Je eigen moestuin: Cherrytomaat

Je eigen moestuin: Cherrytomaat Cherrytomaten kun je laten groeien in je eigen moestuin. Let er wel op dat er veel mis kan gaan met tomaten in de moestuin en dat het niet direct één van de makkelijkste groentes is om te zaaien en oogsten. Als de cherrytomaat echte goed groeit, dan smaakt deze natuurlijk ontzettend lekker uit eigen tuin. Waar moet je rekening mee houden wanneer je cherrytomaten in je moestuin wilt?

Over de cherrytomaat

Cherrytomaten staan tegenwoordig ook wel bekend als snoeptomaatjes. Het zijn kleinere tomaten dan de gewone tomaten die we kennen, maar bevatten dezelfde positieve eigenschappen. Zo kan het kanker voorkomen en heeft het een goede werking op je darmen. Daarbij kunnen tomaten hart- en vaatziekten voorkomen en is het een goede ontstekingsremmer.

Cherrytomaat zaaien

Je kunt de cherrytomaat het beste zaaien in maart of april. Doe dit niet in de tuin, maar in een kas of in een pot die je in de vensterbank zet. Zorg ervoor dat deze goed warm staat. Je kunt hiervoor normale potgrond nemen en bemesting is niet nodig. Let er wel op dat de plantjes voldoende water krijgen.

Verpotten

Wanneer de zaailingen van de cherrytomaten te groot worden en te dicht op elkaar staan, kun je ze verplaatsen naar de tuin. Zet de plantjes dan meer uit elkaar en doe dit pas wanneer er zeker geen nachtvorst meer is en bij voorkeur rond half mei of begin juni. Zet de tomaten op een plek waar ze genoeg zonlicht krijgen. Het is ook mogelijk de tomatenplantjes te verpotten naar een grotere pot. Let er hierbij goed op dat de pot groot genoeg is voor de tomaten om te groeien. Doe bij voorkeur in iedere pot één plantje.

Verzorging

Het is het beste om de cherrytomaat tegen een stukje gaas te laten groeien, zodat de tomaten niet op de grond komen te hangen. Geef de plantjes voldoende water. Let hierbij ook goed op de ondergrond, deze moet echt goed nat zijn. Voorkom ook dat de tomaten op de grond terecht komen, want hierdoor kunnen de tomaten gaan rotten.

Cherrytomaten oogsten

Oogst de cherrytomaten als deze halfrijp zijn. Dit voorkomt rottende plekken en de tomaten kunnen binnen in huis nog heel goed narijpen. Wanneer je de cherrytomaat precies kunt oogsten is erg afhankelijk van de hoeveelheid zon. Doorgaans kun je oogsten in augustus of september. Slecht weer kan de oogst verpesten. De tomaat kun je als hij eenmaal rijp is niet megalang bewaren. Bewaar tomaten niet in de koelkast, dit kan de smaak juist verminderen.

Problemen in de moestuin

Wanneer je de tomaten in de volle grond zet, kunnen deze gevoelig zijn voor de aardappelziekte. Om die reden is het beter een afdakje te gebruiken. Ook kun je het beste afwisselen in de plek waar de cherrytomaten staan. Zorg dat ze elk jaar ergens anders staan, dat voorkomt ziektes. Deze aardappelziekte is te herkennen aan bruine bladeren. Een ander probleem dat je kunt hebben is neusrot. Dit treedt op wanneer de tomatenplant te weinig water krijgt. De plant haalt dan het vocht uit de tomaten zelf, waardoor er rotte en droge plekken op de tomaat kunnen ontstaan. Verder zijn er verschillende insecten die de tomaten erg lekker vinden en hier nog wel eens van willen snoepen.

Cherrytomaten in de keuken

Cherrytomaten kunnen voor allerlei gerechten worden gebruikt in de keuken. Ze doen het bijvoorbeeld heel goed in wokschotels of in gerechten met vis. Ook kun je cherrytomaatjes lekker opwarmen in de oven. Of wat dacht je van een pastagerecht? Natuurlijk zijn ze rauw ook te eten. Doe ze door een salade of lekker op brood. Cherrytomaten worden ook vaak snoeptomaatjes genoemd en ze kunnen dus ook zo gegeten worden als tussendoortje of gezonde snack op bijvoorbeeld een verjaardag.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Je eigen moestuin: RadijsJe eigen moestuin: RadijsRadijsjes zijn erg leuk voor in je moestuin. Kinderen vinden het ook heel leuk om zelf radijs te kweken, omdat ze zo’n v…
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…
Je eigen moestuin: DilleJe eigen moestuin: DilleDille is een kruid dat eigenlijk niet in je eigen moestuin mag ontbreken. Het is een kruid dat gemakkelijk te zaaien en…

Je eigen moestuin: KrulpeterselieJe eigen moestuin: KrulpeterselieKrulpeterselie is een redelijk makkelijk kruid om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is een kruid dat ook zeer g…
Een duurzame tuin past in de ons omringende natuurEen duurzame tuin past in de ons omringende natuurEen duurzame tuin is een tuin die ook op de lange termijn duurzaam blijft en naadloos past bij de natuur om ons heen. In…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Joshuabradley6920, Pixabay
  • http://www.optimalegezondheid.com/tomaten-zijn-heel-gezond/
  • http://www.verticalfarm.nl/groente-kweken/tomaten/
  • http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaat-ziekten-en-plagen/
  • http://www.tuinieren.nl/a/moestuin/tomaten-kweken
  • http://www.moestuintips.nl/groenten/vruchtgroenten/tomaat/tomaat.php
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 10-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.