Besparen op je energierekening: goedkoop gas en stroom

Besparen op je energierekening: goedkoop gas en stroom De energierekening kan er flink inhakken en het loont de moeite om hierop te besparen. Dat kan door de prijs voor elektriciteit en gas te verlagen, door op zoek te gaan naar de goedkoopste leverancier en gebruik te maken van leuke aanbiedingen. Daarnaast kun je het verbruik van gas en elektriciteit verlagen. Dat kan door spaarlampen te gebruiken, je huis goed te isoleren en ventileren en door bewust om te gaan met de verwarming van je huis. Ook het gebruik van nachtstroom kan goedkoper zijn. De energierekening is een belangrijke kostenpost in een gemiddeld huishouden: het slokt gemakkelijk meer dan 5% van de totale inkomsten op en dit kan oplopen tot ver boven de 10%. Gelukkig is het een post waarop je ook flink kunt besparen. Daarbij kun je grofweg twee strategieën volgen:
  • De prijs die je betaalt voor elektriciteit en gas verlagen.
  • Het verbruik van elektriciteit en gas verlagen.

Beide strategieën kunnen veel geld opleveren en het wordt pas echt interessant wanneer je op beide strategieën inzet.

Minder betalen voor elektriciteit en gas

Sinds de privatisering van de energiebedrijven heeft zich een heel arsenaal aan aanbieders van stroom en gas ontwikkeld, en er ontstaan zo nu en dan nog steeds nieuwe bedrijven. Al deze bedrijven proberen elkaar klanten afhandig te maken. Dat doen ze door middel van mooie praatjes, lage prijzen en leuke aanbiedingen. Door de mooie praatjes moet je proberen heen te kijken: uiteindelijk willen energiebedrijven geld verdienen. Maar de prijs van de verschillende aanbieder kan wel behoorlijk verschillen. Deze prijzen zijn op verschillende energiebedrijven terug te vinden. Deze vergelijkingssites krijgen echter vaak provisie wanneer nieuwe klanten zich via hun website aanmelden. Ze zijn dus niet altijd zo objectief als ze zich voordoen. Je doet er daarom goed aan om verschillende vergelijkingssites te gebruiken of om zelf de prijzen te vergelijken op de websites van de verschillende aanbieders.

Naast de prijzen kun je ook aanbiedingen vergelijken. Zo krijg je soms een eerste periode gratis stroom aangeboden. Over een langere periode levert dat misschien niet heel veel op (uiteindelijk betaal je je gratis stroom natuurlijk zelf; dit is verrekend in het tarief), maar door elke 1, 2 of 3 jaar van leverancier te wisselen en steeds opnieuw gebruik te maken van een aanbieding, kun je behoorlijk wat geld besparen en verdienen.

Minder gas gebruiken door de verwarming lager te zetten

Bij elke graad die je de verwarming lager zet, bespaar je ongeveer 7% op je gasrekening. Wanneer je de verwarming een heel jaar lang telkens 1 of 2 graden lager zet dan je anders zou doen, bespaar je dus al gauw enkele honderden euro's. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je kou vat in je eigen huis, maar je kunt wel proberen om je wat warmer aan te kleden, zodat de verwarming minder werk hoeft te verrichten. Er is niets mis mee om binnen een trui aan te trekken.

Energie besparen door radiatoren uit te draaien

In ruimtes waar niemand is hoeft de verwarming ook niet aan te staan. Dit kun je regelen door de radiatoren in ruimtes waar niemand aanwezig is uit te draaien. Wanneer er overdag helemaal niemand thuis is, kan de verwarming uiteraard helemaal uit, wat het beste kan door de thermostaat op een lagere stand te draaien. Nog makkelijker is het om een thermostaat te kopen met een timer. Deze kun je zo programmeren dat hij op de juiste momenten aan- en uitslaat. Op die manier kun je er niet alleen voor zorgen dat de verwarming al aanslaat een half uur of uur voordat je thuis komt, maar ook dat de verwarming een uur voordat je naar bed gaat als op de nachtstand gaat. En dat zonder dat je er bij na hoeft te denken of in actie hoeft te komen.

