Klimrozen - Compassion, Rotfassade en Westerland
Klimrozen kunnen fraaie blikvangers in de tuin zijn. De lichtgekleurde rozen tegen een donkere muur zoals de abrikooskleurige 'Compassion' met grote gevulde bloemen of de oranje klimroos 'Westerland'. De felrode 'Rotfassade' past juist weer mooi bij een lichtere achtergrond of gecombineerd met andere contrasterende klimplanten.
Klimroos 'Compassion'
Dit is een popularie doorbloeiende zalmroze roos uit 1972 van de Engelse kweker Harness met een abrikoosoranje tint. De roos is ook bekend onder de naam 'Belle de Londres'. De bloemen hebben een doorsnee van tien centimeter en zesendertig bloemblaadjes per bloem. Het is een mooi gevormde
theehybride roos met dubbele gevulde bloemen en met stijve donkerrode, opgaande takken. De roos is geschikt voor tuinen op het oosten, zuiden of westen en staat vooral mooi tegen een donkere muur. Plaats deze klimrozen liever niet tegen een witte muur want vallen ze minder op. Deze roos is mooi langs een pergola te combineren met felgekleurde contrasterende klimrozen. De bladverliezende klimplant wordt rond de drie meter hoog, staat graag in de zon en houdt van vruchtbare, vochtige, goed doorlatende grond. Bij het planten van meerdere klimrozen een plantafstand van een meter aanhouden. Deze winterharde roos heeft een bossige groei, glanzende donkergroene bladeren en een sterke zoetige geur. Haal bijna uitgebloeide bloemen weg want ze veranderen snel in een vaalbruine kleur. Het regelmatig wegknippen van uitgebloeide bloemen stimuleert de roos tot een langere doorbloei. Eind februari snoeien maar een aantal lange takken behouden en die iets horizontaal vastbinden. In 1973 heeft de roos in Engeland de geurprijs gewonnen bij de Royal National Rose Society.
Rosa 'Compassion'
Rosa 'Rotfassade'
Rosa 'Westlander'
Klimroos 'Rotfassade'
Klimroos van de rozenkweker Noack uit 1997 en wordt ook wel 'Noaroca' genoemd. De roos heeft licht geurige half dubbele rode bloemen met goudgele meeldraden en contrasteert mooi met het groene blad. Het is een goed ziektebestendige plant met kleine donkergroene, glanzende bladeren die tot laat in het najaar aan de plant zitten. Hierdoor lijkt het soms wel een groenblijvende plant. De bloemen hebben een doorsnee van zes centimeter en tien tot vijftien bloemblaadjes per bloem. De roos bloeit in trossen van de late lente tot de herfst. De eerste bloei ebt in augustus langzaam weg waarna er in september een tweede, lichtere bloei is. Deze klimroos is mooi te combineren met de klimplant Clematis in bijvoorbeeld wit of geel. Ook mooi is de combinatie met groenblijvende klimplanten zoals klimop. In 1999 heeft deze roos het predikaat ADR (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung) gewonnen, een Duits keurmerk voor rozen.
Roos 'Westerland'
De roos 'Westerland' uit 1969 is door de Duitse rozenkweker Reimer Kordes gekweekt door een kruising van de rassen 'Friedrich Wörlein' en de
trosroos 'Circus'. De plant is vernoemd naar de plaats Westerland op het eiland Sylt, het meest noordelijke eiland van Duitsland. Deze bladverliezende klimroos is oranje tot abrikooskleurig van tint maar neigt ook naar zalmkleur, ambergeel of karmijnrood. De bloemen hebben een diameter van twaalf centimeter en zeventien tot vijfentwintig bloemblaadjes per bloem. De doorbloeiende roos heeft een sterke fruitige en kruidige geur van rozen, citroen en kruidnagel en de bloemen hangen in kleine trossen van vijf tot tien bloemen aan de takken. Omdat het een doorbloeiende roos is, is het verstandig om de plant op een zonnige plek te planten. Zes tot acht uur zon per dag heeft deze roos wel nodig. Vaak wordt de ochtendzon aangeraden omdat de dauw dan sneller opdroogt van de bloembladeren en dit zou de roos gezonder houden. Doe bij het planten wat organische mest bij de grond in het plantgat zodat de roos sneller aanslaat en zorg ook voor goed doorlatende grond. In een border met vaste planten combineert deze roos mooi met blauwe delphiniums op de voorgrond. De plant bloeit het eerste seizoen op zowel nieuw als oud hout en heeft donkergroen blad en veel doornen aan de stengels. Vroeg in het voorjaar snoeien om nieuwe groei te stimuleren. 'Westerland' bloeit van half mei tot aan de eerste nachtvorst. Uitgebloeide bloemen regelmatig wegknippen om zo nieuwe bloei te bevorderen. Het is een winterharde, ziektebestendige roos die met zijn pastelkleur ook als snijbloem geschikt is of verwerkt kan worden in bloemstukken en boeketten. De plant wordt als struikroos maar ook als klimroos gekweekt en heeft mooie bottels in de herfst. Als klimroos wordt de plant ongeveer drie meter hoog. De 'Westerland' roos heeft het Duitse ADR-predikaat.
Lees verder