Brandpreventie en brandveiligheid thuis

Brandpreventie en brandveiligheid thuis Elk jaar sterven duizenden mensen en nog meer mensen lopen ernstige brandwonden op als gevolg van een woningbrand. Naast lichamelijke letsels zorgt deze vuurhaard ook voor enorme schade aan de woning en verlies van persoonlijke spullen. Als een brand ontstaat kan deze in de beginfase vrij gemakkelijk worden geblust met een brandblusapparaat maar uiteraard is het nog veel belangrijker om te voorkomen dat een brand effectief kan uitbreken.

Een brandblusapparaat kan levens redden

Het is belangrijk om even stil te staan en te overwegen welke gevaren er zich in huis bevinden waardoor er brand kan ontstaan. Als je dit lijstje opstelt zul je al snel beseffen dat het plaatsen van meerdere brandblusapparaten geen overbodige luxe is. Hoewel deze toestellen geen decoratieve meerwaarde hebben heb je er best toch enkele in en rondom het huis op strategische locaties. Deze zijn van cruciaal belang wanneer er een brand uitbreekt en kan zelfs een groot verschil maken op het uitbreiden van de brand en de overlevingskansen van de inwonenden.

Hoeveel toestellen je nu best aanschaft is uiteraard afhankelijk van de grootte van je woning en misschien ook wel een beetje van je budget. De belangrijkste plaats waar je zon toestel dient te plaatsen is de keuken. Gezien de mogelijke aard van de branden die daar kunnen ontstaan voorzie je best een brandblusapparaat dat geschikt is voor alle soorten branden zoals elektrische branden, brandende olie en branden van vaste stoffen zoals hout of papier. Op andere locaties is het aangewezen om een waterbrandblusser te plaatsen die ideaal is voor de bestrijding van branden van hout, kleding en papier.

Naast brandblussers is het blusdeken ook van levensbelang in de keuken. Deze deken werkt ideaal tegen een oliebrand. Het enige wat je moet doen is de brandende pan of bak afdekken met de deken waardoor de vlammen zullen doven. Het is wel belangrijk de haard lang genoeg af te dekken. De deken te snel wegnemen kan het vuur terug aanwakkeren.

Bij een elektrische brand probeer je best eerst de elektriciteit uit te schakelen voordat je de brandblusser gebruikt. Brandblussers op basis van water of schuim zijn immers perfecte geleiders van de elektrische stroom waardoor de kans op elektrocutie reëel is. De eenvoudigste manier om de de elektrische toestellen te isoleren is door het afzetten van de schakelaar in de zekeringkast.

Bescherm jezelf tegen brand

De beste manier om zowel jezelf als je woning te beschermen tegen brand is door in eerste plaats te voorkomen dat deze uitbreekt. Door het volgen van enkele eenvoudige regels kan je de kans op een brand drastisch verminderen.

Een brand komt tot stand met behulp van drie factoren namelijk: hitte, zuurstof en brandstof. Als je er in slaagt om een van deze drie factoren te isoleren zal een brand niet kunnen ontstaan of heel snel terug doven. Hieronder volgen enkele regels waardoor je de kans op een woningbrand minimaliseert.
 • Laat het fornuis niet onbewaakt achter als je kookt.
 • Laat je elektriciteit jaarlijks controleren op brandveiligheid.
 • Zorg voor een regelmatig onderhoud van de verwarmingsketels en elektrische apparaten.
 • Rook niet in huis. Peuken zijn een veel voorkomende oorzaak van woningbranden.
 • Beperk afval tot het minimum. Papier en karton zijn immers perfecte brandgeleiders.
 • Beperk het gebruik van de open haard en kaarsen tot het minimum.
 • Laat regelmatig de brandapparatuur controleren. Brandblussers en rookmelders zijn van vitaal belang.

Andere vormen van brandveiligheid

Rookmelders

Brandblussers zijn niet de enige zaken die thuis kunnen worden gebruikt voor zowel brandpreventie als de bestrijding van een brand. Naast brandblussers en het blusdeken zijn rookmelders het belangrijkste hulpmiddel voor het tijdig bestrijden van een brand. De beste rookmelders zijn diegene die aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk en een back-up batterij bezitten. Omdat deze vrij duur zijn, zijn rookmelders aangedreven door een batterij ook een perfect alternatief. Deze moeten wel regelmatig worden gecontroleerd en de batterij moet jaarlijks worden vervangen om een optimale werking te garanderen.

Veel dodelijke slachtoffers bij een woningbrand worden geveld door het inademen van de rook. Rookmelders zorgen voor een vroegtijdige waarschuwing van brand waardoor je direct wakker wordt en de kans hebt om de woning te verlaten voordat het vuur kan uitbreiden.

Brandladder

Als je woning meerdere verdiepingen bevat kan je overwegen om een brandladder te plaatsen. Deze vereist geen plaatsing of gereedschap en kan handig worden opgeslagen in de buurt van het venster dat dienst moet doen als vluchtweg.

Vluchtrouteplan

Een ander goedkoop en simpel hulpmiddel dat reeds zijn strepen heeft verdiend in het redden van mensenlevens is het opstellen van een vluchtrouteplan waarop alle verschillende vluchtwegen van het huis zijn aangeduid. Het is wel belangrijk dat alle inwonenden dit plan kennen en weten waar het zich bevindt, zelfs in het donker omdat de meeste branden s nachts uitbreken in plaats van overdag.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandveiligheid: rookmelders, vluchtplan, brandblusser, etcBijna driekwart van de Nederlandse bevolking gaat ervan uit dat ze thuis nooit met brand te maken zullen krijgen. Maar d…
Voorkom woningbrandWekelijks lees je het in de krant, er is weer ergens een huis afgebrand in Nederland. In sommige gevallen vallen hierbij…
Brandblusser & Rookmelder (Brandbestrijding)Brandblusser & Rookmelder (Brandbestrijding)Brand komt helaas vaak voor en heeft een vernietigend effect. Jaarlijks eisen branden talloze slachtoffers. Veel mensen…
Aan welke brandveiligheidseisen moet een kantoorpand voldoenAan welke brandveiligheidseisen moet een kantoorpand voldoenWie een pand bezit of gebruikt, dient te voldoen aan de landelijke regels voor brandveiligheid. Branden kunnen immers ve…

Wat kost een keuken: hoe bepaal je de prijs van jouw keuken?Wat kost een keuken: hoe bepaal je de prijs van jouw keuken?Wat kost een nieuwe keuken? Een vaak gestelde vraag. Een eenvoudig antwoord is echter minder vaak gehoord. Toch is het w…
Kun je als huurder zonnepanelen gebruiken?Kun je als huurder zonnepanelen gebruiken?Als huiseigenaar is het relatief eenvoudig om zonnepanelen aan te schaffen. Als huurder ligt het iets anders. Levert het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: David Design, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brand_(vuur)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandpreventie
 • Opleiding brandbestrijding + cursusmateriaal
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.