Investeer in energiebesparing: spaarlampen, isolatie, ventilatie

Om geld te kunnen besparen is het soms nodig om extra geld uit te geven. Dat geldt ook voor het besparen van energie. Het is erg rendabel om je oude gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Daarmee hoef je niet te wachten totdat de spaarlampen het begeven; draai ze gewoon uit en kijk in je omgeving of je er nog iemand blij mee kunt maken. Spaarlampen zijn in aanschaf duurder dan gloeilampen, maar ze gaan veel langer mee en verbruiken voor dezelfde hoeveelheid licht 5 of 6 keer minder energie.

Het isoleren van je huis is vaak wat duurder dan de overstap naar spaarlampen, maar het kan erg rendabel zijn. Dubbele beglazing en een goede isolatie van het dak zijn dure aangelegenheden, maar verdienen zichzelf in de loop der jaren terug. Daarnaast wordt je huis er meer waard door.

Er zijn ook wat kleinere operaties op het gebied van isolatie die je mogelijk zelf uit kunt voeren. Zo kun je isolatiefolie kopen die je achter de radiatoren tegen de muur kunt plakken. Hierdoor verdwijnt er veel minder warmte in de muren en maak je dus efficiënter gebruik van de aanwezige warmte. Ook kun je kijken naar gaten en kieren langs ramen en deuren. Met kit en isolatiestrips houdt je meer warmte binnen en hoeft je CV-ketel minder hard te werken.

Naast isolatie is ook ventilatie van belang. Door te ventileren houdt je de lucht in je huis fris en relatief droog. Vochtige lucht is namelijk veel moeilijker op te warmen en koelt ook sneller af. Laat goede isolatie dan ook altijd samen gaan met goede ventilatie, anders leveren je investeringen minder op dan mogelijk is.

Gebruik maken van nachtstroom

Veel huishoudens hebben twee meters voor elektriciteit: nachtstroom en dagstroom, waarbij nachtstroom goedkoper is dan dagstroom. Apparaten als de wasmachine, wasdroger en vaatwasser gebruiken veel stroom en kunnen heel goed 's nachts aan staan. Het nachttarief geldt overigens ook in het weekend.

Wanneer je slechts één meter bezit voor elektriciteit kun je overwegen om deze om te laten zetten in een dubbele meter. Dit kost echter wel geld en je moet er bewust mee omgaan wil je dit geld binnen aanzienlijke tijd weer terugverdienen. De nachtstroom mag dan goedkoper zijn; de dagstroom is duurder dan het normale tarief (dus het tarief van de mensen die maar één meter hebben). Je moet dus heel bewust omgaan met je energiegebruik om te kunnen profiteren van het verschillen tussen dag- en nachtstroom. Wanneer je geen zin hebt om je hier druk over te maken is het waarschijnlijk verstandiger om het bij één meter te houden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gemakkelijk besparen op energiekostenGemakkelijk besparen op energiekostenMet stijgende energiekosten, kan het besparen van energie of in ieder geval het besparen op de kosten van energie een aa…
Energie besparen, goed voor het milieu en onze beursEnergie besparen, goed voor het milieu en onze beursOmdat gas en elektriciteit alsmaar duurder worden leidt energiebesparing niet alleen tot een hoger wooncomfort maar ook…
Verwarming een graadje lager kunnen zettenVerwarming een graadje lager kunnen zettenU kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet…
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…

Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste?Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste?Welke houtsoort is het beste om te gebruiken in de houtkachel en wat zijn de prijzen? Er bestaan verschillende soorten h…
Recycling: het recyclen van metalenRecycling: het recyclen van metalenEr kan goed geld worden verdiend met de recycling van metaalafval. Dit komt omdat de prijzen voor metaal de afgelopen ja…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Seagul, Pixabay
  • Casper van den Broek (2006). 'Het euro drilboek: Train jezelf voor een rijker leven.'
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 12-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.