Keuken kopen met korting: is onderhandelen cruciaal?

Een keuken kopen is een behoorlijke investering. Je kunt het werkelijk zo duur maken als je zelf wilt. Maar het liefst betaal je natuurlijk zo weinig mogelijk. Vooral in de keukenwereld zijn de prijzen fors en hoor je veel over mogelijke kortingen. Sommige mensen zijn ware onderhandelaars en beweren vele duizenden euro's bespaard te hebben. En wie wil er nu geen geld besparen? En vooral als het om grote bedragen gaat. Vooropgesteld natuurlijk dat je hetzelfde geleverd krijgt tegen dezelfde voorwaarden. En dan is een lagere prijs altijd beter, nietwaar? Tegenwoordig is afdingen op een aangegeven prijs veel minder normaal dan vroeger. Veelal staat er een prijs op een product en daar moet je het mee doen. Maar bij een keuken hoor je toch nog regelmatig verhalen over grote kortingen die mogelijk zouden zijn. Sterker nog, het lijkt soms wel alsof het normaal en zelfs verwacht wordt over de prijs van een nieuwe keuken te onderhandelen.

Onderhandelen is normaal?

Een keuken is wat dat betreft een vreemd product om te kopen. Veel kopers willen juist over de prijs onderhandelen. Dat is door de jaren heen zo gegroeid. Een stevige korten van soms tientallen procenten is niet mis. Het geeft het idee dat je het als koper erg goed gedaan hebt. En dat je je natuurlijk vele duizenden euro's bespaard hebt. Dat verschil kun je mooi in je zak steken. Of je gebruikt dat geld om toch nog wat extra luxe in je keuken te stoppen. Bijvoorbeeld duurdere apparatuur, een Quooker of andere zaken.

Zo werkt de keukenmarkt

Het gevolg is natuurlijk dat de keukenverkopers daar ook rekening mee houden. De verkopers weten dat er over de prijs onderhandeld zal worden. Ze zorgen dat er al voldoende marge in de prijs zit, om zelfs met korting nog voldoende winst te maken op de keuken. Ga je niet over de prijs onderhandelen, maar betaal je gewoon de initiële prijs, dan betaal je in veel gevallen teveel.
De prijs die de keukenverkoper in eerste instantie noemt, is over het algemeen de hoogst denkbare prijs. Daardoor kan er eigenlijk altijd heel wat van af. Niet zelden komt de verkoper met een korting over de brug, wanneer de klant zelf helemaal geen prijs onderhandeling start.

Niet iedereen kan of wil onderhandelen over de prijs

Onderhandelen over de prijs is niet voor iedereen weggelegd. Dat komt onder andere doordat we dat in onze maatschappij niet meer zo gewend zijn. Het is een wedstrijd, een gesprek met tegengestelde belangen. Je moet voor jezelf opkomen en tegen die andere ingaan. Iets wat voor veel mensen tegenwoordig niet zo gemakkelijk is. Bij een keuken is het toch wel verstandig je hier overheen te zetten en toch te proberen een korting te pakken. Zoals gezegd komt de verkoper zelf ook weleens met een korting. Dat is beter dan niets, maar je kunt er wel vanuit gaan dat er meer korting mogelijk is dan de verkoper zelf weggeeft,

Prijsvechters

Vanzelfsprekend is de ruimte voor een prijsonderhandeling afhankelijk van de keukenzaak waar je bent. Bij de echte dure zaken en merken is er over het algemeen veel ruimte. Ga je echter naar de vele prijsvechters, dan is daar veel minder ruimte voor hoge kortingen. Ook hangt het af, van wat je precies koopt. Bij een grote keuken met veel kastjes, apparatuur luxe blad is meer mogelijk.

De IKEA keuken

De IKEA keukens staan bekend als erg voordelig. En dat zijn ze ook in vergelijking met de meeste andere aanbieders. Over de prijs van een IKEA keuken valt echter weinig te onderhandelen. Ook wanneer je alle apparatuur, keukenblad en andere zaken bij de IKEA koopt. De prijs is de prijs. Gelukkig is dat wel een lage prijs. In veel opzichten kun je daar als klant ook positief naar kijken. Je weet waar je financieel aan toe bent. En je hoeft niet bang te zijn, dat je achteraf van andere mensen hoort dat ze een nog hogere korting hebben gekregen, dan jij hebt weten te bedingen.

