Erfafscheiding: de houten schutting

Veel mensen kiezen nog steeds voor de traditionele houten schutting als erfafscheiding. Ook op dit gebied zijn er echter steeds meer mogelijkheden om langer van uw schutting en uw privacy te genieten. In dit artikel leest u daar meer over.

De traditionele houten schutting

Traditioneel bouwt men een houten schutting op van geïmpregneerde houten palen die diep in de grond gezet worden en waartegen geïmpregneerde houten planken bevestigd worden door middel van spijkers of schroeven. Die planken worden dan aan twee zijden bevestigd, waarbij er aan de ene zijde een opening van enkele centimeters open gelaten wordt en aan de andere zijde op de plaats van de spleet een plank komt. Dit voorkomt grotendeels de inkijk in de tuin van uw buren en andersom.

Bij een houten schutting worden er ook wel, aan slechts een zijde van de schutting, planken getimmerd of geschroefd die elkaar overlappen. Voordeel is dat er geheel geen inkijk mogelijk is. De privacy is dan volledig gewaarborgd.

De traditionele houten schermen

In plaats van het timmeren of schroeven van planken kunnen er ook kant en klare schermen tussen de palen gemonteerd worden. Hiervoor zijn speciale hoeken te koop om de schermen tussen de palen te monteren. Wel is bij deze schermen de afstand tussen de palen erg belangrijk. Bij de aanschaf van de schermen en palen dient u goed te informeren wat de afstand voor de door u gekochte schermen is.
Er is een grote keuze uit houten schermen en afhankelijk van de leverancier zijn onderstaande schermen mogelijk:
  • Rechthoekig vlechtscherm, een scherm bestaande uit dunne gevlochten planken
  • Rechthoekig plankenscherm, een scherm bestaande uit planken die om en om aan latten gespijkerd zitten. De dichtheid kan varieëren.
  • Toogscherm, een planken scherm met aan de bovenzijde een ronde boog.
  • Plankenscherm die aan een zijde hoger is, dan aan de andere zijde. Zorgt voor een mooie overgang naar een lagere afscheiding.

Levensduur van het geïmpregneerde hout

Over het algemeen kan men 10 a 15 jaar doen met de geïmpregneerde palen en schermen. Wel is de levensduur afhankelijk van het feit of het hout in aanraking komt met de grond. Dit stimuleert het rottingsproces en dient dus voorkomen te worden.

U kunt de palen langer goed houden door gebruik te maken van paalhouders. Door paalhouders te gebruiken staan de palen wat steviger in de grond en zijn ze beter beschermd tegen rottingsinvloeden. Paalhouders zijn van metaal en gaan zo'n 50 a 60 cm in de grond. Ze hebben een vierkante flens bovenop de pin waar de houten paal in valt. De schermen of planken dienen niet in het zand te worden geplaatst. Minstens enkele cm's boven de grond begint u met de eerste plank of het scherm.

Nieuwe ontwikkelingen

Iets wat de laatste jaren steeds populairder wordt is het plaatsen van houten schermen tussen betonnen palen. Die palen zijn dan ook niet rottingsgevoelig. Van onderaf gezien wordt er eerst een betonplaat ingegraven tussen de palen. Daarop wordt dan het houten scherm geplaatst.

Met dit systeem is een goede combinatie mogelijk van een houten schutting en een lange levensduur.

