De prijs van een keuken: voorbeeldbedragen en tips!

Wanneer je erover denkt een nieuwe keuken te gaan kopen, zijn de kosten vaak het eerste waar je aan denkt. Begrijpelijk, want een nieuwe keuken kopen, gebeurt meestal omdat de oude niet meer voldoet. De vraag is dan al snel: "Wat kost een nieuwe keuken?" gevolgd door: "Kunnen we ons dat veroorloven?". Elke keuken is anders, dus een eenvoudig antwoord is niet mogelijk. Dat neemt niet weg dat er genoeg richtbedragen zijn, waarmee je voor jezelf een beeld kunt maken van de totaalkosten. Een keuken is een complex geheel. Het bestaat uit allerlei zaken, zoals de apparatuur, de kastjes, de frontjes en het aanrechtblad. Dat maakt het ook zo lastig om een prijs te noemen, want je kunt bij al die zaken van alles kiezen, om zo tot jouw ideale keuken te komen. Toch kun je wel een poging doen om een enigszins realistische schatting te maken van de keuken die jij zou willen hebben. Gemiddeld kost een keuken in Nederland ongeveer 6000 euro. Maar behalve een eerste indicatie, heb je echter weinig aan zo'n bedrag voor jou specifieke situatie.

Je eigen keuzes maken

Om tot zo'n totaalprijs te komen, moet je wel zelf wat doen. Een ander kan namelijk niet de keuzes voor je maken. Wel kunnen we je helpen met het bepalen van de mogelijkheden. Op die manier wordt het eenvoudiger om een indicatie van de prijs te krijgen. Let wel: in dit artikel hebben we het verder alleen over de keuken zelf. Aangezien een nieuwe keuken in veel gevallen gelijk staat aan een nieuw vertrek, zijn er vaak extra kosten die meespelen.
Denk aan installatie werk zoals elektrisch, water en gas en werk aan de vloer, plafond en muren. Maar ook de tegels, behang, verf en verlichting. Het is belangrijk hier goed rekening mee te houden. Wat er precies nodig is, is echter sterk afhankelijk van jouw situatie en huis. In sommige gevallen wordt een veertig jaar oude keuken vervangen met net zulk oud installatiewerk. In andere gevallen gaat het om het uitzoeken van een keuken voor een nieuwbouwhuis.

Alleen de kosten van de echte keuken

Als we ons nu alleen richten op de keuken zelf, dan blijven we nog met een hele hoop mogelijkheden zitten. Het is verstandig om de keuken in een aantal zaken op te delen. Op die manier kun je aan de onderdelen een prijs hangen en op die manier tot een totale inschatting komen. Bij een keuken hebben we het over het volgende:
 • De basiskeuken
 • De apparatuur
 • Het keukenblad
 • Kraan en spoelbak
 • Arbeidsloon

De prijs van de basis van de keuken

Met de basiskeuken bedoelen we de keukenkasten en alles wat daar bij komt kijken. Denk dan aan het volgende:
 • Keukenkasten
 • Deurtjes
 • Ladefrontjes
 • Binnenwerk (lades, carrousel, legplanken en dergelijke)
 • Plinten
 • Eventuele panelen
 • Handgrepen
Wanneer je een keuken gaat kopen, zal je in de meeste gevallen al deze zaken bij dezelfde partij kopen. Het moet allemaal namelijk goed bij elkaar passen en meestal is er geen goede reden om bepaalde zaken ergens anders aan te schaffen.

Wat kost de keuken apparatuur

Qua keukenapparatuur zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. In een gemiddelde keuken zitten al snel vijf apparaten. Maar vaak genoeg zijn dat er nog meer. De volgende apparatuur vind je normaal gesproken in een moderne keuken:
 • Kookplaat,
 • Afzuigkap
 • Koelkast (eventueel gecombineerd met vriezer)
 • Oven/Magnetron
 • Vaatwasser
Maar tegenwoordig is er veel meer mogelijk. Zo kun je ook voor een losse vriezer gaan, naast je koelkast. En we zien steeds vaker keukens met een zogenaamde Quooker of kokendwaterkraan. En ook inbouw espressoapparaten zijn volop verkrijgbaar. Qua kookplaat kun je kiezen voor een dubbele oplossing: Een inductie kookplaat en een losse wokbrander op gas. En ook bij de oven/magnetron kiezen veel mensen voor een losse oven en een (combi)magnetron. Je ziet dat op die manier het aantal apparaten erg oploopt.

