Wat kost een keuken: hoe bepaal je de prijs van jouw keuken?

Wat kost een keuken: hoe bepaal je de prijs van jouw keuken? Wat kost een nieuwe keuken? Een vaak gestelde vraag. Een eenvoudig antwoord is echter minder vaak gehoord. Toch is het wel zaak, te weten wat je financieel te wachten staat als je een nieuwe keuken overweegt. Hoeveel geld heb je nodig. Ga je sparen, of ga je ervoor lenen. En van welk kostenplaatje moet je dan ongeveer uitgaan? Je kunt helaas niet zomaar een bedrag noemen als antwoord op de vraag wat een keuken kost. De keuzemogelijkheden zijn enorm en daarmee dus ook het aantal factoren dat de uiteindelijke prijs bepaald. Vooral een bovengrens is lastig te geven, want je kunt het werkelijk zo gek maken als je zelf wilt. Dit zal de meeste mensen dan ook niet verbazen, maar toch wordt de vraag wat een keuken kost nog regelmatig gesteld. Is er dan helemaal geen antwoord te geven op een dergelijke vraag?

Een keuken is geen ding

Om te begrijpen waarom het zo lastig is een prijs te noemen, moet je even stilstaan bij wat een keuken nu eigenlijk is. Een keuken wordt vaak als enkelvoudig ding genoemd: "Wij hebben besloten een nieuwe keuken te gaan kopen." Dat geeft meteen het idee dat je een enkel ding of product koopt. En aan een product hangt een prijs, nietwaar? En natuurlijk zal er bij elke nieuwe keuken ook een bepaalde eindprijs zijn. Een totaalprijs voor de gehele keuken.

Som van de delen

Maar die prijs krijg je door van alle delen de prijzen op te tellen. En bij ieder aspect kun je veel keuzes maken die andere prijzen tot gevolg zal hebben. En dus de totaalprijs beïnvloeden. Neem je apparatuur van een A-merk of ga je voor meer prijsbewust op zoek naar de juiste apparaten? Heb je een grote keuken en dus veel kastjes en een groot aanrechtblad? Of zit je beperkt in de ruimte? Neem je een exclusief luxe werkblad, zoals een duur soort natuursteen, of een relatief goedkoop gelamineerd keukenblad? Wil je misschien een kokendwaterkraan? Meerdere ovens? Zoals je ziet zijn er veel zaken die meespelen en een grote rol spelen in de totaalprijs.

Andere extra kosten

Een ander aspect dat je niet moet vergeten zijn andere kosten die ook vaak komen bij een nieuwe keuken. In de eerste plaats de tegels of andere materialen die je tegen de achterwand wilt plaatsen. Maar denk ook aan eventueel installatiewerk dat gedaan moet worden. Ook dat in de papieren lopen. Bijvoorbeeld wanneer je elektrisch wilt gaan koken, maar nog geen geschikte aansluiting hebt. Maar ook de gasleiding of waterleiding moet wellicht verlegd worden. En denk ook aan de afvoer. Die heb je nodig voor zowel de spoelbak als de vaatwasser. Zo kan het uit te voeren installatiewerk behoorlijk oplopen. Ben je een ervaren klusser, met het juiste gereedschap, dan vallen de kosten wel mee. Maar voor veel mensen zal het toch betekenen dat ze de hulp van een vakman nodig hebben. En dat gaat gepaard met de nodige kosten.

De vele puntjes op de i

Daarnaast heb je nog de nodige kosten die je moet maken om de keuken echt af te maken. In de meeste gevallen zal je iets nieuws op je keukenvloer leggen. Heb je nog een houten vloer, dan is het misschien nodig om zelfs de hele vloer te vervangen. Hetzelfde geldt ook voor je plafond. Vooral wanneer er allemaal nieuwe elektriciteitsleidingen moeten worden aangelegd. In dat geval moet je meestal het plafond ook vernieuwen. Daarnaast zal je meestal ook moeten behangen en verven om alles helemaal af te maken.

Verlichting

En vergeet ook de verlichting niet. Ook niet direct onderdeel van de keuken zelf, maar wel iets waar je al vroeg rekening mee moet houden. Om alles mooi weg te werken, moet je zorgen dat je de aansluitingen op de juiste plaats hebt zitten. Je hebt op het gebied van verlichting allerlei mogelijkheden. Verlichting is erg belangrijk en wordt helaas te vaak onderschat bij een nieuwe keuken. Wil je het goed doen, dan komt hier ook het nodige werk en kosten bij kijken.

Het totaalplaatje is belangrijk

Allemaal kosten die niet direct met de keuken zelf te maken hebben, maar wel van belang zijn. Zeker wanneer je op zoek bent naar een realistisch beeld van wat je aan geld voor een compleet nieuwe keuken kwijt zal zijn. Al deze zaken zijn erg afhankelijk van je eigen situatie. Die laten we verder buiten beschouwing, Maar weet dus dat je waarschijnlijk wel met een aantal van dit soort kosten te maken gaat krijgen. Houd daar dus rekening mee, en zorg dat je budget toereikend is. Hiermee voorkom je een mogelijke teleurstelling halverwege je verbouwing.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips bij het kopen van een goedkope keukenJe wil graag je keuken vernieuwen, of je koopt een huis waar een nieuwe keuken in moet. Dan kunnen de kosten snel oplope…
Wat kost het renoveren van een keuken?U kunt de levensduur van uw keuken verlengen door hem te laten renoveren. Een keukenrenovatie bespaart u duizenden euro’…
Huis opknappen met weinig geldHuis opknappen met weinig geldUw eigen huis opknappen kunt u duur maken, maar u kunt ook met een klein budget het huis verbeteren. Een vakman inschake…
Waar let je op bij aanschaf van een keukenWaar let je op bij aanschaf van een keukenJe bent van plan een nieuwe keuken aan te schaffen. Daar komt nogal wat bij kijken. In dit artikel een aantal tips hoe j…

De prijs van een keuken: voorbeeldbedragen en tips!Wanneer je erover denkt een nieuwe keuken te gaan kopen, zijn de kosten vaak het eerste waar je aan denkt. Begrijpelijk,…
Brandpreventie en brandveiligheid thuisBrandpreventie en brandveiligheid thuisElk jaar sterven duizenden mensen en nog meer mensen lopen ernstige brandwonden op als gevolg van een woningbrand. Naast…
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 29-12-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.