Lees verder

© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost het plaatsen van een schutting?De kosten voor het inrichten van de tuin wordt vaak onderschat. Een schutting plaatsen kan een dure klus zijn die veel m…
Plaatsen van een schuttingPlaatsen van een schuttingHet plaatsen van een schutting in uw tuin hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende voordelen aan het plaatsen…
Een tuinafscheiding neerzettenEen tuinafscheiding neerzettenVoor een beetje privacy in je tuin, kun je het beste een tuinafscheiding maken. maar dan heb je natuurlijk nog de keus o…
Regels voor plaatsen schutting of scheidsmuurRegels voor plaatsen schutting of scheidsmuurEen schutting plaatsen lijkt een eenvoudige handeling, maar er zijn toch enkele regels die in acht genomen moeten worden…

Sierbestrating van betonEr zijn vele materialen mogelijk om als bestrating te dienen. Wat u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur en uw fi…
Welke bomen moet je snoeien in juli en hoe doe je datSnoeien is nog een hele kunst, want je kunt een boom ook kapot maken door op het verkeerde moment er voor te zorgen dat…
Reacties

Van den Berg, 26-08-2019
Hallo
Bij deze heb ik een vraag over mijn schutting die op mijn eigen grond staat en dat sinds begin Februari, u begrijpt wel dat de buren niet mee betaald hebben en ook niet hoefden omdat het op mijn grond staat. Nu mijn vraag: Heb sinds kort het huis verkocht en mag ik deze schutting eruit halen, of moet die blijven staan? Reactie infoteur, 28-08-2019
Aangezien je het huis verkocht hebt is dat inclusief de erfafscheidingen vermoedelijk… als je het niet vermeld hebt aan de koper zal deze moeten blijven.

Carla Spaans, 29-05-2017
Twee weken geleden is er een schutting geplaatst op de erfgrens, de hedera moest teruggesnoeid worden omdat ook die palen vervangen moesten worden, lage schutting, gedeeltelijk vond ik prima maar ik wil toch ook ergens vrij kunnen zitten. Nu wil ik op het stuk waar de hedera stond tijdelijk een rietscherm of een wilgenmat plaatsen tot de hedera weer aangegroeid is, dit geldt ook voor de plek waar de kamperfoelie heeft gestaan. Mag ik dit doen, inmiddels wil mijn buurvrouw niet meer met me praten omdat ik een opmerking had over de hoogte van lage gedeelte van de schutting die is ongeveer 80 cm dus ik kan niet meer met haar overleggen.
Mijn vraag is:
Op de plek waar de hedera en de kamperfoelie stonden was de hoogte wel ongeveer 1.80. mag ik daar nu een wilgenscherm plaatsen? Op het lage gedeelte wil ik een paar klimplanten zetten, zoals clematis, mag dat en hoever vanaf de schutting? Reactie infoteur, 29-05-2017
Sorry heb ik geen kennis van. Gemeenten bepalen hoogten zelf volgens mij.
Toch overleggen is het beste… bloemetje mee?
Succes@

P. Gootjes, 19-05-2013
Heel graag wil ik weten of wij de bestaande schutting die op de erfgrens staat in de achtertuin mogen verhogen van 140 cm naar 190 cm. Wij willen het nieuwe hout alleen op ons deel bevestigen, wij blijven met de bevestiging plm 1 cm vanaf de " kant" van de buren. Helaas willen de buren beslist niet meewerken, zij willen ons niet te woord staan. Buurman fotografeert op dit moment zelfs mijn man die de planken uit de auto in de tuin legt. Heeft hij recht van sprekent ons te verbieden? Wij zijn netjes naar ze toegegaan om het te overleggen maar de deur wordt voor onze neus dicht gegooid. De buren aan de andere zijde die hetzelfde verzoek schriftelijk deden kregen hun brief verscheurd terug in de brievenbus. Ofwel, het maakt niet uit op welke manier je contact zoekt, ik wil alleen niet voor verrassingen komende staan als we gaan timmeren, vandaar de vraag. Reactie infoteur, 20-05-2013
Klinkt als een echte burenruzie! Heel slim om eerst te informeren of u in uw recht staat.
Mij lijkt 1,90 cm voor een erfafscheiding geen probleem, daar ze overal op die hoogte in
bouwmarkten te koop zijn.
De regels variëren echter per gemeente, dus dient u daar te informeren wat er allemaal mag.
Succes met de buren.

Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 29-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.