Een nieuwe IKEA keuken: net zo goed als een dure keuken?

Wie een nieuwe keuken wil gaan kopen, komt er al snel achter dat daar een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Niet voor niets zijn de IKEA keukens erg populair. De prijs is aanzienlijk lager, maar zit er ook een addertje onder het gras? Hoe is de kwaliteit en heb je wel alle mogelijkheden die je nodig bent bij het ontwerpen van een keuken?

Kosten en kwaliteit

De IKEA keukens zijn vooral zo bekend door de aantrekkelijke prijs. Daarbij is ook de kwaliteit van de keukens prima. Er wordt weleens beweerd dat de IKEA keukens van een beduidend lagere kwaliteit zouden zijn. Dit is echter niet waar.
IKEA geeft zelf 25 jaar garantie op het houtwerk, iets wat een hoop keukenzaken ze niet nadoet. Op moment dat je een IKEA keuken vergelijkt met een topkeuken van 20.000 euro of meer, dan zijn er natuurlijk de nodige verschillen. Maar vergeleken met andere lager geprijsde keukens is een IKEA keuken van vergelijkbare, zo niet betere kwaliteit.

Zelf meer doen

Een groot verschil tussen een IKEA keuken en de gemiddelde keukenzaak is de hoeveelheid energie die je in je keuken moet stoppen. Dat geldt voor het ontwerpen van de keuken, bij elkaar zoeken van de onderdelen, vervoer naar huis en het volledig moeten assembleren van alle onderdelen. Dat is één van de manieren waardoor de IKEA de prijs laag kan houden.

Typische IKEA keuken?

Een ander nadeel dat weleens genoemd is dat een IKEA keuken inspiratieloos en dertien in een dozijn is. Dit is natuurlijk in de eerste plaats een persoonlijke kwestie. Maar gezien de vaste keuzes en stijlen die door IKEA gevoerd worden in combinatie met de vele keukens die ze verkopen, zit daar wel een kern van waarheid in. Bij IKEA kun je uit ongeveer vijftien tot twintig stijlen kiezen. De stijlen zijn natuurlijk zorgvuldig door IKEA gekozen. Dat betekent dat er ondanks het beperkte aantal toch voor de meeste mensen wel een geschikte keuze tussen zit.

Variëren met bepaalde elementen

Om je IKEA keuken minder typisch IKEA te laten zijn, kun je ervoor kiezen om niet alles bij de IKEA te kopen. Een goed voorbeeld is het aanrechtblad. Maar ook de apparatuur die je in je keuken wilt hebben, kun je ergens anders vandaan halen. Uiteraard is het dan de apparatuur die niet volledig ingebouwd is, waarmee je kunt onderscheiden. Dan moet je denken aan de kookplaat, afzuigkap, oven en magnetron. Ook met de spoelbak en kraan kun je gemakkelijk variëren. Tot slot kun je ook besluiten om de handgrepen van een andere leverancier te nemen. De IKEA handgrepen zijn overigens wel goed afgestemd op de IKEA keukenstijlen.

Maatwerk bij een IKEA keuken

Iets waar je je van bewust moet zijn bij een IKEA keuken is de hoge mate van standaardisatie. Zoals gezegd is het assortiment qua kasten en indelingen vrij uitgebreid, maar als jouw situatie iets anders vereist, wordt het soms lastig. De breedte van de onder- en bovenkasten zijn volgens vaste maten en telkens in stapjes van 20 cm. Wel kun je paneeltjes kopen, zodat je een stukje loze ruimte kunt afdekken in de stijl van de keuken. Om dat te doen, zal je zelf aan de slag moeten om het paneel op de juiste maat te zagen en te monteren.

Hoge kast voor oven en magnetron

De IKEA heeft ook hoge kasten waar een oven en magnetron direct boven elkaar geplaatst kunnen worden. Dit zie je ook vaak toegepast worden in keukens. De IKEA kast voor oven en magnetron is echter beperkt. Qua oven wordt er uit gegaan van een hoogte van de gangbare 60 cm. De ruimte voor de magnetron is echter maar 40 cm hoog. Wil je een grotere magnetron of een grotere combimagnetron, dan past dat niet in de kasten van IKEA. Ook twee ovens van 60 cm boven elkaar zal standaard niet gaan lukken.

Zelf op maat maken voor twee grotere apparaten

Je kunt natuurlijk zelf wel het een en anders anders monteren. Waar je echter goed rekening meet zal moeten houden zijn de deurtjes en de frontjes van de lades, die boven en onder de apparatuur geplaatst worden. Is je tweede apparaat hoger dan de IKEA maatvoering, dan kom je dus niet uit met de rest van je frontjes. Door hier goed over na te denken en bijvoorbeeld andere maat deurtjes of ladefrontjes te nemen, kun je hier wel iets aan doen. Je kunt ook de totale hoogte van de kast aanpassen, maar wanneer er nog kasten naast staan die wel de originele hoogte houden, is dat meestal geen optie.