Een keuken is een complex product

Over de prijs onderhandelen is bij een keuken ook niet zo eenvoudig. Het lastige is dat een keuken niet een enkel product is, maar bestaat uit vele elementen. Je hebt natuurlijk de basiskasten en de frontjes, zoals de deuren, lades en zijpanelen. Dan heb je een blad, waarbij vele mogelijkheden en prijzen hebt. In het blad komt natuurlijk je spoelbak met kraan. Ook daarin valt heel wat te kiezen.

De keukenapparatuur

Dan heb je een hele reeks aan apparatuur nodig. Meestal vijf apparaten, maar tegenwoordig vaak meer. Ook daarin zijn veel mogelijkheden qua modellen, mogelijkheden, merken en dus prijzen. Denk aan een kookplaat, koelkast, afzuigkap, oven/magnetron en vaatwasser. Maar eventueel komen daar nog een waterboiler, Quooker, vriezer, losse magnetron en inbouw koffiezetapparaat bij.

De prijs is een optelsom

Tot slot heb je nog andere kleinere zaken, als handgrepen, plinten, poten en andere details. Al met al bestaat een keuken zo uit een hele boel verschillende onderdelen. Een ook de marges op al die onderdelen zijn verschillend. Sommige keukenzaken of merken hebben prijsafspraken met de leveranciers van apparatuur. Daardoor kunnen die merken dan goedkoper aangeboden worden. Hetzelfde geldt vaak voor keukenbladen. Dat betekent dat een totaalprijs van een keuken in feite een optelsom is. Dat maakt het een stuk minder duidelijk hoeveel korting er mogelijk is en waar je als koper op aan kunt sturen.

Hoeveel korting is er mogelijk?

De hoeveelheid korting die er mogelijk is, is op voorhand dus eigenlijk niet te zeggen. Zoals gezegd kun je bij de goedkoopste keukens meestal weinig korting bedingen. Maar door deze manier van keukenverkoop, zijn er steeds meer zaken met vaste lagere prijzen gaan werken. Ze voelen zich gedwongen vanwege de grote prijsverschillen die er zijn met bijvoorbeeld een IKEA.

Voor de koper is dat een voordeel, omdat je in de eerste plaats geen lastige prijsonderhandeling hoeft te voeren en in de tweede plaats weet je waar je aan toe bent. Daarnaast maakt dat het onderling vergelijken van prijzen tussen verschillende keukenzaken ook een stuk eenvoudiger. Laten we hopen dat andere zaken volgen en we straks altijd een eerlijke en transparante prijs voorgeschoteld krijgen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips bij het kopen van een goedkope keukenJe wil graag je keuken vernieuwen, of je koopt een huis waar een nieuwe keuken in moet. Dan kunnen de kosten snel oplope…
Onderhandelen over de prijsOnderhandelen over de prijsOnderhandelen over de prijs kunt u doen bij het kopen van een huis, maar ook bij het aankopen van elektronica en andere…
Goedkope keuken: Tips voor kopen van een keukenEen keuken is per definitie niet goedkoop. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je wilt en de beste keuze maakt voor…
Onderhandelen over de prijs in TurkijeOnderhandelen over de prijs in TurkijeIn de toeristische gebieden in Turkije wordt u overladen met winkeltjes met souvenirtjes en kleding en tassen van nepmer…

Wateroverlast door regenval: wat kan er gedaan worden?Wateroverlast door regenval: wat kan er gedaan worden?Sinds het begin van de 21ste eeuw komen warme zomers met af en toe zware neerslag meer voor. De korte heftige buien leid…
Natuurlijke insectenafweer middels oliënNatuurlijke insectenafweer middels oliënIn de zomer bij warm weer kan men veel ongemak hebben van vliegen, wespen, dazen en allerlei andere insecten. Gelukkig i…
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.