Welk type keukenblad moet je kopen?

Welk type keukenblad moet je kopen? Eén van de keuzes bij het kopen van een nieuwe keuken is het type keukenblad. Een keukenblad is een onderdeel van de keuken waar je je vaak niet zo bewust van bent, wanneer je de keuken eenmaal in gebruik hebt genomen. Maar toch zet het blad ongemerkt een grote stempel op de keuken als geheel. En de mogelijkheden qua kleur, gebruik en uiterlijk zijn erg verschillend per type. Er zijn een aantal type aanrechtbladen waaruit gekozen kan worden. De keuze voor een bepaald werkblad is altijd sterk afhankelijk van wat de koper mooi vindt, maar daarnaast zijn er toch ook een aantal zaken waar je je als koper wel bewust van moet zijn. We gaan de verschillende type bladen bij langs en noemen de belangrijkste verschillen en eigenschappen. Te denken valt aan prijs, onderhoud, krasvastheid en hittebestendigheid.

Kunststof blad

Een kunststof werkblad is het meest toegepaste type blad. Alleen de toplaag is daadwerkelijk kunststof, de rest is vaak spaanplaat of multiplex. Daarom wordt er ook wel gesproken van een gelamineerd blad. Bij een spaanplaat blad is het niet verstandig de spoelbak in te frezen, omdat er bij lekkage een grote kans is dat het blad beschadigd raakt. Tegenwoordig is het gebruikelijk de spoelbak wel in te frezen en wordt spaanplaat dus niet meer zoveel toegepast.

Het voordeel van een kunststof blad is dat het relatief goedkoop is en dat er uit heel veel verschillende stijlen en kleuren gekozen kan worden. Daarnaast is een kunststofblad zo goed als onderhoudsvrij. Een nadeel is dat er opgepast moet worden met erg hete pannen. Het is beter deze niet direct op het blad te zetten. Ook is een kunststof blad niet helemaal krasbestendig, maar bij normaal gebruik zal dat erg meevallen. Er kan een opstaande rand (waterkering) in een kunststof blad gemaakt worden.

Natuurstenen blad

Een natuurstenen blad wordt door veel mensen als mooi en exclusief ervaren. Het blad kan uit marmer of graniet vervaardigd worden. Graniet komt het meeste voor. Een natuurstenen blad is hittebestendig en krasbestendig. Qua onderhoud moet het blad wel behandeld worden om het goed waterdicht te krijgen. Dit kan later gedurende de levensduur nog een aantal maal nodig zijn. Een natuurstenen blad is relatief duur. Over het algemeen worden ze geleverd en geplaatst door vakmannen, wat de prijs verder opdrijft.

Massief houten blad

Een massief houten blad heeft net als een natuurstenen blad een luxe uitstraling. Een houten blad is echter niet onderhoudsvrij. Het zal behandeld moeten worden om het in een goede staat te houden. De mate waarin onderhoud nodig is, hangt af van de gebruikte houtsoort. En dat zie je terug in de prijs, die hoe dan ook hoger ligt dan een kunststof blad. In de kleur en structuur van het blad kan wel wat variatie voorkomen, doordat het gebruikte hout niet allemaal identiek is. Houd daar rekening mee in het geval van een hoekkeuken, omdat in de hoek twee bladen bij elkaar komen, waar dit verschil extra zal opvallen. Een houten blad is niet krasbestendig en niet hittebestendig.

Composiet blad

Een composiet blad, of ook wel composietsteen of kunststeen, wordt gemaakt door korrels natuursteen en hars samen te persen onder hoge druk. Naast het hars en de natuursteen kunnen er ook andere elementen toegevoegd worden. Door te variëren met de samenstelling van deze componenten zijn er allerlei mogelijkheden om tot een werkblad te komen. De duurzaamheid van het blad is ook afhankelijk van deze samenstelling. Een composiet blad is onderhoudsarm, maar kan behandeld worden met een antibacterieel middel. Deze bladen zijn kras en hittebestendig. De bladen zijn relatief duur, maar niet zo duur als de duurdere natuurstenen bladen.

RVS blad

Een roestvrijstalen blad is erg duur en exclusief. Het bepaalt het image van de keuken. De RVS bladen zijn hittebestendig maar niet krasbestendig. Daarnaast kan het blad ook deuken oplopen, wanneer er objecten op vallen. Een RVS blad is onderhoudsvrij, maar vlekken en vuile vingers zijn goed te zien. Een RVS look past goed bij andere elementen in de keuken, zoals inbouw apparatuur, RVS spoelbak, kraan en eventueel de handgrepen.

Glazen blad

Een glazen werkblad komt niet zoveel voor en geeft daardoor een exclusieve dimensie aan een keuken. Door het glas zal het werkblad voor lichtreflectie zorgen. Wanneer de rest van de keuken en verlichting daar goed op wordt afgestemd, kan er een hele mooie en unieke keuken ontstaan. Qua stijl valt er nog heel wat te kiezen. In de eerste plaats de kleur, maar ook de keuze voor mat of gepolijst glas. Een eenvoudig glazen blad is nog niet zo duur, maar het op maat in laten bouwen van bijvoorbeeld een spoelbak of andere elementen drijft de prijs flink op. Naast gewoon schoonhouden is er geen onderhoud nodig. Bij een glazen blad zijn vingerafdrukken redelijk zichtbaar, net zoals bij RVS. Een glazen blad is niet krasvast. Een goede kwaliteit blad van gehard glas is wel hittebestendig.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keukenbladen of aanrechtbladen, de soorten en materialenOf u nu een dure of een goedkope keuken in huis heeft, het soort keukenblad bepaalt voor een groot deel of uw keuken naa…
Een granieten aanrechtblad monterenEen granieten aanrechtblad monterenEen granieten keukenblad kan uw keuken een exclusieve uitstraling geven. Meestal huurt u iemand in om uw keukenblad te i…
Ceramistone, het keukenblad van de toekomstCeramistone, het keukenblad van de toekomstZoek je een keukenblad waar je zo de warme pan op kan zetten, je vlees op kan snijden en zonder vlekken citroensap op ka…

Code oranje?! Bescherm je goed tegen schade bij noodweer !!Code oranje?! Bescherm je goed tegen schade bij noodweer !!Hevige storm heeft iets beangstigends, want noodweer kan leiden tot grote materiële en persoonlijke schade. In 1953 heef…
Heerlijke asperges, het witte goud op je bordHeerlijke asperges, het witte goud op je bordBen je een fijnproever? Voor wie van lekker eten houdt is het voorjaar een van de mooiste tijden van het jaar: het is de…
Bronnen en referenties
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.