Schapenhek of natuurschermen gebruiken als erfafscheiding

Schapenhek of natuurschermen gebruiken als erfafscheiding Bloemen, planten, struiken of bomen. Alles in de tuin is puur natuur. Door het toepassen van natuurschermen als erfafscheiding wordt daar een extra natuurlijke dimensie aan toegevoegd. Dergelijke schermen hebben een natuurlijke oorsprong en zijn dus bijzonder milieuvriendelijk. Door het materiaal en de kleur gaat een natuurlijke erfafscheiding volledig op in de omgeving. Een ander natuurlijk product is het bekende Engelse schapenhek gemaakt van kastanje hout. Dit Engelse hek of schapenhek wordt veel toegepast als erfafscheiding in een landelijke omgeving.

Erfafscheiding van natuurlijke materialen

Naast een groene erfafscheiding van struiken of een afscheiding met houten schuttingen, is het ook mogelijk om te kiezen voor een erfscheiding met panelen die opgebouwd zijn uit natuurlijke materialen. Dergelijke erfafscheidingen doen het vooral goed in een landelijke omgeving, maar kunnen vaak ook worden toegepast bij de woning. Het geeft de tuin een natuurlijke uitstraling en zorgt direct na het plaatsen voor een dichte afscheiding. Er zijn toepassingen mogelijk die gemaakt zijn van kastanje hout en van restmaterialen uit de natuur. Het eerste is een duurzaam product met een lange levensduur. De schermen gemaakt van restmaterialen zijn eerder aan vervanging toe.

Schapenhek, Engels hekwerk of Frans hekwerk van kastanje hout

Wat is een schapenhek?

Het Engels hekwerk (Classic Sheep Fence) of schapenhek is uitstekend geschikt als permanente afscheiding in parken, tuinen, langs vijvers, in weiden en bossen. Het is een multifunctioneel en flexibel hekwerk. Van hetzelfde materiaal worden ook poortjes gemaakt. De hekwerken en poortjes worden beide gemaakt van kastanje hout. Om precies te zijn, het hout van de tamme Kastanje (Castanea sativa). Dit hout bevat van nature veel looistoffen waardoor het een bijzonder goede weerstand heeft tegen vocht en schimmels. Dit zorgt er voor dat het hekwerk een lange levensduur heeft en helemaal onderhoudsvrij is. Vooral dit laatste maakt het voor veel mensen ook erg aantrekkelijk om als erfafscheiding te gebruiken.

Engels of Frans schapenhek

Er is een Engelse én Franse variant van het schapenhek, dat ook wel rasterhekwerk of schapenraster wordt genoemd. Qua duurzaamheid is er geen verschil tussen de Engelse en Franse uitvoering. De puntige bovenzijde van de Engelse staken zijn er traditioneel met een kapmes aangeslagen. De Franse puntjes zijn er zorgvuldig op gezaagd en daarom gelijkmatiger van vorm en uitstraling. De voor de bevestiging noodzakelijke steunpalen zijn ook leverbaar in hetzelfde kastanje hout. De hoogtematen van het Engels hekwerk variëren van 60 tot 180 cm. Het Franse hekwerk varieert van 50 cm tot 200 cm.

Toepassingen schapenhek

Het schapenhek werd van oudsher vooral toegepast in tuinen en parken, rondom (schapen)weides of vijvers. Met zijn natuurlijke uitstraling komt hij het beste tot zijn recht in een landelijke en/of informele omgeving. Toepassingen bij een rijtjeswoning in een VINEX-wijk komen minder tot zijn recht. Op een volkstuinencomplex vormt het simpele hekwerk wel een natuurlijke aansluiting met de omgeving.

Uitvoeringen Engels hekwerk of schapenhek

  • Engels hekwerk - ruw; ruw afgewerkt met een latafstand van 8-10 cm., wordt gebruikt op het boerenland en langs weides
  • Engels hekwerk - standaard; fijnere afwerking met een latafstand van 8-10 cm., geschikt voor tuinen
  • Engels hekwerk - smal; afwerking als de standaard uitvoering, maar met een latafstand van 4-5 cm.
  • Frans hekwerk - smal; nette afwerking met een latafstand van 3-3,5 cm., de latjes zijn hier gladder, rechter en gelijkvormiger
Er zijn ook bijpassende poortjes leverbaar.

