Besparen op je energierekening: goedkoop gas en stroom
De energierekening kan er flink inhakken en het loont de moeite om hierop te besparen. Dat kan door de prijs voor elektriciteit en gas te verlagen, door op zoek te gaan naar de goedkoopste leverancier en gebruik te maken van leuke aanbiedingen. Daarnaast kun je het verbruik van gas en elektriciteit verlagen. Dat kan door spaarlampen te gebruiken, je huis goed te isoleren en ventileren en door bewust om te gaan met de verwarming van je huis. Ook het gebruik van nachtstroom kan goedkoper zijn.
De energierekening is een belangrijke kostenpost in een gemiddeld huishouden: het slokt gemakkelijk meer dan 5% van de totale inkomsten op en dit kan oplopen tot ver boven de 10%. Gelukkig is het een post waarop je ook flink kunt besparen. Daarbij kun je grofweg twee strategieën volgen:
- De prijs die je betaalt voor elektriciteit en gas verlagen.
- Het verbruik van elektriciteit en gas verlagen.
Beide strategieën kunnen veel geld opleveren en het wordt pas echt interessant wanneer je op beide strategieën inzet.
Minder betalen voor elektriciteit en gas
Sinds de privatisering van de energiebedrijven heeft zich een heel arsenaal aan aanbieders van
stroom en
gas ontwikkeld, en er ontstaan zo nu en dan nog steeds nieuwe bedrijven. Al deze bedrijven proberen elkaar klanten afhandig te maken. Dat doen ze door middel van mooie praatjes, lage prijzen en leuke aanbiedingen. Door de mooie praatjes moet je proberen heen te kijken: uiteindelijk willen energiebedrijven geld verdienen. Maar de prijs van de verschillende aanbieder kan wel behoorlijk verschillen. Deze prijzen zijn op verschillende energiebedrijven terug te vinden. Deze vergelijkingssites krijgen echter vaak provisie wanneer nieuwe klanten zich via hun website aanmelden. Ze zijn dus niet altijd zo objectief als ze zich voordoen. Je doet er daarom goed aan om verschillende vergelijkingssites te gebruiken of om zelf de prijzen te vergelijken op de websites van de verschillende aanbieders.
Naast de prijzen kun je ook aanbiedingen vergelijken. Zo krijg je soms een eerste periode
gratis stroom aangeboden. Over een langere periode levert dat misschien niet heel veel op (uiteindelijk betaal je je gratis stroom natuurlijk zelf; dit is verrekend in het tarief), maar door elke 1, 2 of 3 jaar van leverancier te wisselen en steeds opnieuw gebruik te maken van een aanbieding, kun je behoorlijk wat geld besparen en verdienen.
Minder gas gebruiken door de verwarming lager te zetten
Bij elke graad die je de
verwarming lager zet, bespaar je ongeveer 7% op je gasrekening. Wanneer je de verwarming een heel jaar lang telkens 1 of 2 graden lager zet dan je anders zou doen, bespaar je dus al gauw enkele honderden euro's. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je kou vat in je eigen huis, maar je kunt wel proberen om je wat warmer aan te kleden, zodat de verwarming minder werk hoeft te verrichten. Er is niets mis mee om binnen een trui aan te trekken.
Energie besparen door radiatoren uit te draaien
In ruimtes waar niemand is hoeft de verwarming ook niet aan te staan. Dit kun je regelen door de radiatoren in ruimtes waar niemand aanwezig is uit te draaien. Wanneer er overdag helemaal niemand thuis is, kan de verwarming uiteraard helemaal uit, wat het beste kan door de thermostaat op een lagere stand te draaien. Nog makkelijker is het om een thermostaat te kopen met een timer. Deze kun je zo programmeren dat hij op de juiste momenten aan- en uitslaat. Op die manier kun je er niet alleen voor zorgen dat de verwarming al aanslaat een half uur of uur voordat je thuis komt, maar ook dat de verwarming een uur voordat je naar bed gaat als op de nachtstand gaat. En dat zonder dat je er bij na hoeft te denken of in actie hoeft te komen.
Investeer in energiebesparing: spaarlampen, isolatie, ventilatie
Om geld te kunnen besparen is het soms nodig om extra geld uit te geven. Dat geldt ook voor het besparen van energie. Het is erg rendabel om je oude gloeilampen te vervangen door
spaarlampen. Daarmee hoef je niet te wachten totdat de spaarlampen het begeven; draai ze gewoon uit en kijk in je omgeving of je er nog iemand blij mee kunt maken. Spaarlampen zijn in aanschaf duurder dan gloeilampen, maar ze gaan veel langer mee en verbruiken voor dezelfde hoeveelheid licht 5 of 6 keer minder
energie.
Het
isoleren van je huis is vaak wat duurder dan de overstap naar spaarlampen, maar het kan erg rendabel zijn. Dubbele beglazing en een goede isolatie van het dak zijn dure aangelegenheden, maar verdienen zichzelf in de loop der jaren terug. Daarnaast wordt je huis er meer waard door.
Er zijn ook wat kleinere operaties op het gebied van
isolatie die je mogelijk zelf uit kunt voeren. Zo kun je isolatiefolie kopen die je achter de radiatoren tegen de muur kunt plakken. Hierdoor verdwijnt er veel minder warmte in de muren en maak je dus efficiënter gebruik van de aanwezige warmte. Ook kun je kijken naar gaten en kieren langs ramen en deuren. Met kit en isolatiestrips houdt je meer warmte binnen en hoeft je CV-ketel minder hard te werken.
Naast isolatie is ook ventilatie van belang. Door te ventileren houdt je de lucht in je huis fris en relatief droog. Vochtige lucht is namelijk veel moeilijker op te warmen en koelt ook sneller af. Laat goede isolatie dan ook altijd samen gaan met goede ventilatie, anders leveren je investeringen minder op dan mogelijk is.
Gebruik maken van nachtstroom
Veel huishoudens hebben twee meters voor
elektriciteit: nachtstroom en dagstroom, waarbij nachtstroom goedkoper is dan dagstroom. Apparaten als de wasmachine, wasdroger en vaatwasser gebruiken veel stroom en kunnen heel goed 's nachts aan staan. Het nachttarief geldt overigens ook in het weekend.
Wanneer je slechts één meter bezit voor elektriciteit kun je overwegen om deze om te laten zetten in een dubbele meter. Dit kost echter wel geld en je moet er bewust mee omgaan wil je dit geld binnen aanzienlijke tijd weer terugverdienen. De
nachtstroom mag dan goedkoper zijn; de dagstroom is duurder dan het normale tarief (dus het tarief van de mensen die maar één meter hebben). Je moet dus heel bewust omgaan met je energiegebruik om te kunnen profiteren van het verschillen tussen dag- en nachtstroom. Wanneer je geen zin hebt om je hier druk over te maken is het waarschijnlijk verstandiger om het bij één meter te houden.
Lees verder