Energiebesparingstips: gas en verwarming

Energiebesparingstips: gas en verwarming De energieprijzen stijgen nog altijd. Het loont daarom energie te besparen. De verwarming (van water) is wellicht de grootste kostenpost. In onderstaand artikel zijn nog meer energiebesparingstips weergegeven waarmee u kunt besparen op gas en verwarming waardoor uw stookkosten worden verlaagd.

Inhoud


Verlagen temperatuur

De eenvoudigste manier om te besparen op verwarming en dus uw gasrekening is door de thermosstaat simpelweg lager in te stellen. Een verlaging met één graad betekent al snel een besparing van circa 7 procent. Draag eventueel wat warmere kleding als u het te fris vindt. Een andere eenvoudig te realiseren besparingsoptie is door al bijvoorbeeld een uur of langer voordat u naar bed gaat de temperatuur al langer in te stellen. Het duurt namelijk even voordat de afkoeling heeft plaatsgevonden, waardoor u weinig last hiervan zult ondervinden. Uw thermostaat verlagen moet u sowieso doen wanneer u voor langere tijd van huis gaat, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat. Vaak zijn radiatoren voorzien van een vorstfunctie waarmee er bevriezing wordt voorkomen. Een andere eenvoudige optie is om de verwarming uit te zetten in kamers waar u niet of zeer zelden komt.

Open haard

Een open haard is heerlijk warm en behaaglijk en indien op hout gestookt zeer geschikt om de gasrekening te verlagen. Let er wel op dat wanneer een open haard niet in gebruik is er een open verbinding via de de schoorsteen naar buiten is waardoor warme lucht kan ontsnappen. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van een tochtklep waarmee de warmte binnen blijft. Een andere optie om een hoger rendement te behalen met een open haard is door er ene glasplaat voor te plaatsen. Warmte wordt hierdoor beter afgegeven en er gaat minder warmte verloren via de schoorsteen.

Benut radiatorwarmte optimaal

Een radiator werkt optimaal wanneer deze de warmte goed kan afgeven aan de omgeving. Plaats of hang daarom geen objecten zoals banken of gordijnen voor de radiator. Deze objecten zorgen er voor dat warmte hierachter blijft hangen. Waardoor de kamer slecht verwarmd wordt. Een andere goede tip is om radiatorfolie tussen de muur en de radiator te bevestigen. Radiatorfolie zorgt ervoor dat de door radiator afgestraalde warmte zoveel mogelijk de ruimte zal verwarmen en minder de muur. Radiatorfolie kan worden gekocht bij bijvoorbeeld een bouwmarkt en zelf worden bevestigd. Een optimale werking van de radiator wordt behaald wanneer deze goed gevuld is met water. Ontlucht daarom regelmatig uw radiator.

Plaats kiezen thermostaat

De thermostaat meet hoe warm het is in huis en schakelt indien nodig de ketel in. Zorg ervoor dat de thermostaat op een goede plaats komt te hangen, niet te dichtbij de uitgang of een warmtebron. Op deze manier zal de thermostaat het beste zijn werk doen.

HR-ketel en onderhoud ketel

Verwarmingsketels worden steeds efficiënter, wat wil zeggen dat er minder gas nodig is voor eenzelfde verwarming. Wanneer u een oude ketel heeft, verdient u de investering van een HR-ketel al binnen enkel jaren terug. Laat uzelf goed inlichten over welke ketel het beste is voor uw woning qua rendement en terugverdientijden. Voor elk type ketel geldt dat er geen één optimaal werkt wanneer er geen onderhoud op wordt uitgevoerd. Sluit een onderhoudscontract af met een erkend installatiebedrijf en zorg voor een optimale werking en levensduur van uw verwarmingsketel.

Boiler

Wanneer u een boiler heeft kunt u daar flink op besparen wanneer u de afstand van de boiler tot het tappunt zo kort mogelijk houdt. Zorg er ook voor dat de boiler niet te heet is ingesteld. Zet s nachts of wanneer u voor langere tijd weg gaat de boiler uit.

Lees verder

© 2013 - 2020 Advies-eb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
37 gemakkelijke tips om energie te besparenEnergie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. In dit artikel vind je veel tips om…
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…
Besparen op energie: besparingen zonder investeringenBesparen op energie: besparingen zonder investeringenDoor energie te besparen verlaag je je energierekening. Voor sommige besparingen moeten flinke kosten gemaakt worden, ma…
Honderden euro's besparen op de verwarming van je huisHonderden euro's besparen op de verwarming van je huisHet verwarmen van je huis is een behoorlijke kostenpost: een gemiddeld huishouden is snel tussen de 1000 en 2000 per j…

Sneeuwklokjes of Galanthus - Bolgewas uit narcisfamilieSneeuwklokjes of Galanthus - Bolgewas uit narcisfamilieZe zijn de eerste tekenen van het einde van de winter en het naderende voorjaar en daarom begroeten we ze elk jaar weer…
Risico op explosie en kortsluiting vereist veilige meterkastRisico op explosie en kortsluiting vereist veilige meterkastDe meterkast is een risicovolle plaats in de woning omdat daar explosieve energie, in de vorm van aardgas en elektricite…
Bronnen en referenties
  • www.eon.nl

Reageer op het artikel "Energiebesparingstips: gas en verwarming"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Advies-eb
Laatste update: November 2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Special: Energiebesparing
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!