Metalen tuinpoorten, een aantal soorten en materialen

Net zoals bij de houten tuinpoorten zijn de poorten van metaal bedoeld om ongewenste bezoekers buiten te houden of puur voor de privacy. Bij bedrijven worden veel metalen rolpoorten gebruikt. Maar ook bij particulieren zie je metalen poorten steeds meer terugkomen. In dit artikel wat over de soorten en de gebruikte materialen.

Metalen poorten

De keuze voor een metalen poort heeft meestal te maken met de lange levensduur van deze poorten. Gingen de ijzeren poorten in het verleden al best lang mee, met de moderne roestpreventie kunnen ze in vergelijking met de houten poorten wel 2 tot 3 keer langer meegaan.

Of u kiest voor een houten of een metalen poort, hangt heel erg van uw persoonlijke voorkeur af. Een houten poort kan een blikvanger zijn in een nostalgische, weelderige of zelfs in een strak moderne tuin. Metalen poorten zijn over het algemeen strak van vorm, tenzij u van smeedwerk houdt. Daar kunt u natuurlijk het meest nostalgisch uw terrein mee aflsuiten. Let u wel op met een overdaad aan siersmeedwerk. Het kan ook gauw als kitsch over gaan komen. Maar ook dit hangt weer af van uw persoonlijke smaak.

De soorten poorten

De poorten kunnen ingedeeld worden in:
  • enkelvoudige poorten
  • tweedelige poorten
  • rolpoorten
  • schuifpoorten

De enkelvoudige poorten worden gebruikt voor smallere doorgangen. Voor een doorgang van personen, fietsen en brommers tot motoren. Als de poort te breed gaat worden loopt u het risico van het uit gaan hangen van de poort en een scheve poort moet zoveel mogelijk worden voorkomen.

Voor de grotere breedtes is het beter om een tweedelige poort te laten zetten. Prima te gebruiken voor een inrit of als afsluiting waar grote dingen doorheen moeten kunnen.

Bij zowel enkelvoudige- als tweevoudige poorten kan men kiezen voor een rolpoort. De rolpoort is voorzien van een wiel in het midden waar de poort(en) sluiten. Deze rolt over de grond en zorgt ervoor dat de poort niet kan verzakken. Soms maakt men een pad van beton of metaal waar dit wiel over kan rollen, zodat er geen spoor in de grond getrokken wordt, waardoor het voordeel van het wiel teniet gedaan wordt.

Schuifpoorten worden dikwijls gebruikt bij bedrijven of hele grote afsluitingen. Deze zijn dikwijls met een motor te bedienen en hebben als voordeel dat ze ook op afstand bediend kunnen worden. Beveiliging is mogelijk met een elektronisch pasje of sleutel. Daarbij wordt dan weer regelmatig een videocamera ingezet voor extra beveiliging. Men ziet dan wie toegang wil hebben of wie men binnenlaat.

De soorten metalen

Poorten kunnen van ijzer of aluminium gemaakt worden afhankelijk van wat u wilt.

De ijzeren poorten worden eerst behandeld tegen corrosie (roest). Een van deze methoden is het galvaniseren. Hierbij wordt de poort voor het aflakken eerst in een zinkbad van een 400 graden Celcius ondergedompeld. Hierbij wordt zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde een volledige bescherming tegen roest gegeven.

Een andere methode is het stralen en metaliseren. Hierbij wordt er echter geen behandeling aan de binnenzijde gegeven. Het galvaniseren heeft dus de voorkeur, maar is wel weer afhankelijk van het model van de poort.

Aluminium poorten zijn roestvrij en veel lichter dan de ijzeren poorten. Ijzer daarentegen is weer sterker dan aluminium.

Alle metalen poorten kunnen afgelakt worden in de kleuren die u wilt. U bent dus niet aan specifieke kleuren gebonden.

De metalen poorten worden dikwijls nog gecombineerd met hout voor een rustiekere uitstraling. Het metalen frame zorgt dan voor een grote stabiliteit van de poort, terwijl men toch de indruk van een houten poort heeft. In plaats van hout wordt er ook dikwijls gebruik gemaakt van gegalvaniseerd of geplastificeerd gaas tussen het metalen frame. Misschien niet de mooiste oplossing maar wel een die een stuk goedkoper is.

Ruime keuze in poorten

Om alle mogelijkheden te laten zien is in dit artikel onmogelijk te doen. Er is gewoon een te grote keuze in de soorten en modellen van de poorten. Voor een indruk van de mogelijkheden kunt u het beste even een aantal leveranciers bij u in de buurt gaan bezoeken of vooraf al even op de websites van deze leveranciers gaan kijken. Daar vindt u veel voorbeelden van poorten die al door hen geplaatst zijn en kunt u vooraf al enigszins bedenken wat voor u zou kunnen voldoen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfafscheiding van sierhekken en sierpoortenErfafscheiding van sierhekken en sierpoortenVoor de afscheiding van het eigen erf wordt vaak gedacht aan een gesloten hek of haag. Maar niet iedereen wil zijn of ha…
Een garagepoort makkelijk automatiserenMisschien is jouw poort nog helemaal niet aan vervanging toe, maar zou je ze wel graag automatiseren. Dat kan. In dit ar…
Porta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierPorta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierHet bekendste overblijfsel uit de Romeinse tijd staat in de stad Trier in Duitsland. De Porta Nigra is een indrukwekkend…
Poort openen / Poort forwarden in Utorrent (Handleiding)Poort openen / Poort forwarden in Utorrent (Handleiding)Vaak kom je bij Utorrent een rood symbooltje tegen. Het rode symbooltje betekent dat er geen poort open staat waar het d…

Blauwe druif of Muscari, een leuk bolgewas en winterhard!Blauwe druif of Muscari, een leuk bolgewas en winterhard!De blauwe druif is een bolgewas, volkomen winterhard en je kunt de plantjes jarenlang op dezelfde plek laten staan. Haal…
Maak uw tuin vogelvriendelijkMaak uw tuin vogelvriendelijkWanneer heeft u voor het laatst een pimpelmeesje, merel of roodborstje gezien op een steenworp afstand in uw tuin? De la…
Berrie_van_mier (101 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.