Je eigen moestuin: Veldsla

Je eigen moestuin: Veldsla Veldsla is een groente die je niet in de zomer oogst, maar juist in de winter of het voorjaar. Veldsla kan prima groeien in de tuin of onder het glas in een kas. Het is een relatief makkelijke groente voor in je eigen moestuintje maar er zijn toch enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het met het zaaien en oogsten van de veldsla en zijn er nog problemen die in de moestuin kunnen ontstaan?

Over veldsla

Veldsla bevat ontzettend veel goede vitamines en mineralen. Zo zit het bijvoorbeeld vol met omega 3. Ook zit er vitamine A en C in en kan veldsla de huid beschermen tegen UVs-straling. Veldsla is een echte wintergroente en kan helpen tegen verschillende winterkwaaltjes. En omdat er bijna geen calorieën in zitten, is het prima te combineren in ieder dieet. Wel moet je er rekening mee houden dat er nitraat in veldsla zit. Je moet echter wel ontzettend veel veldsla eten om hier schade van te krijgen.

Veldsla zaaien

Veldsla is een wintergroente en moet om die reden gezaaid worden rond begin juli tot eind augustus. Wil je de veldsla echt in het voorjaar kunnen oogsten? Dan is het ook mogelijk om rond september de zaadjes in de grond te stoppen. Doe dit in rijen met een afstand van ongeveer 20 centimeter. De zaadjes komen slechts een halve centimeter in e grond en het is de bedoeling dat je dit niet aandrukt. Het is ook mogelijk om veldsla thuis te zaaien in bloempotten. Let er dan wel op dat de temperatuur tussen de 10 en 15 graden moet zijn. De woonkamer is dus doorgaans te warm. Een andere kamer waar de verwarming uitstaat of een schuur kan natuurlijk wel. Tijdens de verzorging van de veldsla is het belangrijk om regelmatig water te geven. Haal ook het onkruid goed weg.

Verpotten

Wanneer je veldsla in een klein potje hebt zitten, moet je goed opletten wanneer je deze dient te verpotten. De plantjes moeten voldoende ruimte hebben om te groeien. Pas goed op bij het verpotten dat je de plantjes niet beschadigd.

Veldsla oogsten

Veldsla kan worden geoogst in de winter. Hierbij kun je de blaadjes afsnijden en deze groeien gewoon weer aan. Zo kun je de hele winter genieten van de veldsla. Het is beter om de veldsla direct te eten na het oogsten. Je kunt het wel even in de koelkast bewaren, maar eigenlijk niet langer dan een dag.

Problemen in de moestuin

Het is mogelijk dat je veldsla ziek wordt in de moestuin. Let goed op rode strepen op de bladeren en haal de planten weg die deze rode bladeren hebben. Let ook goed op bladluis en onthoud dat muizen in de winter nog wel eens willen snoepen van de veldsla. Voorkom dat de grond te nat is, want dit kan voor problemen zorgen in je moestuintje.

Veldsla in de keuken

Veldsla wordt voornamelijk gebruikt in salades, maar kan het ook prima doen op bijvoorbeeld een burger of een wrap. Of heel lekker op brood. Ook kun je soep maken van veldsla. Er zijn talloze manieren dus om heerlijk te genieten van de veldsla uit eigen tuin.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…
Je eigen moestuin: Lente-uiJe eigen moestuin: Lente-uiDe lente-ui is niet heel moeilijk om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is ideaal voor in de moestuin voor kinde…
Je eigen moestuin: BieslookJe eigen moestuin: BieslookBieslook is een heel makkelijk kruid om te laten groeien in je eigen moestuin. Vooral voor beginners die net een moestui…
Je eigen moestuin: DilleJe eigen moestuin: DilleDille is een kruid dat eigenlijk niet in je eigen moestuin mag ontbreken. Het is een kruid dat gemakkelijk te zaaien en…

Je eigen moestuin: SpinazieJe eigen moestuin: SpinazieSpinazie is een heerlijke én gezonde groente die je in je eigen moestuin kunt laten groeien. Waar moet je zoal rekening…
Je eigen moestuin: AubergineJe eigen moestuin: AubergineAubergine is geen gemakkelijke groente om in Nederland te laten groeien. Het is namelijk een tropische plant en je hebt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/veldsla/
  • http://www.moestuintips.nl/groenten/bladgroenten/veldsla/veldsla.php
  • http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/alles-over-de-teelt-van-veldsla/
  • http://www.tuinadvies.nl/artikels/groente_veldsla.htm
  • http://moestuinbeginnen.nl/veldsla-kweken/
  • http://www.tuinadvies.be/veldsla_gezond.htm
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.