Design keuken kopen: de extra hoge prijs waard of niet?

Wie een nieuwe keuken gaat kopen, zal al snel een keukenbrochure openslaan, of een keukenzaak bezoeken. Je komt daar altijd wel een aantal opvallende exemplaren tegen. Zogenaamde design keukens met een erg opvallend uiterlijk. Ze stralen exclusiviteit en luxe uit. Perfect om je huis een uniek karakter te geven. Toch? Blader je door een keukenbrochure of loop je in een keukenzaak, dan zie je vaak aparte opvallende keukens. Het trekt de aandacht, want wat je ziet is duidelijk anders. Dit kan in allerlei facetten zitten. Bijvoorbeeld de kleur van de keuken. De kleur is iets dat een grote stempel op een keuken zet. Kijk je naar een keuken met felle kleuren, of tinten als rood, paars, geel of groen, dan valt die onmiddellijk op. Nog opvallender is het wanneer een keuken meerdere ongewone kleuren combineert. Maar een keuken kan ook een erg unieke look krijgen door dingen als indeling, aanrechtblad en verlichting en gebruikte materialen.

Wat is een design keuken?

Wanneer je precies wel of niet mag spreken van een design keuken is niet zo duidelijk. Design keukens onderscheiden zich doordat ze veelal een modern, gewaagd en exclusief uiterlijk hebben. Tegenwoordig betekent dat veelal strakke lijnen en verborgen handgrepen. Er worden andere, luxere materialen gebruikt en vaak zie je opvallende indelingen of elementen. Tot slot worden er minder van verkocht, waardoor je keuken exclusiever is. Vanzelfsprekend kost een dergelijke keuken meer. Aanzienlijk meer.

Is een design keuken zijn geld waard?

Of die hogere prijs voor een echte design keuken valt te rechtvaardigen, kun je je afvragen. De prijs is hoger, maar je krijgt ook iets exclusiefs is de gedachte. Een keuken met een eigen look, ontworpen door een gerenommeerd ontwerper. Daarbij worden er soms materialen gebruikt die luxer en dus duurder zijn. Aan de andere kant kun je zeggen, dat de hogere prijs de reden is dat ze niet meer verkocht worden. En dat de exclusiviteit dus kunstmatig gecreëerd wordt door de hogere prijsstelling.

En dat laatste is wel een aardige manier om het te benaderen. Je ziet dat ook bij bepaalde meubels. Je betaalt voor de naam en/of het exclusieve ontwerp. Lang niet altijd betekent dat dat het meubelstuk ook degelijker of meer comfortabel is. Of het meubel mooier is, blijft altijd een kwestie van persoonlijke smaak. Bij keukens is het niet zo anders. Heb je dat extra geld over voor iets dat exclusiever is? Of vind je het vooral belangrijk dat een keuken praktisch en degelijk is. En dat het uiterlijk mooi, maar niet wereldschokkend hoeft te zijn. Want een mooie keuken hoeft niet per se een design keuken te zijn.

Laat je niet misleiden

Toch zien die opvallende design keukens er wel bijzonder uit, zal je misschien denken. Dat is ook wel zo, maar laat je niet misleiden door de omgeving. Bij een keuken in een brochure is de nodige aandacht aan de presentatie gegeven. De keuken moet natuurlijk zo mooi mogelijk uitkomen. Wat je je echter moet afvragen is hoe de keuken zal ogen in je eigen huis. Veel factoren die het uiterlijk van de keuken bepalen kunnen anders zijn bij jou thuis. Denk alleen al aan indeling, grootte en hoogte van het vertrek. Waar zitten de deuren en ramen en waar liggen de looppaden. Ook de verlichting kan een groot verschil maken.

Toch kan een design keuken de juiste keuze zijn

Dat wil allemaal natuurlijk nog niet zeggen dat een opvallende design keuken nooit een goede keuze kan zijn. Voor iemand met een groot huis is een luxe opvallende keuken wellicht precies wat ze willen. Geld speelt dan meestal een minder grote rol. Het is juist van belang een mooie exclusieve keuken te hebben, om maar te onderstrepen dat er hier geen sprake is van een doorsnee huis. Op die manier wordt de keuken ook verheven tot een soort statussymbool. En in duurdere grote huizen wordt een dergelijke keuken ook meer verwacht. Het past in het plaatje. Een uniek exclusief huis met bijhorende keuken.

Voor de meeste mensen is de situatie echter anders. Geld speelt wel degelijk een rol en we leven niet in een villa. En dat speelt ook een rol bij de keuze voor een nieuwe keuken. Een dergelijke unieke design keuken is dan veel minder voor de hand liggend. En dus niet alleen vanwege het budget. Maar ook omdat zo'n keuken vaak niet tot zijn recht zou komen. De indeling moet even anders om het te laten passen. Het vertrek is wat kleiner. En al met al, krijg je niet hetzelfde effect dat je voor ogen had, toen je de keuken uitzocht.

Een keuze maken

Als het erop aankomt een keuken voor jezelf te kopen, dan zijn die unieke opvallende keukens meestal niet degene die je serieus overweegt. Een keuken moet primair functioneel zijn. Apart en uniek is wel opvallend, maar niet per definitie mooi en praktisch. Daarbij is het nog maar de vraag of zo'n keuken na een paar jaar nog steeds bij de tijd is. Voor veel mensen geldt toch dat ze uitgekeken raken op een apart design. Bovendien kan het verkopen van je huis lastiger worden met een dergelijke keuken. Je krijgt toch al snel te horen dat de keuken opvallend, 'maar niet mijn smaak' is.

Aan het eind van het liedje zal je natuurlijk zelf de keuze moeten maken. Probeer echter subjectief te blijven. Daarmee willen we zeggen: kies vooral je eigen voorkeur en laat je niet wijsmaken dat een design keuken altijd de betere keuze is. Niet iedereen houdt van dergelijke ontwerpen. En vooral wanneer je een beperkt budget hebt, is een design keuken vaak niet het extra geld waard.

Lees verder

© 2014 - 2023 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips bij het kopen van een goedkope keukenJe wil graag je keuken vernieuwen, of je koopt een huis waar een nieuwe keuken in moet. Dan kunnen de kosten snel oplope…
Populaire IKEA kinderstoelenPopulaire IKEA kinderstoelenIKEA is een van de grootste warenhuizen ter wereld. Hij staat bekend op de betaalbare meubels. Zo zijn ook de kinderstoe…
Ikea klassiekers: Klippan bank in een modern jasjeEen ruim 30 jaar oude bank, en nog steeds in trek. Kan dat? Jazeker, Inrichtingsgigant Ikea lukt het om een bank die 3 d…
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…

Het belang van de goede geur in huisHet belang van de goede geur in huisWe zijn in onze tegenwoordige samenleving in toenemende mate gericht op visuele en auditieve input. Onze informatie komt…
Zoete geur, waar komt het vandaan?Zoete geur, waar komt het vandaan?Je bent thuis en ruikt een zoete geur maar kan maar niet achterhalen waar deze vandaan komt. Soms is de zoete geur onsch…
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 04-02-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.