Wat is een Vinexwijk?
Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar de meeste mensen weten niet wat een vinexwijk is. Een woonwijk is een Vinexwijk indien de bouw voortkomt uit de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra.
De naam Vinex is een afkorting voor “Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra”. In deze notitie zijn zogenaamde Vinex-locaties aangewezen voor duizenden nieuwbouwwoningen. Het zijn uitbreidingsplannen aan de rand van bepaalde grote steden. De uitbreidingsgebieden zijn in 1993 aangewezen in de betreffende nota. De uitgangspunten voor de bouw van de woningen zijn in de nota vastgelegd. In eerste instantie was het aan de gemeenten en provincies om de exacte locaties van de nieuwbouw te bepalen.
Waarom zijn er Vinexwijken?
In het Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra heeft de Overheid invloed willen uitoefenen op de nieuwbouw van huizen en de locatie waar dit gaat plaatsvinden. Door de bevolkingsgroei was het noodzakelijk dat er concrete plannen op tafel kwamen die ervoor zouden zorgen dat er voldoende woonruimte zou komen voor een groeiende bevolkingsaantal. Een belangrijk uitgangspunt was dat de woonwijken dichtbij bestaande centra kwamen van de grote steden.
Doel van Vinexwijken?
Het was de bedoeling met deze wijken om met name bestaande winkelcentra te voorzien van extra klanten. Door een bevolkingsgroei in de steden werden ook de voorzieningen van de directe omgeving van de wijk intensiever gebruikt, en hierdoor was het mogelijk om de voorzieningen te verbeteren. De wijken moesten er ook voor zorgen dat mensen wel in de buurt van de grote steden bleven wonen en niet nog meer open gebieden in ons land gingen bewonen. Ook waren de wijken nuttig in de strijd tegen de leegloop van de grote steden in ons land. In de steden waar deze locaties gepland waren, waren er over het algemeen ook problemen met het bieden van kwalitatief goede huisvesting. De goedkope degelijke huisvesting is wel beschikbaar, maar hier is sprake van scheefwonen.
Wat is scheefwonen?
Van scheefwonen is sprake wanneer iemand met een hoog inkomen in een huurhuis woont, die eigenlijk bedoeld is voor mensen met een laag inkomen. Oorspronkelijk zijn deze mensen terecht in een dergelijke
huurhuis terecht gekomen, maar nadat hun inkomen gestegen is blijven ze gewoon zitten in de goedkope “gesubsidieerde” huurhuis. Door het instellen van Vinex-locaties zullen de scheefwoners eerder overstappen naar een ander huis. Ze kunnen kwalitatief goede huizen krijgen tegen een redelijke prijs.
Hoeveel huizen worden er gebouwd op Vinex-locaties?
Tot het jaar 2015 moeten er in totaal bijna 635.000 huizen gebouwd worden. Bijna 300.000 huizen zijn gepland in de zeven grootste stadsgewesten. Ruim 161.000 in andere stadsgewesten en 177.000 buiten de stadsgewesten.
Wat gebeurt er met de huizenprijzen in deze wijken?
In de eerste vijftien jaren ontwikkelden de huizenprijzen zich ten gunste van de eigenaren van de huizen, maar in 2009 zijn de prijzen van deze nieuwe huizen in bepaalde wijken sterker gezakt dan de gemiddelde huizenprijzen. Een gemiddelde huis is in 2009 met 2 procent in waarde gezakt. In sommige Vinex locaties zijn de gemiddelde prijzen zelfs 10 tot 15 procent gezakt. Door slechte marktomstandigheden zijn bepaalde projecten ook niet doorgegaan. Er was op dat moment te weinig vraag naar nieuwe huizen.