Je eigen moestuin: Lente-ui

Je eigen moestuin: Lente-ui De lente-ui is niet heel moeilijk om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is ideaal voor in de moestuin voor kinderen, omdat er niet heel veel mis kan gaan. Toch zijn er wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je de lente-ui gaat zaaien en oogsten. Wat voor een problemen kun je krijgen in je eigen moestuintje?

Over lente-ui

De lente-ui wordt ook wel stengelui of bosui genoemd. Het is een uisoort die geen enorm grote bol heeft en waarvan vooral de stengel wordt gegeten. Ui is heel erg goed voor je. Wanneer je regelmatig ui eet, verklein je de kans op dikke darmkanker. Ook zorgen uien voor een verhoogde weerstand en verbeterd het je stofwisseling. Ook zit het vol vitamines zoals vitamine C, B6 en B11.

Lente-ui zaaien

De lenteui kan het beste worden gezaaid in maart of april. Dit kan direct in de tuin, maar ook in een potje in de vensterbank. Je hoeft je geen zorgen te maken om nachtvorst, want de lente-ui is wintervast. Wanneer je de lente-ui in je woonkamer zaait, kan dit het hele jaar. Lente-ui kan het beste worden geplaatst in een vruchtbare grond, dus bemesting kan verstandig zijn. Zorg ervoor dat je de lente-ui niet te dicht op elkaar plaatst, want dan kunnen de blaadjes geel worden en verminderd de smaak van de ui.

Verpotten

Heb je de lente-ui in de vensterbank staan en wil je deze verplaatsen naar de moestuin buiten? Doe dit dan wanneer het plantje wat groter is en pas goed op bij het verpotten dat de wortels niet kapot gaan.

Verzorging plantje

Zorg dat de lente-ui voldoende vocht krijgt en haal het onkruid tussendoor goed weg. Verder heeft de lente-ui erg weinig echte verzorging nodig. Het groeit eigenlijk vanzelf zonder dat je er al te veel aandacht aan kwijt bent.

Lente-ui oogsten

Je kunt tussen juni en september de lente-ui oogsten. Een leuk extra gegeven hierbij is dat je de lente-ui kunt afsnijden tot ongeveer het witte stuk. Als je de rest in de grond laat zitten, dan groeit de ui vanzelf weer aan. Zo kun je meermaals eten van één lente-uitje dat in de grond zit.

Problemen in de moestuin

Ondanks dat de lente-ui makkelijk is, kunnen er wel enkele problemen ontstaan. Zo kunnen maden in de grond de bol van de lente-ui aanvreten. Wanneer dit gebeurt, kun je ervoor kiezen om de uien de volgende keer ergens anders te plaatsen. De poppen van deze maden overleven namelijk in de grond. Ook is het belangrijk het onkruid er omheen geregeld weg te halen, omdat de lente-ui hier behoorlijk gevoelig voor kan zijn.

Lente-ui in de keuken

Lente-ui is één van de minst scherpe uisoorten en wordt daarom vaak rauw gegeten. Hij wordt veel verwerkt in salades en kan ook heerlijk smaken op broodjes. Ook wordt lente-ui nog wel eens in soep gedaan of gebruikt in een wokschotel. Het is dus lekker veelzijdig.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Je eigen moestuin: VeldslaJe eigen moestuin: VeldslaVeldsla is een groente die je niet in de zomer oogst, maar juist in de winter of het voorjaar. Veldsla kan prima groeien…
Je eigen moestuin: BieslookJe eigen moestuin: BieslookBieslook is een heel makkelijk kruid om te laten groeien in je eigen moestuin. Vooral voor beginners die net een moestui…
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…

Het planten van bomen of heesters met kale wortels of kluitHet planten van bomen of heesters met kale wortels of kluitHeb je een beperkt budget? Kies dan voor bomen of haagplanten met kale wortels. Ze zijn verkrijgbaar van november tot ap…
Je eigen moestuin: AndijvieJe eigen moestuin: AndijvieAndijvie is een groente die je het hele jaar lang kunt zaaien. Dit maakt het een gemakkelijke groente voor in je eigen m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • http://www.preventievegezondheidszorg.com/uien.php
  • http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/stengelui/
  • http://www.moestuintips.nl/groenten/bol_knol_gewassen/ui/lenteui.php
  • http://www.mijnkeukentuintje.nl/planten/lente-ui-bosui
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.