Je eigen moestuin: Kropsla

Je eigen moestuin: Kropsla Kropsla is een gemakkelijke groente die je vrij snel kunt oogsten en daardoor altijd wel ergens in de tuin kwijt kan. Sla uit eigen moestuin kan daarnaast erg lekker zijn en er zit doorgaans meer smaak aan. Sla in de moestuin is ook heel leuk voor kinderen, omdat er relatief gezien niet heel veel mis kan gaan. Hoe moet je kropsla zaaien? Wanneer kun je het oogsten en welke problemen kun je in moestuin ondervinden als je kropsla zaait?

Over kropsla

Kropsla is een lekkere slasoort waar verschillende rassen van te verkrijgen zijn. De sla staat ook wel bekend als botersla. Kropsla is erg vezelrijk en bevat veel goede vitamines. Een ander voordeel is dat sla erg weinig calorieën bevat en dat je er dus lekker veel van kunt eten. Een flink bord vol sla geeft je een vol gevoel, maar je hebt dan amper calorieën genuttigd. Ook verlaagt sla de kans op hart- en vaatziekten.

Kropsla zaaien

De kropsla kan worden gezaaid in het voorjaar. Het is mogelijk om dit binnen vooraf te doen, maar eigenlijk is dit niet nodig en wordt de sla doorgaans beter en mooier wanneer dit direct buiten wordt gedaan. Zorg ervoor dat er minstens 25 centimeter tussen de zaadjes zit. Gebruik je een kweekkast? Dan is een afstand van 5 centimeter ook voldoende De grond die je kiest maakt weinig uit. Zowel kleigrond als zandgrond werkt prima. Houd er wel rekening mee dat de sla niet te vochtig of droog staat en kies bij voorkeur een plek uit die half schaduw en half zon is. Stop de zaadjes ongeveer een centimeter diep in de grond en geef geregeld water.

Bemesting

Hoewel kropsla een gemakkelijke groente is om te laten groeien, is bemesting wel belangrijk. Je kunt in je moestuin gebruik maken van koemestkorrels. Deze zijn verkrijgbaar bij tuincentra en kunnen lang worden bewaard. Wanneer je deze korrels gebruikt bij de sla, zal het gemakkelijker groeien. Je kunt natuurlijk ook je eigen mest gebruiken, maar lang niet alle mensen met een moestuintje hebben dit ter beschikking.

Kropsla oogsten

Binnen acht tot twaalf weken kun je de kropsla oogsten. Dit is wel enigszins afhankelijk van de temperatuur buiten. De meest ideale temperatuur is rond de twintig graden. Het beste kun je de sla oogsten op de dag dat je het ook daadwerkelijk gaat eten. Hij smaakt dan het lekkerste. Lukt dit niet? Dan kun je het uiterlijk een paar dagen bewaren in de koelkast. Houd er overigens rekening mee dat kropsla uit de tuin een stuk kleiner kan zijn dan in de winkel.

Problemen in de moestuin

Sla kan erg gevoelig zijn voor bladluis, slakken en rupsen. Zoek je natuurlijke bestrijdingsmiddelen? Dan kun je vlakbij de sla salie planten. Dit houdt de slakken tenminste op afstand. Let er ook heel goed op dat je de grond rondom de sla onkruidvrij houdt. Als je dit doet is de kans op schade door rupsen, slakken en bladluis eveneens een heel stuk kleiner. Het is ook mogelijk dat er schimmel in je sla komt. Dit risico loop je vooral wanneer de sla in een kas hebt staan en deze onvoldoende wordt geventileerd.

Andere slasoorten

Kropsla is natuurlijk niet de enige slasoort die prima in je moestuin kan groeien. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals ijsbergsla, rucola en veldsla. Al deze slasoorten zijn redelijk gemakkelijk te zaaien en oogsten en zijn daardoor ideaal voor mensen die net beginnen met een eigen moestuin.

Kropsla in de keuken

Kropsla kun je gebruiken voor heerlijke salades. Ook kun je het bijvoorbeeld tussen een wrap doen of lekker op brood doen. Kropsla kan vooral heel lekker zijn in de zomermaanden, omdat je dan een heerlijk frisse maaltijd hebt.

Lees verder

© 2015 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldsla, rucola, pluksla of mini-kropsla, zaaien en oogstenVeldsla, rucola, pluksla of mini-kropsla, zaaien en oogstenSla heb je in verschillende soorten en afmetingen. Bij sla in je eigen moestuin denk je al snel aan de gewone grote krop…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Je eigen moestuin: VeldslaJe eigen moestuin: VeldslaVeldsla is een groente die je niet in de zomer oogst, maar juist in de winter of het voorjaar. Veldsla kan prima groeien…
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…

Je eigen moestuin: RadijsJe eigen moestuin: RadijsRadijsjes zijn erg leuk voor in je moestuin. Kinderen vinden het ook heel leuk om zelf radijs te kweken, omdat ze zon v…
Je eigen moestuin: RucolaJe eigen moestuin: RucolaRucola is een slasoort die je heel gemakkelijk zelf kunt zaaien of oogsten. Het is erg gemakkelijk voor in je eigen moes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SilasCamargo, Pixabay
  • http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/kropsla/
  • http://www.moestuintips.nl/groenten/bladgroenten/sla/sla.php
  • http://www.tuinieren.nl/a/moestuin/sla-kweken
  • http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/zelf-kropsla-telen-van-zaadje-tot-krop/
  • http://www.infotalia.com/nld/tuin/moestuin_en_kruidentuin/moestuin/moestuin_detail.asp?id=2136

Reageer op het artikel "Je eigen moestuin: Kropsla"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writingsuus
Gepubliceerd: 26-02-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Special: Moestuin
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!