Natuurschermen van bamboe, boomschors, dopheide, riet of wilgentenen

Natuurlijke materialen voor erfafscheiding

Natuurschermen danken hun naam aan het materiaal waar het van vervaardigd is. De verschillende materialen die voor natuurschermen gebruikt worden komen allemaal voort uit de natuur en worden veelal gebruikt van restmaterialen. Hierdoor hebben we te maken met een heel milieuvriendelijk product. Een erfafscheiding van natuurschermen geeft een hele rustieke sfeer aan de tuin. De schermen zijn dusdanig vervaardigd, dat het gebruikte materiaal volledig aan elkaar sluit. Hierdoor ontstaan mooie dichte schermen en ben je na het plaatsen direct verzekerd van voldoende privacy.
Voor de natuurschermen worden de volgende materialen gebruikt:
  • Bamboe
  • Boomschors
  • Dopheide
  • Riet
  • Wilgentenen
De gemiddelde levensduur van natuurschermen is ongeveer 5 tot 8 jaar en sterk afhankelijk van de omstandigheden en de weersinvloeden. Natuurschermen van bamboe en wilgentenen gaan het langste mee. We hebben te maken met natuurproducten, die na verloop van tijd zullen slijten. De levensduur is afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden ter plaatse. Een scherm bij een vrijstaand huis en dagelijks blootgesteld aan zon en wind zal sneller slijten dan hetzelfde scherm in een besloten stadstuin. De juiste plaatsing is dus erg belangrijk. Als het scherm beplant wordt zorgt deze beplanting ook voor extra bescherming. De levensduur kan ook nog gunstig beïnvloed worden door te zorgen voor een goede bevestiging.

Kleurkeuze natuurlijke erfafscheiding

Door het gebruik van verschillende materialen is er dus gelijk een (beperkte) kleurkeuze. Voor een goed scherm is natuurlijk ook eerste klas materiaal nodig. In Nederland is dit slechts in beperkte mate aanwezig, dus wordt er daarom ook veel materiaal geïmporteerd. Maar dit komt de kwaliteit alleen maar ten goede. Het resultaat is een selectie van prachtige natuurschermen die sterk én weerbestendig zijn.

Toepassingen

Natuurschermen zijn dus een goed alternatief voor de houten schermen. Ze worden geleverd in de vorm van kant en klare panelen of per rol. De panelen en de schermen op rol kunnen aan palen bevestigd worden. Voor natuurschermen die op de rol of per meter worden verkocht, moeten tevens horizontale latten aangebracht worden als extra versteviging. In de tuincentra is voldoende keuze aan palen en planken aanwezig. Met de natuurschermen kan op een eenvoudige en simpele wijze een erfafscheiding gemaakt worden. Maar ook een rustiek hoekje of een mooie achtergrond voor de beplanting is zo gemaakt. Ook een mogelijkheid is het bekleden van pergola's, balkons of carports. Zelfs in de huiskamer, als decoratief kamerscherm, komt een natuurscherm nog tot zijn recht. De natuurschermen moeten bevestigd worden aan stevige houten palen, net als bij een schutting. Op de houten palen moeten houten dwars-latten bevestigd worden op een afstand van 50 centimeter of minder. Dit is afhankelijk van de situatie. Te allen tijde moet voorkomen worden dat het scherm door de wind kan gaan bewegen of klapperen. Als dit gebeurd zal het scherm snel slijten. De schermen moeten met speciale bevestigingsclips of geplastificeerd ijzerdraad aan het frame worden bevestigd.

Verschillende soorten natuurlijke schermen

  • Bamboescherm; een stevig natuurscherm van gespleten bamboe
  • Boomschorsmat; zeer decoratief door het gebruik van boomschors, dat waak dubbelzijdig is aangebracht.
  • Dopheidescherm; gemaakt van jonge dopheide en via een speciale vlechttechniek in elkaar gezet, ideaal voor klimplanten. Of van volgroeide dopheide voor een rustieke uitstraling.
  • Rietscherm; decoratief met een natuurlijke uitstraling voor zowel binnen als buiten, gemaakt van geperste rietplaten.
  • Wilgenscherm; ongesorteerde wilgentenen met een donkere uitstraling of geselecteerde tenen waardoor een vlak en egaal scherm ontstaat wat lichter van kleur is.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heras Hekwerken voor een totaaloplossingHet bedrijf Heras hekwerken is een toonaangevend bedrijf op het gebied van hekwerken en poorten. Buiten de basis, de hek…
Erfafscheiding van sierhekken en sierpoortenErfafscheiding van sierhekken en sierpoortenVoor de afscheiding van het eigen erf wordt vaak gedacht aan een gesloten hek of haag. Maar niet iedereen wil zijn of ha…
Erfafscheiding: het natuurlijk alternatiefBuiten de standaard betonnen, houten of kunststof schuttingen, zijn er nog heel veel mogelijkheden om uw tuin af te sche…
Hoe maak ik een insectenhotel?Hoe maak ik een insectenhotel?De laatste jaren zien we deze leuke huisjes steeds meer; het insectenhotel. Een insectenhotel is, zoals de naam al zegt,…

De volkstuin: goedkope fruitbomen bij doe-het-zelfzakenWie op zijn volkstuin ook graag fruit wil telen, maar niet zoveel kan uitgeven, doet er goed aan de aanbiedingen van de…
Ziekten en plagen in de moestuinHet hebben van een moestuin is een leuke hobby. De plantjes zaaien poten zien groeien en oogsten. Maar als er een ziekte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
  • https://www.schapenhek.nl/
  • https://homingxl.nl/schuttingen/natuurschermen/
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.