Erfafscheiding van sierhekken en sierpoorten

Erfafscheiding van sierhekken en sierpoorten Voor de afscheiding van het eigen erf wordt vaak gedacht aan een gesloten hek of haag. Maar niet iedereen wil zijn of haar uitzicht volledig wegnemen. Een alternatief voor een gesloten erfafscheiding zijn sierhekwerken. Sierhekwerken schermen het erf wel af, maar laten het uitzicht vrij. Een mooi alternatief dus voor iemand die zijn vrije uitzicht wil bewaren. Sierhekwerken en sierpoorten zijn ook uitermate geschikt voor het afschermen van een voortuin of oprit. De meest gangbare kleuren zijn zwart, antraciet, donkerblauw of donkergroen. Maar de hekken kunnen tegenwoordig in elke RAL-kleur geverfd worden.

Sierhekken en sierpoorten

Assortiment en verkrijgbaarheid sierhekken

De meest gangbare hekwerken en tuinpoorten zijn uitgevoerd in hout. Deze vind je in een ruim assortiment bij elk tuincentrum, bij de bouwmarkt en bij de tuinspecialist. In een enkel geval zal daar een metalen of gietijzeren hekwerk te vinden zijn. Maar dan gaat het maar om een enkel exemplaar en is er geen ruime keuze voorhanden. Er zijn in Nederland gelukkig wel veel bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het leveren van sierhekwerken en sierpoorten. De meeste bedrijven beschikken over een showroom, waar alle mogelijke modellen worden gepresenteerd en dus ook volop keus aanwezig is. Veelal kunnen online folders worden aangevraagd, waarin de leverbare modellen worden afgebeeld. Beter is het om, na een eerste oriëntatie thuis, ter plaatse te gaan kijken.

Soorten sierpoorten

Afhankelijk van de grootte van het perceel of de tuin kan er gekozen worden voor een bijpassende poort. In de meeste gevallen zal het gaan om een zogenaamde inlooppoort. Een inlooppoort is een poort die bestaat uit één deel en die bijvoorbeeld in de voortuin en pad naar de voordeur afsluit. Daarnaast zijn er ook nog de inrijpoorten. Inrijpoorten bestaan uit twee delen en worden gebruikt voor het afsluiten van een brede oprit, bijvoorbeeld naar de garage. Voor wie een stap verder wil, kan of moet gaan is er ook nog de geautomatiseerde schuifpoort. Deze worden alleen bij grote percelen gebruikt en zorgen voor een professionele afsluiting van het perceel en zijn in de meeste gevallen op afstand te bedienen.

Speciale behandeling voor lange levensduur

Na de fabricage van het sierhekwerk of de sierpoort worden ze standaard verzinkt. Dit houdt in dat de hekken ondergedompeld worden in een zinkbad. Deze speciale behandeling bezorgt het materiaal zijn lange levensduur en maakt het roestvrij én onderhoudsvrij. Vervolgens wordt het hekwerk nog geschuurd waardoor de later nog aan te brengen laklaag beter op de ondergrond zal hechten. Na het opschuren volgt dan de laatste behandeling: het zogenaamde poedercoaten. Poedercoaten of poederlakken is het aanbrengen van de uiteindelijke laklaag in de RAL-kleur naar keuze. De uiteindelijke laklaag of coating wordt niet aangebracht in de vorm van lak of verf, maar in poedervorm. Het gaat hier om een heel specialistisch proces, waarbij de verfdeeltjes elektrostatisch geladen worden. Hierdoor ontstaat een betere hechting op het materiaal waar het mee in aanraking komt: het hekwerk dus.

Sierhekwerk op maat

De gespecialiseerde bedrijven bieden een standaard assortiment aan van sierhekken met bijbehorende palen en poorten. Je kiest dus altijd uit de standaard collectie van een bedrijf. Toch is er altijd sprake van een stukje maatwerk. Het door jou gekozen sierhekwerk wordt voor je eigen tuin toch op maat gemaakt. Pas na de bestelling wordt het hekwerk gemaakt en afgewerkt in de door jou gekozen kleur. Afhankelijk van de te overbruggen lengte wordt er mogelijk ook nog een deel in een afwijkende maat gemaakt. Bij de meeste bedrijven kunnen de eigen wensen ten aanzien van het ontwerp dus gewoon ook uitgevoerd worden. Dit is heel bijzonder en heeft te maken met het feit dat dergelijke gespecialiseerde bedrijven de hekwerken ook in eigen beheer fabriceren.

