Je eigen moestuin: Bieslook
Bieslook is een heel makkelijk kruid om te laten groeien in je eigen moestuin. Vooral voor beginners die net een moestuintje hebben kan het erg leuk zijn om te kiezen voor bieslook. Waar moet je zoal rekening mee houden wanneer je bieslook in je tuin hebt? Wanneer kun je de zaadjes zaaien bijvoorbeeld en hoe zit het met de oogst? Zijn er nog andere zaken die van belang zijn?
Over bieslook
Bieslook is een plant die familie is van de knoflook, prei en de ui. Het kruid heeft een vrij sterke smaak en wordt vooral veel gebruikt in salades of op brood. Bieslook zit vol vitamine A en C. Ook heeft een positief effect op de bloeddruk en het cholesterol. Een prima kruid dus om regelmatig toe te voegen aan je eetpatroon.
Bieslook zaaien
Bieslook kun je het beste zaaien in mei in de tuin. Doe de zaadjes dan een halve centimeter tot een centimeter diep in de grond en doe de zaadjes ongeveer twintig centimeter van elkaar vandaan, zodat de planten genoeg ruimte hebben om te groeien. Let er goed op dat je bieslook voldoende water geeft. Het liefst iedere dag, maar als het echt warm is bij voorkeur zelfs meermaals per dag. Bij te weinig vocht zal de plant zijn smaak verliezen en kan hij slap gaan hangen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.
In de vensterbank
Je kunt het hele jaar lang bloembakken in de vensterbank zetten om bieslook daar te groeien. Je kunt dan ook het hele jaar lang de bieslook oogsten voor in je gerechten. Zo kun je dus ook je eigen moestuintje hebben wanneer je niet over een tuin beschikt.
Meerjarenplant
Een groot voordeel van bieslook is dat het een meerjarenplant is. Bieslook kan de winter prima overleven, maar er kunnen wat problemen ontstaan wanneer het buiten vriest. In dat geval kun je overwegen om de plant binnen te zetten of te beschermen tegen de vrieskou.
Bieslook oogsten
Bieslook kan worden geoogst vanaf het vroege najaar tot en met oktober. Wanneer je de stengels afknipt tot ongeveer vijf centimeter boven de grond, zal deze vanzelf weer uitgroeien.
Bloem van de bieslook
De bloem van de bieslook heeft een paarse kleur. Dit kan heel erg leuk en vrolijk staan in de tuin, maar ook op je bord. De bloem kan namelijk gewoon gegeten worden en is een leuke manier om het bord te garneren. De bloem van bieslook smaakt net zoals bieslook, alleen net iets sterker.
Problemen in de moestuin
Echt veel problemen in de moestuin zul je niet hebben met bieslook. Er kan weinig mis mee gaan, want de plant kan eigenlijk overal wel groeien. Houd wel goed je huisdieren in de gaten. Honden plassen namelijk – vanwege de sterke geur van bieslook – graag tegen de planten.
In de keuken
Bieslook kan beter niet worden opgewarmd, want de smaak wordt dan minder. Bieslook kan overigens wel aan warme gerechten worden toegevoegd, doe dit dan op het laatste moment. Je kunt het kruid toevoegen aan salades, soepen of door wokschotels. Ook op brood is bieslook erg lekker.
Lees verder