Voor ieder apparaat heb je keuze uit een hele serie fabrikanten met elk weer een reeks modellen. Toch kun je wel iets roepen over de prijs. Uiteindelijk hangt het natuurlijk af, van wat je precies zoekt in een apparaat en welke functies en kwaliteit je verlangt. Maar om toch een indicatie te hebben, het volgende overzicht:
ApparaatMinimaalRichtprijsTop merk / top model
Inductie kookplaat (4 zones) 300 400 600 en meer
Gaskookplaat (4 zones) 200 300 550 en meer
Afzuigkap 40 200 400 en meer
Oven 200 400 550 en meer
Magnetron 150 300 500 en meer
Combi magnetron 250 500 700 en meer
Kokendwaterkraan 900 1200 1500 en meer
Koelkast (onder aanrecht) 200 400 500 en meer
Koelkast (120 cm hoog) 300 500 700 en meer
Koelkast (180 cm hoog) 400 700 900 en meer
Vaatwasser 300 450 700 en meer

De kosten van een keukenblad

Op het gebied van keukenbladen is de laatste jaren veel veranderd. Er zijn tegenwoordig allerlei verschillende materialen waar een keukenblad van gemaakt wordt. Nog steeds worden de relatief goedkope gelamineerde bladen veel verkocht. Qua patronen is er van alles mogelijk. Maar ook een natuurstenen blad en een blad van echt hout is populair. Daar betaal je wel een prijs voor. Wil je nog exclusiever en duurder, dan kan je ook nog kiezen voor een RVS of zelfs een glazen blad. De prijs van een keukenblad wordt niet alleen bepaald door de materiaal keuze. Het bewerken van het blad zodat de kookplaat en spoelbak mooi weggewerkt worden is ook een belangrijke factor. Daarnaast zijn er afwerkranden mogelijk, en is het natuurlijk de afmeting die grotendeels prijsbepalend is. Daardoor kan de prijs van een keukenblad variëren van een paar honderd euro tot een paar duizend euro.

Kraan en spoelbak
Een spoelbak hoeft niet zoveel te kosten. Tenzij je echt specifieke eisen hebt. Ook op dit gebied is er tegenwoordig van alles mogelijk. En de manier van inbouwen is bepalend voor de prijs van het aanrechtblad. Het meest strakke en praktische is wanneer de spoelbak perfect verzonken is, zodat je geen opstaand randje hebt. Dat kan niet met alle spoelbakken. Sommige zijn juist bedoeld om zowel boven als voor het aanrechtblad uit te steken. De meeste spoelbakken kosten zelf tussen de vijftig en de honderd euro.

Een kraan is natuurlijk onmisbaar in de keuken. Ook hier is een grote variatie in prijs mogelijk. Neem je een kokendwaterkraan, dan kun je meestal uit een paar modellen kiezen. In dat geval praat je eigenlijk over een keukenapparaat en is dat inclusief de kraan zelf. Neem je een gewone kraan, dan kun je voor dertig euro al klaar zijn. Het is echter aan te raden wat meer te besteden. Denk toch al snel aan minstens honderd euro, tot zelfs een paar honderd euro. Je hebt dan een degelijke praktische mengkraan, die er bovendien mooi uitziet. Koop je een goedkope kraan, dan is de kans groot dat je daar spijt van krijgt. Een kraan wordt veel gebruikt en goedkopere kranen slijten merkbaar sneller. Denk dan aan lekkage en kapot gedraaide knoppen.

Maak een lijst met bedragen

Om nu voor jezelf een beter beeld te krijgen van de prijs van je nieuwe keuken, kun je een lijstje maken. Maak een overzicht van wat je allemaal in je keuken wilt hebben. En zet daar bedragen bij. Exacte prijzen weet je dan misschien nog niet, maar op basis van de informatie in dit artikel kun je wel een realistische schatting maken. Ga iets aan de hoge kant zitten bij twijfel, dan heb je nog wat speling. Voor het bepalen van sommige bedragen, kun je ook altijd even op internet rondneuzen. Je vindt vrij eenvoudig wat bedragen voor zaken als de verschillende soorten keukenbladen. Vaak kun je zelf online je afmetingen opgeven, en wordt er meteen een prijs voor je berekend.

Lees verder

© 2014 - 2023 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een keuken: hoe bepaal je de prijs van jouw keuken?Wat kost een keuken: hoe bepaal je de prijs van jouw keuken?Wat kost een nieuwe keuken? Een vaak gestelde vraag. Een eenvoudig antwoord is echter minder vaak gehoord. Toch is het w…
Keuken kopen met korting: is onderhandelen cruciaal?Een keuken kopen is een behoorlijke investering. Je kunt het werkelijk zo duur maken als je zelf wilt. Maar het liefst b…
Je keuken renoveren: maak je keuken weer als nieuwJe keuken is aan een opknapbeurt toe. Maar je vind het niet nodig om een nieuwe keuken te kopen of je hebt er het budget…
Een granieten aanrechtblad monterenEen granieten aanrechtblad monterenEen granieten keukenblad kan uw keuken een exclusieve uitstraling geven. Meestal huurt u iemand in om uw keukenblad te i…

Hoeveel kun je maximaal op één groep aansluiten?Meestal sta je niet zo bewust stil bij vermogens van apparaten en hoeveel je tegelijkertijd aan kunt sluiten op een groe…
Brandpreventie en brandveiligheid thuisBrandpreventie en brandveiligheid thuisElk jaar sterven duizenden mensen en nog meer mensen lopen ernstige brandwonden op als gevolg van een woningbrand. Naast…
Bronnen en referenties
 • www.kieskeurig.nl
 • http://www.graniettopper.nl/
 • www.ikea.nl
 • http://www.izaa.nl/wat-kost-een-keuken.html
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.