Je eigen moestuin: Prei

Je eigen moestuin: Prei Prei is een groente die je prima in je eigen moestuin kunt laten groeien. Wel zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden, zoals ziekten. Ondanks dat kan prei een redelijk goede groente zijn voor beginners die nog weinig kennis hebben van de moestuin. Waar moet je zoal aan denken wanneer je besluit prei te zaaien in je eigen moestuintje?

Over prei

Prei is een bladgroente. Dat weten niet veel mensen, want het wordt doorgaans gezien als een wortelsoort, dit klopt dus niet. Prei zit vol met vezels, maar bevat relatief weinig calorieën. Dit maakt de groente ideaal voor mensen die graag willen afvallen. Wanneer je regelmatig prei eet, verklein je de kans op chronische ziekten en hart- en vaatziekten.

Prei zaaien

Er zijn twee varianten van de prei. De zomerprei en de winterprei. De zomerprei is doorgaans de gemakkelijkere variant. Deze kun je zaaien in januari en februari en moet binnen gebeuren op de vensterbank, of in een kas. De winterprei kun je in april rechtstreeks in de grond zaaien. Houd hierbij een afstand van tien centimeter.

Verzorging prei

Prei houdt van veel vocht en een zeer vruchtbare grond. Het is dus van belang om regelmatig water te geven. Stalmest doet het prima bij prei maar je kunt ook bij een tuincentrum speciale compost kopen. Zorg tijdens de groei dat de aarde goed stevig om de prei zit en druk dit regelmatig goed aan.

Verpotten

Heb je prei eerst in huis laten groeien? Verpot deze dan naar de tuin rond april of mei. Kijk hierbij goed naar de stevigheid van het plantje. Als het plantje nog wat slap is, kun je het beter even uitstellen om het naar de tuin te verplaatsen.

Prei oogsten

Kijk zelf goed naar de prei en oogst wanneer hij volgens jou een mooi formaat heeft. De zomerprei kun je doorgaans tussen juli en september oogsten en de winterprei van november tot april. De winterprei groeit dus een heel stuk langzamer dan de zomerprei. Na het oogsten kun je de prei maximaal een week bewaren, maar hoe eerder je hem eet na het oogsten, hoe lekkerder deze natuurlijk is.

Problemen in de moestuin

Je kunt aardig wat problemen verwachten met de prei. Zorg er vooral voor dat hij niet uitdroogt, want anders mislukt je oogst. Let er ook op dat er verschillende vliegen en motten zijn die hun eieren in de prei leggen of die de prei graag eten. Dit kun je voorkomen door insectendoek over de prei te doen. De prei kan daarnaast gevoelig zijn voor roest, de bladeren kunnen dan een gele of bruine kleur krijgen. Wil je dit voorkomen? Dan kan dat door de prei minimaal één keer in de zes jaar te verplaatsen naar een andere plek in de moestuin. Zodra je merkt dat de prei verkleurt, kun je deze het beste het jaar erop al verplaatsen. De schimmel van de roest zit dan reeds in de grond.

Prei in de keuken

Prei kan op allerlei manieren worden bereid. Je kunt het koken, stomen of roerbakken. De groente doet het ook in veel gerechten goed. Doorgaans wordt het witte gedeelte gezien als het lekkerste gedeelte van de prei, maar de groene bladeren kunnen ook gegeten worden. Deze zie je vooral terug in bijvoorbeeld soep. Van prei kun je eigenlijk alles maken; groentewok, pasta of rijstgerechten. Het is een veelzijdige groente met een zeer rijke smaak.

Lees verder

© 2015 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: BieslookJe eigen moestuin: BieslookBieslook is een heel makkelijk kruid om te laten groeien in je eigen moestuin. Vooral voor beginners die net een moestui…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Je eigen moestuin: VeldslaJe eigen moestuin: VeldslaVeldsla is een groente die je niet in de zomer oogst, maar juist in de winter of het voorjaar. Veldsla kan prima groeien…
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…

Je eigen moestuin: BosaardbeiJe eigen moestuin: BosaardbeiDe bosaardbei is een simpele vrucht die je gemakkelijk in je eigen moestuin kunt zaaien. De kans dat de aardbei flink ui…
Je eigen moestuin: TijmJe eigen moestuin: TijmTijm is een meerjarige plant die je heel goed in je eigen tuin kunt kweken. Tijm doet het in de moestuin doorgaans erg g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/prei.aspx
  • http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/prei/
  • http://www.moestuintips.nl/groenten/bol_knol_gewassen/prei/prei.php
  • http://www.vrolijketuinier.nl/groenten_prei.htm

Reageer op het artikel "Je eigen moestuin: Prei"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writingsuus
Gepubliceerd: 12-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Special: Moestuin
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!