Wonen: rust in het interieur
Rust in het interieur creëer je echt niet alleen door het huis half leeg te halen. Wat voor de een rust is, is dat voor de ander niet en de een vindt rust in een rommelig huis en de ander moet alles opgeruimd hebben. Heel persoonlijk dus, maar wel belangrijk om ook “thuis” te komen en je prettig te voelen.
Sfeer
Sommige mensen zeggen dat de “sfeer” in sommige woningen niet goed is en wat ze dan bedoelen is dat zodra je binnenkomt er geen eenheid is, geen warme uitstraling, het geen “thuis” is en/of niet in lijn met de bewoner.
Sfeer is heel persoonlijk en heeft niets met de stijl van meubelen, kleuren en geuren te maken. Wat voor de een thuiskomen is in een woning met bijvoorbeeld rode muren, is voor de ander druk, schreeuwend en zal hij of zij niet in kunnen leven. Heel persoonlijk dus en over smaak valt niet te twisten, dus moet je zelf bepalen.
Helaas laten veel mensen de mode ook de inrichting van de woning bepalen. Dat wil zeggen als het koloniale eiken zijn intrede doet, je veel nieuwe koloniale eettafels langs de kassa ziet komen. In de jaren zeventig was het midden en donker eiken mode en hoewel we dat nu iets van “oma” vinden, was het toen big business.
Belangrijk is eigenlijk in welke omgeving jij je prettig voelt, welke zaken wil je in de buurt hebben, waar kan je lekker in ontspannen en wil je mensen ontvangen.
Interieurspecialst
Een interieurspecialist kan aan de hand van de bestaande meubelen kijken om zaken anders in te richten, iets toe te voegen of weg te halen. Maar belangrijk is ook dat hij of zij met je praat, want als mens woon je er en de mens maakt of de woning “thuis” is en daarmee rust. Niet iedere specialist gaat zo te werk, maar is voor een echte match wel belangrijk.
Wonen en rust creëren
Een woning moet een rustpunt zijn, iets waar je jezelf kunt zijn, je prettig voelt en waar je graag bent. Dit heeft met de gehele ambiance te maken en niets te maken met een druk ingerichte woning of een woning gebaseerd op het minimalisme.
Wel is het van belang om de woning consistent te hebben, dat wil zoveel zeggen dat zaken moeten kloppen. Enkele voorbeelden:
- Hou je van “prulletjes” in huis, bekijk dat of een hobby de “prulletjes” kunnen vormen. Verzamel je olifantjes, varkentjes of uiltjes, dan kan je huis vol staan met beestjes van verschillende materialen, maar er zit wel een lijn in of combineer met kleur.
- Wil je verschillende stijlen van meubelen combineren, laat dan zaken terugkomen. Zo kan koloniaal met modern gecombineerd worden, als er her en der herkenningspunten zijn. Zo kan bijvoorbeeld een strak vormgegeven boekenkast met een koloniale houten plank een herkenning zijn voor de andere koloniale meubelen. Of laat ergens anders in de woning nog iets koloniaals terugkomen.
- Weinig kleur, dan kan een kleur in beperkte mate maar wel in dezelfde kleurnuances de aanvulling zijn die voldoende kleur geeft.
- Wanden met een kleur, bedenk dan eerst wat er terugkomt in meubelen, kussens, kleedjes. En als je een neutraal qua kleur vormgegeven woning hebt, kan een zacht gekleurde wand in combinatie met enkele kussens op de bank in dezelfde kleur de juiste combinatie vormen.
- Soms kunnen veel boeken, CD’s of DVD’s rommelig open als ze niet geclusterd zijn. In een kast alles netjes op bijvoorbeeld naam of stijl gerangschikt oogt rustiger.
- Allemaal losse stoelen in plaats van een “standaard opstelling” Zet de stoelen bij elkaar en bekijk eventuele kussens in de stoelen. Laat er een eenduidig herkenningspunt in terugkomen en kan het niet met de stoelen, bekijk dan of een soort bijzettafeltjes er een geheel van kunnen maken.
- Verschillende stoelen bij de eethoek, je ziet het steeds vaker, maar laat ook hier een eenduidige herkenning in terugkomen. Dit kan in kleur, materiaal of model van de stoelen.
Zo zijn er talloze voorbeelden meer hoe je door een lijn te brengen in je interieur rust kunt creëren en daarvoor hoeft het, zoals gezegd, helemaal niet leeg te zijn. Herkenningspunten over en weer maken van de woning wel een geheel en geeft rust, ook in een overvolle woonkamer.