Meedenken personeel

De mate waarin het personeel met je mee denkt is sterk afhankelijk van de persoon die je treft in de winkel. Sommige roepen al snel dat iets niet standaard is en dat ze er daarom niets over kunnen zeggen. Anderen hebben wat meer begrip voor je situatie en denken toch met je mee. Wees ervan bewust dat op het moment dat je een kast anders monteert, of ergens een stuk uitzaagt, er een grote kans bestaat dat daarmee de garantie vervalt voor dat onderdeel. Dit wordt meestal ook aangegeven door het personeel, mocht dat ter sprake komen.

Kasten zijn niet in stijl

Bij een IKEA keuken zijn de kasten allemaal gemaakt van hetzelfde spaanplaat materiaal. De keuken krijgt een bepaalde stijl door de deuren en ladefronten in een stijl te kiezen. Zowel de deuren als de lades dekken de binnenkast volledig af, zodat de binnenkast helemaal uit het zicht is. Met de IKEA METOD keuken kan er gekozen worden voor lichte of donkere binnenkasten. Dit kan interessant zijn bij gebruik van vitrinedeuren. Heb je een keuken in donkere stijl, dan is het mooier wanneer de binnenkast van een vitrinekast ook donker is.

Zijpanelen

Wanneer een zijkant van een kast in het zicht blijft, moet daar dus nog een extra paneel in dezelfde keukenstijl op gezet worden. Omdat deze zijpanelen in de keukenstijl zijn, zijn ze relatief prijzig. Heb je veel kasten waar dit voor nodig is, bijvoorbeeld meerdere los hangende bovenkasten, of hoge kasten met daarin een koelkast of oven en magnetron, dan zal dit de prijs wel verder opvoeren. Daarnaast wordt het geheel ook breder en zie je deze extra randen als je voor de kasten staat.

Diepte van de onderkasten

De IKEA onderkasten zijn dieper dan de kasten van de meeste keukensystemen. Het gaat maar om enkele centimeter. Dat betekent dat er iets meer ruimte in de kasten zit, maar belangrijker: er moet rekening met deze diepte gehouden worden bij het kiezen voor een aanrechtblad.

Vlakke achterkanten

De IKEA onderkasten hebben een vlakke achterkant. Dat wil zeggen dat wanneer de kasten tegen een muur worden geplaatst er geen ruimte tussen de muur en de achterkant van de kast overblijft. Bij de meeste andere keukensystemen is dat wel het geval en houd je op die manier ruimte over voor zaken als waterleiding en elektriciteitsaansluitingen. Het is erg belangrijk hier meteen rekening mee te houden, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan tijdens installatie van de keukens. Je zou kunnen overwegen de kasten een centimeter of vijf van de wand te plaatsen. Je hebt dan wel een dieper aanrechtblad nodig.

Hoogte keukenplint

De hoogte van de plint onder de kasten is bij de IKEA METOD keuken standaard slechts zes centimeter, waar zestien centimeter meestal standaard is. Het voordeel is tien centimeter meer ruimte in de onderkasten. Maar het betekent wel dat het erg lastig is, om onder de kast door ergens bij te kunnen. Denk aan een stekker die in of uit een stopcontact moet. Daarnaast is de ruimte ook te klein om een plintboiler onder de kasten kwijt te kunnen. Die zal in een kast moeten worden geplaatst.

Formaat van de lades

Zoals gezegd zijn de mogelijkheden van een IKEA keuken best groot, maar gelimiteerd door het aanbod dat vaststaat. Dit zie je terug bij het kiezen voor ladekasten. De ladekasten in het IKEA assortiment zijn 40, 60 of 80 cm breed. De hoogtes van de laden zijn 10, 20 of 40 cm. Qua hoogte is de keuzemogelijkheid voor de meeste mensen ruim voldoende. Maar het is jammer dat er geen lades van 100 of zelfs 120 cm breed mogelijk zijn, zoals bij andere keukensystemen soms een optie is.

Keukenapparatuur van de IKEA

De keukenapparatuur van IKEA is prettig geprijsd. Maar toch is het aan te raden om hier bewuste keuzes in te maken. De selectie van de apparatuur bij de IKEA is enigszins beperkt. Als je naar het aanbod buiten de IKEA kijkt blijkt er veel meer mogelijk qua keukenapparatuur. De IKEA apparatuur is veelal van Whirlpool en staat niet bekend als de allerbeste apparatuur, maar voor de IKEA prijs kun je niet gemakkelijk iets beters vinden. Het is daarom een persoonlijke keuze of je zelf liever iets meer uitgeeft, voor die extra kwaliteit en mogelijkheden.

Kookplaten

IKEA heeft inductie kookplaten, gas kookplaten en keramische kookplaten in het assortiment. Maar per type kookplaat zijn er maar een vier tot zeven mogelijkheden. Wil je graag een vijf-pits of zes-pits kookplaat, dan biedt de IKEA geen uitkomst. Ook een inductie plaat met wokbrander op gas heeft de IKEA niet. Ook voor een echt fornuis zal je ergens anders terecht moeten.

