Je eigen moestuin: Krulpeterselie

Je eigen moestuin: Krulpeterselie Krulpeterselie is een redelijk makkelijk kruid om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is een kruid dat ook zeer geschikt is voor kinderen, omdat ze snel resultaat zien. Een voordeel is ook dat de krulpeterselie meermaals te gebruiken is, zolang deze in de grond staat en het hart intact blijft. Maar waar moet je rekening mee houden wanneer je krulpeterselie zaait en oogst in je moestuintje?

Over krulpeterselie

Er zijn verschillende soorten peterselie. De krulpeterselie wordt voornamelijk gebruikt ter garnering bij gerechten, maar kent ook nog een hoop positieve eigenschappen waar we ons vaak niet van bewust zijn. Peterselie is namelijk een krachtige bron voor een goede detox. Het kan je lichaam dus goed ontgiften van allerlei verkeerde stoffen en het verminderd een opgeblazen gevoel. Ook zit peterselie bomvol verschillende vitamines, waaronder Vitamine A, Vitamine C, Vitamine K en meerdere B-vitamines.

Krulpeterselie zaaien

Krulpeterselie kan worden gezaaid tussen maart en augustus. Peterselie kan eigenlijk overal wel groeien, maar houdt niet zo van de zon. Kies dus bij voorkeur een plek uit die niet vol in de zon ligt, maar wat meer in de schaduw zit. Qua grondsoort werkt eigenlijk alles wel. Doe de zaadjes ongeveer een centimeter diep in de grond en plaats ze ongeveer twintig centimeter uit elkaar.

In huis zaaien

Krulpeterselie kun je ook heel goed in huis zaaien. Let er dan op dat je deze niet in de vensterbank zet, want dat kan juist te warm worden voor de peterselie. Wel is veel licht erg belangrijk. Let ook goed op het formaat van de pot waar de krulpeterselie in groeit en verpot indien nodig.

Verzorging zaadjes

Wanneer je krulpeterselie hebt gezaaid, is het belangrijk deze goed vochtig te houden. Geef regelmatig water, zeker wanneer het buiten warm en droog is. Houd de plant buiten de zon, want te veel zon kan voor gele bladeren zorgen. Houd de moestuin verder ook onkruidvrij.

Krulpeterselie oogsten

De krulpeterselie kan worden geoogst na zo’n zes tot acht weken na het zaaien. Het is een tweejarige plant. Wanneer je de stengels plukt, kun je het hart intact laten. Als je dit doet, groeit het weer aan en kun je het later opnieuw oogsten. Het lekkerste is natuurlijk om de peterselie dezelfde dag nog te nuttigen, maar je kunt het na het oogsten nog wel een paar dagen bewaren. Krulpeterselie is een tweejarige plant.

Problemen in de moestuin

Met krulpeterselie zul je, zolang je de plantjes goed verzorgt en voldoende water geeft, vrijwel geen problemen tegenkomen. Het is een heel gemakkelijk kruid voor in je moestuin.

Krulpeterselie in de keuken

Krulpeterselie wordt voornamelijk gebruikt te garnering bij talloze gerechten. Denk hierbij aan vlees- en visgerechten, maar ook aan salades, soepen en sauzen. Krulpeterselie geeft het bord een mooie uitstraling en het is nog gezond ook.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Makkelijke kruiden voor je moestuinMakkelijke kruiden voor je moestuinMensen die net beginnen met een eigen moestuin, willen doorgaans niet te veel moeilijkheden. Ook wanneer kinderen een ei…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Je eigen moestuin: VeldslaJe eigen moestuin: VeldslaVeldsla is een groente die je niet in de zomer oogst, maar juist in de winter of het voorjaar. Veldsla kan prima groeien…
Je eigen moestuin: SelderijJe eigen moestuin: SelderijSelderij is een kruid dat ook wel snijselderij wordt genoemd. Het is een kruid dat je heel gemakkelijk in je eigen moest…

Je eigen moestuin: BasilicumJe eigen moestuin: BasilicumBasilicum is een kruid dat je gemakkelijk in je eigen moestuin kunt laten groeien. Het is hierdoor ook heel leuk voor ee…
Een duurzame tuin past in de ons omringende natuurEen duurzame tuin past in de ons omringende natuurEen duurzame tuin is een tuin die ook op de lange termijn duurzaam blijft en naadloos past bij de natuur om ons heen. In…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AllAnd, Pixabay
  • http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/kruiden/peterselie/
  • http://www.intratuin.nl/buiten/kweken-oogsten/hoe-kweek-ik-peterselie/
  • https://www.goedboerenindestad.nl/moestuin/kruiden/peterselie/
  • http://moestuinbeginnen.nl/hoe-zaai-ik-peterselie/
  • http://power-center.nl/kracht-van-peterselie
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.