Tips om het warm te houden zonder hoge stookkosten
Stookkosten zijn een flinke uitgavenpost voor een gemiddeld Nederlands huishouden. Zeker in de winter gebruiken we veel gas om onze huizen te verwarmen. Door op een andere manier met de verwarming van je huis om je gaan, kun je flink op stookkosten besparen. Zo kan het behoorlijk schelen wanneer je niet het hele huis verwarmd. Ook kan de thermostaat vaak wat lager als je warme kleren aan hebt en actief bent. Door gordijnen dicht te doen en kaarsen te branden verbruik je minder gas.
Niet het hele huis verwarmen
In de eerste plaats is het vaak niet nodig om het hele huis te verwarmen. 's Nachts kan de verwarming misschien helemaal uit, of op een lage temperatuur (beneden de 15 graden). Ook wanneer er overdag lange tijd geen mensen in huis zijn kan de verwarming tijdelijk uit.
Maar ook als er wel mensen thuis zijn, hoeft de
verwarming niet overal aan. Als je het grootste deel van de dag in de woonkamer bezig bent, dan is het niet nodig om ook de slaapkamers te verwarmen. Pas halverwege de middag, als de kinderen thuis komen en op hun kamer willen gaan zitten, ga je ook de ruimtes boven verwarmen. De badkamer wordt waarschijnlijk alleen aan het begin en aan het eind van de dag actief gebruikt; de rest van de dag kan ook daar de verwarming uit.
Maak voor jezelf een duidelijke planning wanneer je welk deel van het huis wilt verwarmen. Het is natuurlijk niet lekker om in een kamer te moeten zitten die vervolgens nog anderhalf uur nodig heeft om een beetje op te warmen. Doe de verwarming daarom een uur van tevoren al aan, zodat de temperatuur al redelijk aangenaam is, wanneer je er gebruik van maakt.
Wanneer je 's nachts (en ook periodes overdag) de verwarming in het hele huis uit hebt, en je wilt vervolgens niet in een koud huis terecht komen, dan kan een thermostaatklok uitkomst bieden. Die kun je van tevoren instellen, zodat het huis al verwarmd wordt voordat jij je bed uit komt. Een groot deel van de stookkosten van een gemiddeld Nederlands gezin gaan op aan het warm houden van ruimtes waar zich (op dat moment) geen mensen bevinden. Door een stukje extra planning en een kleine investering in een thermostaatklok, kun je een hoop geld
besparen zonder in de kou te hoeven zitten. Zo kun je met
kleine investeringen veel energiekosten besparen.
Draag winterkleren om warm te blijven
In de zomer probeer je het koel te houden door zomerkleren te dragen; zowel binnen als buiten. In de winter draag je buiten warme kleren, maar binnen misschien niet. Het is verstandig om dat wel te doen. Door ook binnen een warme trui of een warm vest aan te doen, heb je het minder snel koud en hoeft de verwarming minder hoog. Ook is het belangrijk om je voeten goed warm te houden. Wanneer je koude voeten hebt, gaat je lichaam proberen deze op te warmen, wat vaak tot gevolg heeft dat de rest van je lichaam ook moeilijker warm te houden is. Zorg er in ieder geval voor dat je sokken aan hebt; en met pantoffels ben je helemaal verzekerd van warme voeten.
Door het dragen van warme kleren kan de thermostaat misschien wel 2 graden omlaag; dat scheelt natuurlijk een hele hoop op jaarbasis. Dat betekent wel dat de naveltruitjes en shirtjes zonder mouwen tot het voorjaar in de kast moeten blijven liggen.
Hou warmte binnen door gordijnen te sluiten
Uiteraard hoef je niet de hele winter door de gordijnen dicht te houden, maar zo gauw als het donker (en over het algemeen ook kouder) wordt, kun je de gordijnen het beste sluiten. Door ramen ontsnapt over het algemeen heel veel warmte. Gordijnen kunnen er bij helpen om de warmte in huis vast te houden.
Wanneer een gordijn over de radiator hangt, komt de warmte juist tussen het gordijn en het raam terecht, waardoor er extra veel warmte naar buiten ontsnapt. Wanneer dat het geval is, moet je misschien overwegen om de gordijnen korter te maken, of om de gordijnen op de vensterbank te leggen. Wanneer dat voor jou geen opties zijn, dan is het het overwegen waard om de gordijnen toch open te laten, of om de bewuste radiator (wanneer er voldoende andere radiatoren zijn) dicht te draaien.
Blijf actief
Door in beweging te blijven zorg je ervoor dat je lichaam zichzelf opwarmt. Waarschijnlijk heb je overdag - terwijl je bijvoorbeeld bezig bent met huishoudelijke taken - minder last van de kou, dan 's avonds wanneer je stil zit op een stoel.
Dat betekent in de eerste plaats dat je de verwarming overdag meestal niet zo hoog hoeft te zetten als 's avonds. Maar het kan ook een reden zijn om 's avonds actief te blijven. Wanneer je het koud hebt, zou je bijvoorbeeld een paar oefeningen kunnen doen. Ook zul je het de hele avond minder koud hebben, wanneer je aan het eind van de middag of het begin van de avond een stuk gaat hardlopen.
Je huis verwarmen met kaarsen
Centrale verwarming hoeft niet de enige warmtebron te zijn, waarmee je je huis warm probeert te houden. Sommige mensen hebben een open haard of een houtkachel waarmee ze een groot deel van hun huis warm kunnen krijgen. Dat is niet voor iedereen weggelegd en een open haard inbouwen is vaak een erg kostbare onderneming en in veel huizen simpelweg niet mogelijk. Wat wel iedereen kan doen is het branden van kaarsen.
Hoewel één kaars weinig warmte geeft, helpt het zeker bij het verwarmen van je huis om een aantal kaarsen aan te steken. Met kaarsen bespaar je trouwens niet alleen op je gaskosten, maar het maakt het ook mogelijk om een aantal lampen uit te doen. Je kunt bij kaarslicht dan wel niet lezen, maar het is wel mogelijk om met kaarsen een aantal lampen die voor sfeerlicht moeten zorgen te vervangen.
Lees verder