Je eigen moestuin: Broccoli

Je eigen moestuin: Broccoli Wil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als mensen denken. De groente wordt gezien als een makkelijke groente en is daardoor ook heel geschikt voor bijvoorbeeld een moestuintje voor kinderen. Waar moet je zoal rekening mee houden? Wanneer moet je de broccoli zaaien en wanneer oogsten? En hoe kun je de groente gebruiken in de keuken?

Over broccoli

Broccoli is een gezonde groente, die vol zit met vitamines. De groente heeft daarnaast allerlei positieve eigenschappen. Zo kan Broccoli je helpen afvallen, omdat het je een vol gevoel geeft. Ook kan het helpen tegen een verbrandde huid en helpt het vrouwen kanker voorkomen. Daarnaast is het natuurlijk een lekkere groente die prima als gezonde snack kan worden gezien. Broccoli kun je prima in je eigen moestuin laten groeien en dan is hij nog lekkerder dan wanneer je hem in de supermarkt koopt. Groentes uit eigen tuin zijn immers altijd lekkerder.

Broccoli zaaien

Broccoli is een groente die je voor een groot deel van het jaar kunt zaaien. Dit maakt het een erg gemakkelijke groente, omdat er bijna niks fout kan gaan. De zaadjes kunnen in de grond worden gestopt tussen maart en augustus. Je kunt het direct in de tuin zelf plaatsen. In dat geval kunnen de zaadjes zon 50 centimeter uit elkaar worden geplaatst. Zorg er ook voor dat de zaadjes ongeveer een centimeter diep in de grond zitten. Het is belangrijk dat je de zaadjes niet aandrukt. Het is ook mogelijk om de zaadjes in een potje te stoppen dat op de vensterbank staat. Hierbij stop je het zaadje eveneens ongeveer een centimeter onder de aarde. Wanneer het plantje begint te groeien en te groot wordt voor het potje, kun je deze verplaatsen naar de tuin.

Verzorging zaadjes

Wanneer je de zaadjes in de grond hebt gezet, is het tijd om de plantjes goed te verzorgen. Let er op dat de plantjes genoeg water en zon krijgen. Houd ook de moestuin vrij van onkruid en let goed op eventueel ongedierte.

Verpotten

Het plantje van broccoli kun je het beste verpotten wanneer deze goed is uitgegroeid. Ter voorbereiding kun je de dag van tevoren de plantjes extra water geven. Zet de plantjes daarna ongeveer vijftig centimeter van elkaar vandaan in de tuin.

Broccoli oogsten

Het oogsten van broccoli kan redelijk snel. De plantjes zijn volgroeid binnen acht tot twaalf weken. Wanneer de broccoli volgroeit is, kun je deze afsnijden. Als je dit zo hoog mogelijk doet, kun je met geluk later nog eens broccoli via de zijroosjes. Deze zijn een paar weken later te oogsten.

Problemen in de moestuin

Er kunnen verschillende problemen ontstaan in de moestuin wanneer je broccoli zaait. Om te voorkomen dat de koolvlieg eitjes gaat leggen, kun je een speciale koolkraag maken van plastic en deze om de voet van de kool vouwen. Vogels zijn doorgaans dol op de jonge plantjes. Je kunt voorkomen dat de vogels ze eten door bijvoorbeeld wat gaas over de broccoli te doen. Als de plant ongeveer dertig centimeter is hebben de vogels er geen interesse meer in.

Hoe broccoli eten?

Wanneer je de broccoli hebt geoogst, is deze het lekkerste als je hem op de dag zelf eet. Broccoli is een heel erg veelzijdige groente. Je kunt hem gebruiken bij roerbakschotels, rijstgerechten, door de pasta of lekker met aardappelen en een sausje eten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
Je eigen moestuin: AndijvieJe eigen moestuin: AndijvieAndijvie is een groente die je het hele jaar lang kunt zaaien. Dit maakt het een gemakkelijke groente voor in je eigen m…
Je eigen moestuin: VeldslaJe eigen moestuin: VeldslaVeldsla is een groente die je niet in de zomer oogst, maar juist in de winter of het voorjaar. Veldsla kan prima groeien…

Afrikaantjes tegen aaltjesAfrikaantjes tegen aaltjesAan Afrikaantjes (Tagetes soorten) worden van allerlei nuttige eigenschappen toegeschreven. Zo zouden ze bijvoorbeeld ka…
Een veilig vuurtje in je tuinEen veilig vuurtje in je tuinEr is weinig dat zo onze aandacht trekt als vuur. Gefascineerd staren we met ontzag in de dansende vlammen. Vuur maakt o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • http://www.ishetgezond.nl/index.php/groenten/is-broccoli-gezond
  • http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/broccoli/
  • https://www.goedboerenindestad.nl/moestuin/groenten/broccoli/
  • http://www.intratuin.nl/buiten/kweken-oogsten/hoe-kweek-ik-broccoli/
  • http://www.infotalia.com/nld/tuin/moestuin_en_kruidentuin/moestuin/moestuin_detail.asp?id=2127
  • http://www.leerwiki.nl/De_Eetbare_tuin:Broccoli
  • http://www.ah.nl/
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 10-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.