Koelkast en vrieskast

Qua koelkast en vrieskast heeft de IKEA wel een aantal goede mogelijkheden. Wederom is de prijs aantrekkelijk maar het aantal keuzes beperkt. Bij deze apparaten geldt wel dat ze uit het zicht zijn en dat de techniek en mogelijkheden vrij beperkt zijn. Primair is het van belang dat ze goed koelen. Overige functies en specificaties zijn voor veel mensen minder interessant.

Afzuigkap

IKEA heeft bijna dertig verschillende afzuigkappen te koop. Niet-inbouw afzuigkappen hangen meestal prominent in het zicht en daarom is het uiterlijk vaak een belangrijke factor in de keuze. De breedste IKEA afzuigkappen zijn 90 cm, dus als je een bredere wil, zal je ergens anders op zoek moeten.

Vaatwasser

Je kunt uit vier verschillende standaardmaat vaatwassers van 60 cm breed kiezen. Daarnaast is er een dunnere vaatwasser van 45 cm te koop. Bij een vaatwasser zijn er behoorlijke verschillen tussen de verschillende modellen qua instel en laadmogelijkheden. En ook het energieverbruik, geluidsproductie en functies als uitgestelde start, kinderbeveiliging, halve belading en diverse programma's zijn belangrijk voor veel mensen. Om die reden is het aan te raden om vooral bij de vaatwasser te kijken naar alternatieven voor de IKEA keuzes.

Oven en magnetron

Bij de IKEA kun je kiezen uit bijna twintig ovens en zo'n vijftien magnetrons. Deze apparaten zitten in het zicht en bepalen dus voor een deel het uiterlijk van de keuken. Daarnaast zijn er ook bij de ovens en magnetrons grote verschillen tussen verschillende modellen en is het aan jezelf te bepalen in hoeverre die van belang zijn. Denk daarbij aan maximaal vermogen, inhoud, geluidsproductie, programma's, energieverbruik en het uiterlijk.

Garantie op de IKEA apparatuur

Op de IKEA apparatuur zit standaard vijf jaar garantie. Dat is meer dan je normaal gesproken op de meeste apparatuur krijgt. Meestal krijg je slechts 2 jaar garantie.

Conclusie

Een IKEA keuken is voordelig en kwalitatief goed. Maar je moet je wel bewust zijn van bepaalde zaken die typisch IKEA zijn. Als je daar van op de hoogte bent, voorkom je teleurstellingen en ergernis. Op die manier kun je een prachtige keuken bij de IKEA halen voor een onverslaanbare prijs, waar je nog lang van kunt genieten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips bij het kopen van een goedkope keukenJe wil graag je keuken vernieuwen, of je koopt een huis waar een nieuwe keuken in moet. Dan kunnen de kosten snel oplope…
IKEA keukens: nieuwe keuken kopen in 4 stappenIKEA keukens: nieuwe keuken kopen in 4 stappenIn menig huishouden is een keuken van IKEA geplaatst. De keukens van IKEA zijn populair vanwege de degelijkheid, lange g…
Een nieuwe keuken aanschaffenEen nieuwe keuken aanschaffenEen nieuwe keuken aanschaffen is niet niks. Het is voor de meeste mensen een flinke uitgave, maar dan heeft u wel wat. V…
Waar let je op bij aanschaf van een keukenWaar let je op bij aanschaf van een keukenJe bent van plan een nieuwe keuken aan te schaffen. Daar komt nogal wat bij kijken. In dit artikel een aantal tips hoe j…

Eigen huis? Let op de onderhoudskostenEigen huis? Let op de onderhoudskostenBij de afweging om wel of niet een huis te kopen moet je ook stil staan bij de hoogte van de onderhoudskosten van een ei…
Gereedschap en veilig gebruikGereedschap en veilig gebruikGereedschap is een voorwerp of is de verzamelnaam van een aantal voorwerpen die als hulpmiddelen kunnen worden gebruikt…
Bronnen en referenties
  • www.ikea.nl
Reactie

Sandra, 07-11-2015
De info over de plint klopt niet. Je kan de hoogte van de plint zelf kiezen. Er kan dan ook prima plintverwarming onder. Waar wij nu alleen wel meezitten is dat de standaard Ikea plint niet past. Reactie infoteur, 09-11-2015
Hallo Sandra,

Je kunt de plint inderdaad wel hoger maken, maar daarmee gaat je aanrecht ook mee omhoog. Bij een standaard hoogte van ~90 cm, zal de plint maar zo'n 6 cm hoog zijn. Dit omdat de onderkastjes 80 cm hoog zijn en het aanrechtblad meestal ook zo'n 3-5 cm hoog is.

Een alternatief is gebruik maken van onderkasten van 60 cm hoog. Maar dan krijg je wel een heel hoge plint (+25 cm). Iets wat je in normale situaties meestal niet zal willen.

Let wel: Deze info gaat over het huidige IKEA keukensysteem METOD. Niet over de FAKTUM keuken die voorheen jarenlang bij IKEA werd verkocht.

vr gr
Manniel

Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 30-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.