Veldsla, rucola, pluksla of mini-kropsla, zaaien en oogsten

Veldsla, rucola, pluksla of mini-kropsla, zaaien en oogsten Sla heb je in verschillende soorten en afmetingen. Bij sla in je eigen moestuin denk je al snel aan de gewone grote kropsla. Maar er zijn nog een aantal ander soorten sla die interessant zijn om in je eigen tuin te verbouwen. Sla is al duizenden jaren lang een populaire groente. De Egyptenaren aten al stengelsla, een sla waarvan alleen de stengel gegeten werd. Maar van veruit de meeste slasoorten wordt juist alleen het blad gegeten. Naast de gewone kroppen sla is het ook leuk om andere slasoorten te verbouwen. Veldsla kan bijvoorbeeld tot laat in het jaar geoogst worden. Veldsla kan je dan ook prima uitzaaien aan het eind van de zomer. De andere groentes zijn dan al geoogst en je hebt ruimte om veldsla te zaaien. Slasoorten die het goed (kunnen) doen in een moestuin zijn:
  • Veldsla.
  • Rucola.
  • Pluksla.
  • Mini-kropsla.

Zaden uit tuincentra zijn tegenwoordig meestal giftig gemaakt voor o.a. vlinders en bijen. Dit is zo ernstig dat vlinders dezelfde dag nog kunnen sterven als ze eenmaal met het gif in aanraking zijn geweest. Dit is vaak in het nieuws, en ook de bijen-stichting en vlinderstichting vechten tegen uitsterving van deze insecten, maar veranderingen worden maar heel traag doorgevoerd. Als je planten in uw tuin zet, of zaden gaat planten, kies dan voor zaden die geen gif bevatten en die ook niet genetisch gemanipuleerd zijn. Veel mensen zijn er aan toe om de natuur trouw te blijven. Kijk voor gifvrije zaden (en ook niet genetisch gemanipuleerd) voor de moestuin bijvoorbeeld eens voor "makkelijke moestuin adressen" in jouw regio. Vraag in de winkel in elk geval altijd naar de biologische en onbespoten zaden en planten.

Veldsla zaaien en oogsten

Veldsla (grote Noord-Hollandse) is een sterke slasoort. Je zaait de zaden in de zomer vanaf half juli tot eind september (onder glas tot eind oktober). Bekijk een zaaikalender om te weten welke zaden je kunt zaaien per maand. Je oogst de sla aan het eind van de herfst en aan het begin van de winter. De planten zijn sterk en kunnen zelfs tot 5 graden vorst verdragen. Je eet dan dus sla uit eigen tuin, in de winter. Als je de planten in de winter afdekt met bijvoorbeeld vlies of glas, kunnen de planten zelfs nog wat meer kou verdragen. Je kunt deze slasoort ook in februari of maart zaaien. De plant wordt ongeveer 15 centimeter hoog, heeft 8 weken nodig om geheel op te groeien, en houdt van een zonnige plaats. Van de zaden kan je er ongeveer 9 in een vak van 30 cm x 30 cm planten.

Zaaidiepte voor veldsla

Veldsla zaden zaaien op 0,5 tot 1 cm diepte. Bij een temperatuur van 12 - 21 graden ontkiemen de zaden binnen 14 dagen.

Veldsla oogsten

Veldsla oogst je door blaadjes stuk voor stuk te plukken, of door in een keer alle blad van een plant af te snijden. Snij af tot 2 centimeter boven de aarde. Dan komt er binnen korte tijd gewoon weer nieuw blad uit de plant op.

Rucola zaaien en oogsten

Rucola heeft een beetje een nootachtige smaak. Rucola kan ook een beetje scherp smaken. Veel mensen vinden rucola een erg lekkere slasoort. Je kunt de zaden van maart tot september zaaien. Onder glas kan je al vanaf oktober de zaden tot plantjes kweken. Rucola is goed winterhard. In de zomer hebben de planten in de middag behoefte aan wat schaduw, en flink wat water, dan wordt de smaak niet snel te scherp.

Zaaidiepte voor rucola

Rucola zaaien op 0,5 tot 1 cm diepte. Bij een temperatuur tussen 5 en 22 graden ontkiemen de zaden binnen 3 tot 11 dagen.