Kleurkeuze of RAL-kleur voor sierhekwerk

De sierhekken die we tegenkomen in de particuliere tuinen of in het openbaar gebied, zijn over het algemeen uitgevoerd in een aantal standaard kleuren. Vooral donkergroen wordt vaak toegepast. Maar ook zwart, antraciet en donkerblauw komen veel voor. In enkele gevallen zijn de hekwerken wit geschilderd. Maar welke kleur ook bi jouw persoonlijke voorkeur past, het kan altijd gerealiseerd worden. Het gekozen hekwerk kan in elke gewenste RAL-kleur gespoten worden.

Klassiek of modern sierhekwerk voor de erfafscheiding

Bij een sierhekwerk komt vaak als eerste het beeld van een klassiek, donkergroen, hekwerk naar voren. De meeste sierhekwerken hebben inderdaad een klassieke uitstraling. Dan moet je denken aan hekwerken met veel krullen, bogen, bloemen, bladeren, druivenranken en dergelijke. En dan vervolgens nog afgewerkt met een Franse lelie op elke spijl. Hier is overigens helemaal niets mis mee. Maar als het niet je smaak is, is een sierhek op de erfgrens toch nog steeds een reële optie. Er is namelijk ruim voldoende modern hekwerk in de handel. Een hekwerk krijgt een klassieke uitstraling door het gebruik van veel versieringen en door de kleur (vaak donkergroen). Maar kies je voor een strak hekwerk met rechte lijnen en je laat het afwerken in zwart of antraciet dan wordt het een heel ander verhaal. Dan staat er gewoon een prachtig strak modern hek in de tuin. Welk hekwerk voor jouw smaak het beste is, is natuurlijk een kwestie van smaak én van de stijl en uitstraling van de woning en de tuin. Een klassieke woning met bijbehorende tuin vragen om een klassiek hekwerk. Een modern huis met strakke tuin vraagt om een modern hekwerk. Alleen de beste combinatie laat het sierhekwerk op de juiste wijze tot zijn recht komen. Heb je nog jonge kinderen kies dan voor een kindvriendelijk hek, zonder uitstekende punten en dergelijke. Is het de bedoeling dat het sierhekwerk en de sierpoort het perceel beveiligd, dan kan het hekwerk ook daarop aangepast worden. Denk hierbij aan het op afstand openen van de poort en het beveiligen door middel van een intercom en/of camera.

Bijpassende tuinproducten

De in sierhekwerken gespecialiseerde bedrijven bieden daarnaast in de meeste gevallen ook nog allerlei bijpassende nevenproducten aan. Hiermee krijg je de mogelijkheid om het hekwerk en de palen desgewenst af te maken met bijpassende hekpunten en/of paalkoppen. Maar je kunt vervolgens ook brievenbussen, schoorsteenkappen, tuinbanken, tuinverlichting en zonnewijzers van hetzelfde materiaal en in de zelfde kleur kopen. Bedenk altijd wel: overdaad schaadt. Door er allerlei losse elementen aan toe te gaan voegen, wordt de aandacht misschien te veel van het prachtige hek afgehaald en dat zou jammer zijn.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schapenhek of natuurschermen gebruiken als erfafscheidingSchapenhek of natuurschermen gebruiken als erfafscheidingBloemen, planten, struiken of bomen. Alles in de tuin is puur natuur. Door het toepassen van natuurschermen als erfafsch…
Lekker luie fauteuilLekker luie fauteuilDe woonkamer moet aan een aantal eisen voldoen en een daarvan is dat je in lekkere stoelen weg moet kunnen zakken. Naast…
We houden van saaie autokleurenWe houden van saaie autokleurenNederland is al sinds jaar en dag een land binnen Europa die graag haantje de voorste wil zijn, misschien wel het hoofd…
Cortenstaal in de tuin, waar kun je het voor gebruiken?Cortenstaal in de tuin, waar kun je het voor gebruiken?Cortenststaal is een sterk, duurzaam en recyclebaar materiaal. Het heeft bij de aflevering een grijs/zwarte metaalkleur,…

Betonschutting, hout-betonschutting of aluminium schuttingBetonschutting, hout-betonschutting of aluminium schuttingWie zich gaat oriënteren op een nieuwe erfafscheiding loopt de kans om al snel door de bomen het bos niet meer te zien.…
Winterbloeiende klimplanten en leiplantenWinterbloeiende klimplanten en leiplantenWinterbloeiende klimplanten en leiplanten worden niet zo vaak toegepast. De laatste jaren komen er nieuwe soorten op de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MSphotos, Pixabay (bewerkt)
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.