Hoe krijg ik mijn gasverbruik naar beneden?

Waar wij eenvoudig op kunnen besparen is de energierekening. Het probleem hiermee is dat u het effect van de besparing niet direct merkt in de portemonnee. U betaalt namelijk maandelijks een voorschot, en één keer in het jaar volgt de afrekening. Een gemiddeld huishouden betaalt maandelijks tussen de 140 en 210 per maand aan kosten voor energie. Een onderdeel daarvan is het gasverbruik. Gas verbruikt u hoofdzakelijk voor het verwarmen van het huis en het koken. Een deel van de rekening is vast recht, maar op het variabele deel kunt u veel geld besparen. Door onderstaande tips in acht te nemen kunt u op termijn tientallen euros per jaar besparen.

Het plaatsen van een slimme thermostaat

Een moderne thermostaat kunt u programmeren en op deze manier instellen op uw eigen ritme. Staat u door de week om zeven uur op en is iedereen het huis uit om negen uur, dan kunt u de thermostaat zo instellen dat de verwarming vanaf negen uur weer afslaat tot het moment dat er weer iemand thuis is. U kunt ook een thermostaat krijgen met een bewegingssensor. Zodra er niemand meer thuis is, stopt de cv met het verstoken van gas.

Een half graadje omlaag

Het is niet prettig om in een huis te zitten waar het veel te koud is. U kunt wel op bepaalde momenten van de dag de temperatuur lager instellen, omdat u toch druk bezig bent in het huis. s Avonds op het moment dat u gaat zitten kunt u de thermostaat weer een half graadje hoger zetten.

Alleen verwarming aan in ruimtes waar iemand is

Niet op alle kamers in het huis komt u dagelijks. In vertrekken waar u nauwelijks komt, kunt u de verwarming ook gewoon uitdraaien. In een stevige vorstperiode moet u de radiatoren wel een klein stukje open houden, om te voorkomen dat u last krijgt van bevriezingen. Buiten de vorstperiode kunt u ze helemaal dichtdraaien.

Gordijnen en radiatoren

Door s avonds de gordijnen dicht te doen, kunt u de warmte beter in de kamer houden. Dit geldt echter niet voor gordijnen die voor de radiator langs komen. In dat geval blijft een groot deel van de warmte achter de gordijnen en raakt er veel warmte verloren.

Zorg voor dakisolatie

Warmte gaat omhoog, waardoor u veel warmte verliest door het dak. U kunt de warmte beter binnen houden door uw dak degelijk te gaan isoleren. Dit hoeft geen dure ingreep te zijn. Indien u handig bent, kunt u het zelf doen.

Vervangen van uw cv ketel

De moderne cv installaties zijn veel zuiniger dan de oude ketels. In veel gevallen kan het uit om uw energieverslindende ketel te vervangen door een moderne en zeer zuinige installatie. Afhankelijk van uw huidige en de nieuwe ketel, kunt u de investering in een paar jaar terugverdienen.

Druk de verwarming uit zodra het mogelijk is

Als u een keertje vroeg op bed gaat of u gaat eerder naar uw werk, dan kunt u besparen door de verwarming alvast uit te schakelen. Uw thermostaat zorgt mogelijk wel voor uitschakeling, maar door de verwarming handmatig al eerder uit te schakelen, verbruikt u geen onnodig gas.

Pas uw thermostaat regelmatig aan

Regelmatig moet u controleren of uw thermostaat nog goed staat ingesteld. Er zal namelijk vaak iets wijzigen waardoor u beter andere tijden kunt aanhouden.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwarming een graadje lager kunnen zettenVerwarming een graadje lager kunnen zettenU kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet…
Op afstand bedienbare thermostaat: alle leveranciersOp afstand bedienbare thermostaat: alle leveranciersEr bestaat tegenwoordig een thermostaat die je kunt bedienen met je smartphone, iPad of via een webapplicatie. Op die ma…
Is een constante thermostaattemperatuur het energiezuinigst?Is een constante thermostaattemperatuur het energiezuinigst?Veel mensen gebruiken de thermostaat van hun cv om het huis op temperatuur te brengen als het buiten koud is. Het verwar…

Waterzuiveraar: Hoe kies je een goed waterfilter voor thuis?Steeds meer mensen vinden het belangrijk om veilig uit de kraan te kunnen drinken en kiezen daarom voor een waterfilter…
Verkopen zonder makelaar: Zelf je huis verkopen!Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun huis zonder makelaar te verkopen. Je betaalt toch al snel een paar duizen…
Reactie

Maarten, 29-09-2010
Wat denkt u? Verwarming op 20 grd laten staan als we werken zijn of zodra we weg gaan naar 17 graden zetten en bij thuiskomst het huis weer op 20 grd brengen. Mijn gevoel zegt dat het laatste goedkoper is maar anderen beweren het tegendeel. Ben benieuwd wat U ervan denkt. Reactie infoteur, 01-10-2010
Volgens mij is het beter om later weer op laten warmen naar 20 graden. Het gasverbruik moet dan gewoon minder zijn.

Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.