Rucola oogsten

Rucola mag niet bloeien want dan wordt de smaak van het blad bitter of scherp. De bloemen van rucola zijn overigens wel te eten en staan leuk in een salade. Rucola is een eenjarige plant. Je oogst de sla al snel. Als je in maart zaait kan je in april vaak al de eerste sla oogsten. Een en ander kun je nakijken op de oogstkalender. Rucola blijft gewoon doorgroeien, dus je kunt regelmatig verse rucola oogsten. Lekker als salade, maar ook lekker om een stamppot van te maken met aardappel.

Pluksla zaaien en oogsten

Pluksla zaden zijn geschikt als een mengsel (Mesclun Puur) die je makkelijk plukken kunt. Pluksa zaden bevatten een mix van roodrand en groene pluksla. De zaden mogen dicht bij elkaar gezaaid worden. Zo'n 16 per van van 30 cm bij 30 cm. Na 21dagen kan je de eerste blaadjes al plukken. Wil je grotere planten dan kan je ze laten doorgroeien. Plant dan slechts 4 zaden in een vak van 30 cm x 30 cm. De planten kunnen wel 30 cm hoog worden, dus dan heb je een lekkere maaltijd per plant. Pluk eerst alleen de buitenste blaadjes en laat het hart van de plant heel. Dan groeien er weer nieuwe bladeren bij en kan je langer oogsten. Pluksla heeft behoefte aan zonlicht of half schaduw. Zaaien mag vanaf eind maart tot aan september. Te veel zon vinden ze ook weer niet lekker, dan is het beter om voor wat schaduw te zorgen. Deze sla kan nadat ze geplukt is niet lang bewaard worden, eet de bladeren dus dezelfde dag nog.

Zaaidiepte voor pluksla

Je zaait de zaadjes van pluksla vlak onder de aarde op 1/4 cm. Bij een temperatuur tussen 5 en 18 graden ontkiemen de zaden binnen 2 tot 14 dagen.

Pluksla oogsten

Als je de sla zaadjes eind maart plant kan na ongeveer 8 weken beginnen met oogsten. Je kunt langer doorgaan met oogsten als je alleen de buitenste bladeren van de planten plukt, en het hart van de plant heel houdt.

Mini-kropsla zaaien en oogsten

Mini-kropsla is zacht van smaak. De klein kropjes zijn mooi diep groen. Het blad ligt dicht op het hart, en de blaadjes zijn een beetje geribbeld. Ze zijn handig om per kropje af te snijden en dan per persoon op te dienen. Ook staan ze mooi op het bord. De planten houden van zon en halfschaduw. Mini-kropsla wordt ongeveer 15 centimeter hoog.

Zaaidiepte voor mini-kropsla

Je zaait de zaadjes van mini-kropsla vlak onder de aarde op 1/4 cm diepte. Bij een temperatuur tussen 5 en 18 graden ontkiemen de zaden binnen 2 tot 14 dagen.

Mini-kropsla oogsten

Als je de sla zaadjes begin maart plant tot begin mei zaait, kan na 8 weken oogsten. Bij erg veel hitte kan de sla zich niet goed ontwikkelen en kan de oogst mislukken. Bij een temperatuur tussen 5 en 18 graden kiemt mini-kropsla tussen 2 tot 14 dagen (afhankelijk van de temperatuur). Als de sla tot bloei komt gaat het blad bitter smaken. Je kunt wel enkele kropjes tot bloei laten komen om er later zaden van te oogsten, voor het volgende jaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: KropslaJe eigen moestuin: KropslaKropsla is een gemakkelijke groente die je vrij snel kunt oogsten en daardoor altijd wel ergens in de tuin kwijt kan. Sl…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Je eigen moestuin: VeldslaJe eigen moestuin: VeldslaVeldsla is een groente die je niet in de zomer oogst, maar juist in de winter of het voorjaar. Veldsla kan prima groeien…
Wintergroenten uit eigen tuinWintergroenten uit eigen tuinMet de meeste wintergroenten voor eigen tuin begint u al in het voorjaar. Het is ook mogelijk om in de herfst nog wat gr…

Je eigen moestuin: SelderijJe eigen moestuin: SelderijSelderij is een kruid dat ook wel snijselderij wordt genoemd. Het is een kruid dat je heel gemakkelijk in je eigen moest…
In de lente is uw tuin dol op een goede schoonmaakbeurtIn de lente is uw tuin dol op een goede schoonmaakbeurtZodra het in de lente wat warmer wordt, begint het bij elke tuinbezitter te kriebelen. Men ruimt niet alleen in huis op…
Bronnen en referenties
  • http://www.degemakkelijkemoestuin.nl
  • http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/rucola/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 28-02-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.