Je eigen moestuin: Tijm
Tijm is een meerjarige plant die je heel goed in je eigen tuin kunt kweken. Tijm doet het in de moestuin doorgaans erg goed en het is een redelijk gemakkelijk kruid. Hierdoor is het ook geschikt voor beginners of kinderen met een moestuintje Toch zijn er wel meerdere dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe zaai je tijm en wanneer kun je het oogsten?
Over tijm
Tijm is een kruid dat door veel mensen erg gewaardeerd wordt en in veel gerechten terugkomt. Het zit bomvol vitamines en mineralen. Tijm kan helpen tegen keelproblemen en hoestbuien. Ook kan het een positieve werking hebben op je darmen. In tijm zitten verschillende vitamines en vezels. Denk hierbij aan vitamine C en Vitamine B.
Tijm zaaien
Tijm kan worden gezaaid in het voorjaar, rond maart of april. Je kunt het beste beginnen in je huis of in een kas. Het kan dan net wat makkelijker opkomen. Al kan het in de tuin ook zeker wel goed gaan, maar houd wel rekening met de nachtvorst. Wanneer je de tijm in de grond zet, doe de zaadjes dan ongeveer een centimeter onder de grond. Houd zo’n 30 centimeter tussen de zaden, zodat er voldoende ruimte is om te groeien. Zorg dat de zaadjes op een plek in de halfschaduw staan.
Verzorging plantjes
Zorg dat je de tijm goed bemest. Geef hem af en toe water, maar niet te vaak. Wanneer de tijmplantjes in de tuin staan, is het ook van belang dat je het onkruid om de plantjes heen regelmatig weg haalt. Houd winters in de gaten. Tijm is een meerjarenplant, maar doet het niet goed in de winter. In de wintermaanden kun je hem dan ook beter binnen plaatsen.
Verpotten
Laat je de tijm eerst in de vensterbank groeien? Dan kun je deze in mei verplaatsen naar de tuin. Het is ook mogelijk om de plant in een pot te laten groeien. Let er dan op dat deze tenminste een diameter van 25 centimeter heeft, zodat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien. In het algemeen doet de tijm het zelfs beter in een pot dan in de tuin, omdat het gemakkelijker is de plant te verzorgen, aangezien deze houdt van een wat droge grond.
Tijm oogsten
Tijm is al eetbaar vanaf het moment dat de plant opkomt. In het eerste jaar kun je de stokjes prima in de gerechten toevoegen, maar het jaar daarna worden deze veel houteriger en zijn ze niet lekker meer. De bladeren zijn sowieso altijd eetbaar. Tijm kan na het oogsten kort bewaard worden, dus het beste eet je het direct de dag waarop je de tijm oogst.
Problemen in de moestuin
Het kan wat lastig zijn om de tijm te laten groeien, wanneer er eenmaal wat boven de grond komt, gaat het wel goed. Let er ook goed op dat je niet te veel water geeft, want hier kan de tijm niet zo heel goed tegen.
Tijm in de keuken
Tijm in de keuken wordt gebruikt voor talloze gerechten. Zo wordt het bijvoorbeeld vaak gebruikt bij pastagerechten. Tijm kan ook heel lekker smaken bij gebakken aardappels of smoor er vlees mee. Vooral in de Italiaanse en Griekse keuken komen we veelvuldig tijm tegen.
Lees verder