Energiebesparingstips: gas en verwarming

Energiebesparingstips: gas en verwarming De energieprijzen stijgen nog altijd. Het loont daarom energie te besparen. De verwarming (van water) is wellicht de grootste kostenpost. In onderstaand artikel zijn nog meer energiebesparingstips weergegeven waarmee u kunt besparen op gas en verwarming waardoor uw stookkosten worden verlaagd.

Inhoud


Verlagen temperatuur

De eenvoudigste manier om te besparen op verwarming en dus uw gasrekening is door de thermosstaat simpelweg lager in te stellen. Een verlaging met één graad betekent al snel een besparing van circa 7 procent. Draag eventueel wat warmere kleding als u het te fris vindt. Een andere eenvoudig te realiseren besparingsoptie is door al bijvoorbeeld een uur of langer voordat u naar bed gaat de temperatuur al langer in te stellen. Het duurt namelijk even voordat de afkoeling heeft plaatsgevonden, waardoor u weinig last hiervan zult ondervinden. Uw thermostaat verlagen moet u sowieso doen wanneer u voor langere tijd van huis gaat, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat. Vaak zijn radiatoren voorzien van een vorstfunctie waarmee er bevriezing wordt voorkomen. Een andere eenvoudige optie is om de verwarming uit te zetten in kamers waar u niet of zeer zelden komt.

Open haard

Een open haard is heerlijk warm en behaaglijk en indien op hout gestookt zeer geschikt om de gasrekening te verlagen. Let er wel op dat wanneer een open haard niet in gebruik is er een open verbinding via de de schoorsteen naar buiten is waardoor warme lucht kan ontsnappen. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van een tochtklep waarmee de warmte binnen blijft. Een andere optie om een hoger rendement te behalen met een open haard is door er ene glasplaat voor te plaatsen. Warmte wordt hierdoor beter afgegeven en er gaat minder warmte verloren via de schoorsteen.

Benut radiatorwarmte optimaal

Een radiator werkt optimaal wanneer deze de warmte goed kan afgeven aan de omgeving. Plaats of hang daarom geen objecten zoals banken of gordijnen voor de radiator. Deze objecten zorgen er voor dat warmte hierachter blijft hangen. Waardoor de kamer slecht verwarmd wordt. Een andere goede tip is om radiatorfolie tussen de muur en de radiator te bevestigen. Radiatorfolie zorgt ervoor dat de door radiator afgestraalde warmte zoveel mogelijk de ruimte zal verwarmen en minder de muur. Radiatorfolie kan worden gekocht bij bijvoorbeeld een bouwmarkt en zelf worden bevestigd. Een optimale werking van de radiator wordt behaald wanneer deze goed gevuld is met water. Ontlucht daarom regelmatig uw radiator.

Plaats kiezen thermostaat

De thermostaat meet hoe warm het is in huis en schakelt indien nodig de ketel in. Zorg ervoor dat de thermostaat op een goede plaats komt te hangen, niet te dichtbij de uitgang of een warmtebron. Op deze manier zal de thermostaat het beste zijn werk doen.

HR-ketel en onderhoud ketel

Verwarmingsketels worden steeds efficiënter, wat wil zeggen dat er minder gas nodig is voor eenzelfde verwarming. Wanneer u een oude ketel heeft, verdient u de investering van een HR-ketel al binnen enkel jaren terug. Laat uzelf goed inlichten over welke ketel het beste is voor uw woning qua rendement en terugverdientijden. Voor elk type ketel geldt dat er geen één optimaal werkt wanneer er geen onderhoud op wordt uitgevoerd. Sluit een onderhoudscontract af met een erkend installatiebedrijf en zorg voor een optimale werking en levensduur van uw verwarmingsketel.

Boiler

Wanneer u een boiler heeft kunt u daar flink op besparen wanneer u de afstand van de boiler tot het tappunt zo kort mogelijk houdt. Zorg er ook voor dat de boiler niet te heet is ingesteld. Zet ís nachts of wanneer u voor langere tijd weg gaat de boiler uit.

Lees verder

© 2013 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwarming een graadje lager kunnen zettenVerwarming een graadje lager kunnen zettenU kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet…
Verwarming een graadje lagerOp jaarbasis kunt u veel geld besparen door uw verwarming standaard één graadje lager te zetten. Het is echter niet de b…
Tips: besparen op vaste lastenTips: besparen op vaste lastenVaste lasten moet iedereen betalen. Vaak zien mensen deze kosten als stabiel en vast, of wel kosten waar niets aan te ve…
Besparen op verwarming van je woning 10 tipsBesparen op verwarming van je woning 10 tipsEen gemiddeld Nederlands gezin verbruikt in een jaar ongeveer 1600 m³ gas en betaalt daar bijna 100 euro per maand voor…

Sneeuwklokjes of Galanthus - Bolgewas uit narcisfamilieSneeuwklokjes of Galanthus - Bolgewas uit narcisfamilieZe zijn de eerste tekenen van het einde van de winter en het naderende voorjaar en daarom begroeten we ze elk jaar weer…
Risico op explosie en kortsluiting bij onveilige meterkastRisico op explosie en kortsluiting bij onveilige meterkastDe meterkast is een risicovolle plaats in de woning omdat daar explosieve energie, in de vorm van aardgas en elektricite…
Bronnen en referenties
  • www.eon.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 06-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.