Je eigen moestuin: Rucola

Je eigen moestuin: Rucola Rucola is een slasoort die je heel gemakkelijk zelf kunt zaaien of oogsten. Het is erg gemakkelijk voor in je eigen moestuin en er kan bijna niks mis gaan. Er zijn verschillende manieren om rucola te zaaien. Dit kan in de grond, maar ook als spruitgroente. Hoe werkt dat nou precies? Hoe kun je rucola zaaien en oogsten en welke problemen kom je tegen in de moestuin?

Over rucola

Rucola is een slasoort met een wat pittige smaak. Het is een gezonde groente, waar veel vitamine K in zit. Rucola kan daarnaast vrouwen beschermen tegen borstkanker en zit bomvol goede mineralen. Waar je wel een beetje rekening mee moet houden is dat er nitraat in rucola zit. Dit kan gevaarlijk zijn als je er te veel van binnenkrijgt, maar doorgaans is de nitraat in rucola met de hoeveelheid die we eten niet schadelijk.

Rucola zaaien

Rucola is een hele gemakkelijke groente om in je eigen moestuin te zaaien. De rucola groeit eigenlijk op alle grondsoorten en doet het goed in en uit de zon. Let er wel echt goed voor dat de grond niet te nat en niet te droog is. Wanneer je rucola regelmatig zaait, kun je de hele zomer lang verse sla eten. Je kunt de rucola van het voorjaar tot de herfst zaaien. Ook is het handig dat de rucola niet veel ruimte nodig heeft. Slechts 0,5 centimeter tot een centimeter tussen de zaadjes is voldoende. Je hoeft de rucola niet meteen in de tuin te laten groeien. Het is ook mogelijk om deze in huis in een potje of bloembak te laten groeien. Je kunt rucola dan het hele jaar zaaien en oogsten.

Als spruitgroente

Wil je het lekker makkelijk doen met het laten groeien van rucola? Dan kan dit ook als spruitgroente. Dit werkt net zoals met tuinkerst. Pak een bord, leg hier wat vellen keukenpapier in en maak dit goed vochtig. Doe hier de zaadjes op en houd het keukenpapier constant nat en vochtig. Binnen een paar dagen heb je al gekiemde rucola en kun je de bladeren gebruiken om te eten. Dit kan al binnen tien dagen worden gedaan en is vooral voor kinderen een hele leuke manier om de rucola te laten groeien.

Verpotten

Heb je de rucola binnen in een potje zitten? Dan kun je deze binnen een paar dagen verpotten naar buiten. Dit hoeft echter niet. Zolang het potje groot genoeg is, kun je het ook lekker in huis laten groeien.

Rucola oogsten

Je kunt zowel de jonge als de oudere blaadjes oogsten. De oudere blaadjes kunnen we wat bitterder zijn. Je kunt de blaadjes er gewoon aftrekken om ze te gebruiken. De blaadjes van de rucola kun je niet heel lang bewaren als ze eenmaal van het plantje zijn, dus het is beter om ze direct te gebruiken in de maaltijden.

Bloem van de rucola

Wanneer je de rucola langer laat staan, is het mogelijk dat er bloemen in de plant komen. Dit kan er in de tuin natuurlijk erg leuk uitzien. De bloem is daarbij ook eetbaar en heeft een wat zachtere rucolasmaak. Deze bloem kan prima worden gebruikt als garnering in verschillende gerechten en is een leuke manier om je gasten te verrassen.

Problemen in de moestuin

Met rucola kun je niet heel veel problemen verwachten. Het is een gemakkelijke groente die snel groeit. Waar je vooral op moet letten is dat de grond niet te nat wordt, omdat de bladeren dan een wat nattige smaak krijgen. Als de grond te droog is, zullen de bladeren ook een droge smaak hebben. Verder zou je de kleine kiemplantjes die buiten staan kunnen beschermen tegen vogels door er wat gaas over te doen.

Rucola in de keuken

Rucola kan voor heel veel gerechten worden gebruikt. Doe het bijvoorbeeld door een salade of op brood samen met wat kaas. Het is ook mogelijk rucola te roerbakken, eigenlijk zoals je ook doet met bijvoorbeeld spinazie. Het verliest dan ook meteen de wat bittere smaak. Rucola werkt tevens heel goed in groene smoothies.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldsla, rucola, pluksla of mini-kropsla, zaaien en oogstenVeldsla, rucola, pluksla of mini-kropsla, zaaien en oogstenSla heb je in verschillende soorten en afmetingen. Bij sla in je eigen moestuin denk je al snel aan de gewone grote krop…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Wanneer oogst je je moestuinWanneer oogst je je moestuinDoorgaans oogst je de producten uit je moestuin wanneer deze volgroeid zijn en dus klaar zijn om te eten. Omdat voor vel…
Je eigen moestuin: BieslookJe eigen moestuin: BieslookBieslook is een heel makkelijk kruid om te laten groeien in je eigen moestuin. Vooral voor beginners die net een moestui…

Je eigen moestuin: RadijsJe eigen moestuin: RadijsRadijsjes zijn erg leuk voor in je moestuin. Kinderen vinden het ook heel leuk om zelf radijs te kweken, omdat ze zo’n v…
Afrikaantjes tegen aaltjesAfrikaantjes tegen aaltjesAan Afrikaantjes (Tagetes soorten) worden van allerlei nuttige eigenschappen toegeschreven. Zo zouden ze bijvoorbeeld ka…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Reinaldocdi, Pixabay
  • http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/rucola/
  • https://www.goedboerenindestad.nl/moestuin/groenten/rucola/
  • http://www.moestuintips.nl/groenten/bladgroenten/rucola/rucola.php
  • http://www.tuinseizoen.com/groente-uit-eigen-moestuin-rucola/
  • http://www.eetbaretuin.info/groente/groente/files/Rucola.html
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 10-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.