Besparen op energie: Waarmee haal je de grootste besparingen
Besparen op energie kan je honderden tot zelfs duizenden euro's per jaar opleveren. Voor grote besparingen zijn wel flinke investeringen nodig. Deze zijn vaak wel binnen een paar jaar terug te verdienen. Een nieuwe HR-ketel, het isoleren van je woning, een zonneboiler en zonnepanelen brengen je kosten voor zowel gas als elektriciteit sterk terug. Goed voor het milieu en voor je portemonnee!
HR-ketel
Een hoogrendementsketel gebruikt veel minder
gas om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren dan een ouderwetse ketel. Vooral een HR 107-ketel levert een behoorlijke besparing op. Soms kan het zelfs voordelig zijn om een verouderde ketel (die het nog prima doet) voortijdig te vervangen. Door een nieuwe ketel aan te schaffen kun je soms wel tot meer dan 400 per jaar
besparen. De besparing hangt uiteraard af van de prestaties van de oude ketel en van het gebruik van de verwarming (hoe vaak stook je het hoe warm?). Een HR-107 ketel kost doorgaans 2000 tot 2500. Een flinke investering, maar wel één die je in een paar jaar kunt terugverdienen.
Isoleren
Het isoleren van je woning is één van de beste manieren om je stookkosten omlaag te brengen en flink geld te besparen. Je kunt je hele huis isoleren of afzonderlijke delen aanpakken. Wanneer je de zolder regelmatig verwarmt, is het sterk aan te raden om het dak te
isoleren. Dit kan per jaar honderden euro's opleveren. Ook het isoleren van spouwmuren kan een dergelijke besparing opleveren. Met het isoleren van de vloer van de woonkamer (en andere verwarmde ruimtes op de begane grond) bespaar je al gauw 200 per jaar. Wanneer je enkel glas vervangt door HR+ of HR++ dubbelglas ga je er per jaar honderden euro's op vooruit.
Het isoleren van je huis is een omvangrijke klus. Veel mensen zullen het niet zien zitten om dit zelf te doen. Om te kunnen besparen moet je dus eerst investeren. Maar vaak worden dit soort investeringen binnen enkele jaren terugverdiend.
Let bij het isoleren op dat je geen half werk uitvoert. Als je bijvoorbeeld de wanden van een ruimte isoleert maar het dak niet, levert de wandilosatie nauwelijks rendement op. De warmte kan dan nog steeds ontsnappen via het dak. Je kunt dit vergelijken met een goed geïloseerde ruimte waar de hele dag de deur wagenwijd open staat.
Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen
Energie besparen kan door je verbruik te verminderen, maar je kunt ook je eigen energie opwekken. Een rendabele manier om dat te doen is door middel van
zonnepanelen. Met 17 zonnepanelen kun je 3500
kWh per jaar opwekken: het gemiddelde
verbruik van een Nederlands huishouden van vier personen. Dat levert een besparing op van 600 per jaar (op basis van tarieven 2016). Zonnepanelen plaatsen kost een paart duizend euro, maar dit is een eenmalige investering die in een beperkt aantal jaren terug te verdienen is.
Wanneer je meer energie opwekt dan je zelf verbruikt, kun je dit terugleveren aan de leverancier. Het is echter aan te raden om ervoor te zorgen dat je niet meer opwekt dan je verbruikt. Je krijgt namelijk wel de marktprijs, maar niet de belasting terug. Aangezien de energiebelasting behoorlijk hoog is, is dit eigenlijk niet de moeite waard.
Water verwarmen met een zonneboiler
Een minder grote investering dan zonnepanelen, maar zeker de moeite waard is een
zonneboiler. Daarmee kun je jezelf voorzien van warm water. De zonnecollector op het dak verwarmt het water (wanneer de zon schijnt) en dit wordt opgeslagen in een voorraadvat, klaar voor gebruik. Je kunt hier misschien niet volledig mee in je warme water voorzien (omdat de zon niet voldoende schijnt, of omdat het voorraadvat op is door intensief gebruik), maar je hebt aanzienlijk minder
gas nodig. Per jaar kan dit al snel 120 opleveren.
Er zijn overigens ook diverse manieren om energie te
besparen zonder investeringen te doen.
Subsidies, leningen en belastingvoordeel
Overheden stimuleren duurzame energie door subsidies te verstrekken, aantrekkelijke leningen en belastingvoordeel. Op de website www.energiesubsidiewijzer.nl kun je zien wat voor mogelijkheden er zijn binnen jouw gemeente. Op deze website vind je zowel de algemene landelijke regelingen, als de specifieke regelingen die alleen binnen jouw gemeente of provincie gelden.
Lees verder