Tips bij het kopen van een goedkope keuken

Je wil graag je keuken vernieuwen, of je koopt een huis waar een nieuwe keuken in moet. Dan kunnen de kosten snel oplopen. Maar er zijn handige manieren om flink geld te besparen op je keuken!

Keuken verbouwen

De eerste tip is om te bedenken of je de keuken ook kan verbouwen. Nieuwe kastdeurtjes en -greepjes kan al een heel verschil maken. Daarnaast kan je ook alleen een nieuw werkblad uitkiezen, of nieuwe apparatuur. Hiermee kan je de keuken al een heel andere aanblik geven. Er zijn online aanbieders te vinden die je keuken precies naar jouw wensen verbouwen. Je kan er ook voor kiezen dit zelf te doen, door bijvoorbeeld een werkblad te bestellen en dat (laten) monteren. Hiermee hoef je niet de hele keuken te vervangen en dit kan de kosten al behoorlijk drukken.

Bedenk wat je wil

Als je voor een volledig nieuwe keuken gaat begin je de zoektocht met bedenken wat voor keuken je wil. Vraag brochures aan en ga eens rondkijken op het internet en in keukenzaken. Begin niet meteen met een gesprek, het is verstandig eerst voor jezelf te bepalen wat jij graag wil en of dit binnen het budget past. Bedenk bijvoorbeeld of dat mooie fornuis ook groot genoeg is, of je van landelijk of modern houdt, en of je liever meer geld besteedt aan een luxe koelkast of een dure oven. Door hier zelf goed over na te denken, voorkom je dat je in een opwelling keuzes maakt waar je achteraf spijt van hebt.

Vergelijken & onderhandelen

Als je eenmaal weet wat je wil, ga dan bij een keukenspeciaalzaak het gesprek aan. Laat een ontwerp uittekenen en kijk of jouw wensen ook mogelijk zijn. Is dit eenmaal klaar, dan zal er een prijs uitrollen. Besef goed dat er een flinke marge zit op keukens, en dat er veel onderhandelingsruimte kan zijn. Spreek met jezelf of met een eventuele partner een maximale prijs af en ga hier ook niet overheen. Vergeet ook niet dat er genoeg keukenspeciaalzaken zijn en dat het aanbod grotendeels overeen zal komen. Lukt het dus niet een prijs af te spreken, wees dan niet bang om weg te lopen en het bij een ander te proberen.

Kom je wel op een acceptabele prijs uit, dan zijn er twee mogelijkheden. Je kan ervoor kiezen het contract te ondertekenen: gefeliciteerd, je hebt een keuken gekocht! Je kan echter ook vragen om een weekje bedenktijd, en in de tussentijd bij andere keukenzaken langsgaan. Op deze manier kan je gemakkelijk de prijzen vergelijken. Het zou zomaar kunnen dat een andere zaak meer korting geeft of betere voorwaarden heeft!

Kortingen en acties

Laat je niet te gemakkelijk verleiden door 'speciale' kortingen en acties. Ook een product wat met korting is gekocht kan nog goedkoper, en acties als 'gratis montage' zijn vaak in de onderhandelingen ook te realiseren zónder actie. Vaak klinkt het mooier dan het is.

Ikea-keuken

Een voordelig alternatief is om eens bij de Ikea langs te gaan. Hier zijn ook volledige keukens te koop, vaak aanzienlijk voordeliger dan bij de speciaalzaken. Alles wordt geleverd door Ikea zelf, en de apparatuur is van Whirlpool 'for Ikea'. Hoewel ze goedkoper zijn is de kwaliteit niet per sé slechter dan die van een budgetkeuken bij een speciaalzaak. Enige nadeel is dat Ikea hoge montagekosten rekent; het kan dus lonen de keuken zelf te monteren of hier iemand anders voor te vragen.

Keuken zelf bij elkaar zoeken

De laatste optie is om je keuken zelf bij elkaar te zoeken door online te vergelijken. Er zijn meerdere aanbieders van werkbladen, van hout tot graniet tot natuursteen. Hier is vaak al flink op te besparen. Er zijn ook vele aanbieders voor (inbouw)apparatuur te vinden. Gebruik vergelijkingssites als kieskeurig.nl of vergelijk.nl om de goedkoopste leveranciers te vinden. Dit kan in prijs tot de helft schelen ten opzichte van keukenspeciaalzaken! Let hierbij wel op dat de apparatuur met een Nederlandse handleiding komt en dat de site goed bekend staat. Vaak is het ook mogelijk de apparatuur zelf bij een loods op te komen halen. Het is wel verstandig om de kasten in een winkel te kopen, bij een zaak als de Ikea. De montage kan meer tijd kosten, maar tegen een meerprijs kunnen bedrijven de geleverde goederen vaak monteren, en op sites als marktplaats.nl of werkspot.nl zijn vaak ook mensen te vinden die je hierbij kunnen helpen.

Zoals je ziet is het niet moeilijk om te besparen op een nieuwe keuken. Er zijn handige manieren om prijzen omlaag te krijgen, en met slim zoeken en goed vergelijken kan je letterlijk duizenden euro's besparen!
© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope keuken: Tips voor kopen van een keukenEen keuken is per definitie niet goedkoop. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je wilt en de beste keuze maakt voor…
Een showroomkeuken kopen - informatie en tipsEen showroomkeuken kopen - informatie en tipsWie geen duizenden of zelfs tienduizenden euro's wil of kan betalen voor een (nieuwe) keuken, kan op zoek gaan naar een…
Je keuken renoveren: maak je keuken weer als nieuwJe keuken is aan een opknapbeurt toe. Maar je vind het niet nodig om een nieuwe keuken te kopen of je hebt er het budget…
Waar let je op bij aanschaf van een keukenWaar let je op bij aanschaf van een keukenJe bent van plan een nieuwe keuken aan te schaffen. Daar komt nogal wat bij kijken. In dit artikel een aantal tips hoe j…

Glasweefselbehang verwerken - Advies, vraag en antwoordGlasweefselbehang verwerken - Advies, vraag en antwoordGlasweefselbehang of vliesbehang verwerken of plakken - Vraag en antwoord. De afgelopen jaren zijn er veel vragen gestel…
Houtworm bestrijden zonder chemische middelenHoutworm bestrijden zonder chemische middelenDe larven van de houtworm voeden zich, zoals de naam al doet vermoeden, met hout. Of het nu gaat om kleinere meubelstukk…
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.