Blauwe druif of Muscari, een leuk bolgewas en winterhard!

Blauwe druif of Muscari, een leuk bolgewas en winterhard! De blauwe druif is een bolgewas, volkomen winterhard en je kunt de plantjes jarenlang op dezelfde plek laten staan. Haal het voorjaar alvast in huis met een bakje met blauwe druifjes, ook erg leuk voor kinderen om de groei te volgen van dit gewas, leg wel uit dat je deze druifjes niet kunt eten! Hoe verzorg je blauwe druifjes en met welke planten of bloemen kun je blauwe druifjes combineren? Wanneer bloeit een blauwe druif?

Inhoud artikel


Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Blauwe druifjes

Het bolgewas komt oorspronkelijk uit Klein-Azië en het Middelands Zeegebied. Je vindt blauwe druifjes tussen boom- en wijngaarden. In Nederland zie je blauwe druifjes in graslanden en in duingebieden, maar ook in weilanden en bossen. Blauwe druifjes horen tot de familie Hyacinthaceae. De meeste soorten zijn zeer winterhard en blauwe druifjes groeien zo gemakkelijk dat ze het in elke tuin goed doen.

Het planten en de verzorging van blauwe druifjes

  • Het blauwe druifje doet het goed in de tuin maar ook in een bloempot (binnen, op een balkon of op een terras) komen ze goed tot hun recht.
  • Zorg voor een lichte standplaats maar zet blauwe druifjes niet in de volle zon.
  • De grond moet wat vochtig zijn, staan het bolgewas in een bloempot geef dan twee keer per week water.
  • Bemesten is niet noodzakelijk.
  • De bollen in oktober/november in de grond plaatsen, plant ze 6 tot 10 centimeter diep en zorg voor een afstand van ongeveer 8 centimeter.
  • Het groene loof moet je niet afsnijden bij dit bolgewas, het geeft de bol nieuwe energie om ook de volgende keer weer te bloeien.
  • Blauwe druifjes komen ook goed tot hun recht in een rotstuin.
  • Je kunt blauwe druifjes ook zeer goed gebruiken als snijbloem.
  • De ideale temperatuur is 12 tot 18 graden Celsius, maar blauwe druifjes zijn ook bestand tegen lagere temperaturen (lichte vorst).

Het blad

  • De kleur van het blad is groen, aan de bovenkant lichter grijsgroen. Elk plantje heeft twee tot drie bladen. De bladeren zijn langgerekt en hebben ongeveer de lengte van de bloemsteel. De nerven zijn vaak verhoogd

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Bloemen en de bloeitijd

De bloemen noemt men ook wel Muscari of druifhyacint. De bloemen geuren naar muskus. De bloemen verschijnen meestal in maart, maar in april en mei kun je nog meer genieten van de bloemenpracht. Je kunt de bloemen beschrijven als aarvormige trossen, ze groeien uiteindelijk uit tot wat losbloemige trosjes met een lengte tot zeven centimeter.

Kleur van de bloemen

De naam geeft natuurlijk al een goede hint naar de kleur. De bloemen zijn violetblauw met een witte rand of helemaal wit.

Hoogte

Een blauw druifje wordt niet heel hoog, ongeveer twintig tot dertig centimeter.

Vermeerderen

Het blauwe druifje is een bolgewas maar kan zich verspreiden via zaad. Dit lukt echter alleen als je niet te vaak schoffelt.

Met welke planten/bloemen kun je blauwe druifjes goed combineren

  • Met tulpen, sneeuwklokjes en krokussen.
  • Het loof van de blauwe druifjes is niet zo mooi om te zien, je kunt ze tussen vaste planten zetten die in mei het loof overgroeien. Blauwe druifjes kun je ook goed neerzetten onder heesters.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimplanten voor over de pergolaKlimplanten voor over de pergolaErg mooi in een tuin is een pergola begroeid met klimplanten zoals een Clematis, de druif of blauwe regen. Er is veel ke…
Bloeiende bodembedekkersBloeiende bodembedekkersBodembedekkers zijn handige planten voor in de tuin. Ze zorgen dat onkruid minder kans krijgt om te groeien en ze gaan u…
Tulpen, de lentebloemen bij uitstekTulpen, de lentebloemen bij uitstekOnze nationale bloem die eigenlijk uit Turkije komt, maar al sinds eeuwen in Nederland gekweekt wordt en inmiddels werel…
Schaduwplanten voor vochtige grondIn veel tuinen is wel een plek te vinden met lichte schaduw en waar de grond vochtig blijft in het groeiseizoen. Daar pa…

Leycesteria, een aanwinst voor iedere tuinLeycesteria, een aanwinst voor iedere tuinLeycesteria is een vaste plant, die veel te bieden heeft.Vaste planten zijn een aanwinst in de tuin. Vaak sterven ze af…
Metalen tuinpoorten, een aantal soorten en materialenNet zoals bij de houten tuinpoorten zijn de poorten van metaal bedoeld om ongewenste bezoekers buiten te houden of puur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Tuinbloemen in kleuren, Meulenhoffs Natuurgidsen, door G. Kromdijk
  • http://www.eigenhuisentuin.nl/tuinieren/tuinindex/bloemen_en_planten/bloembollentijd
  • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
  • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 23-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.