezelfde plek laten staan. Haal…
Maak uw tuin vogelvriendelijkMaak uw tuin vogelvriendelijkWanneer heeft u voor het laatst een pimpelmeesje, merel of roodborstje gezien op een steenworp afstand in uw tuin? De la…
Bronnen en referenties
  • www.farmpoorten.nl
  • www.houtenpoorten.com
  • www.gardenpleasure.nl

Reageer op het artikel "Houten tuinpoorten, een aantal soorten en materialen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ploemen, 07-10-2013 16:15 #1
Op zoek naar dichte houten tuinpoort met breedte van 3 meter en hoogte van 1.80 meter. Graag offerte. Met dank Reactie infoteur, 07-10-2013
Sorry, ben zelf geen leverancier van materialen.
Maar even googlen op leveranciers van houten poorten.
Succes.

Infoteur: Berrie_van_mier
Laatste update: 11-05-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!