Rozen - Engelse rozen

Rozen - Engelse rozen De beroemde rozen van David Austin zijn ontstaan door de combinatie van herbloeiende moderne rozen met de geur en de vorm van oude rozen. Door de populariteit van deze rozen worden ze 'Engelse rozen' genoemd. De struikrozen zoals de zalmroze Jubilee Celebration, de oranjegele Lady of Shalott en de roze Strawberry Hill zijn prachtige tuinrozen voor de border. De rozen James Galway en The Generous Gardener zijn blikvangers als klimrozen tegen een hekwerk of pergola.
Rosa 'James Galway'Rosa 'James Galway'

Roos 'James Galway'

Dit is een doorbloeiende roos met dubbel gevulde bloemen in een mooie warme roze kleur waarvan de buitenste bloemblaadjes steeds lichter worden. De bloemen zijn gemiddeld zo'n acht centimeter in doorsnee en ze zijn zoetgeurend. De plant, die ook als heester in de tuin geplant kan worden heeft stevige takken die vrijwel doornloos zijn. Hierdoor zijn de takken makkelijker te leiden als de roos als klimplant gebruikt wordt. Tegen een muur geplant is het een van de mooiere klimrozen om te zien.

Deze winterharde roos is ziektebestendig, wordt anderhalf tot twee meter hoog en kan goed langs een muur of hek geleid worden of langs een rozenboog. In het voorjaar beschadigde en oude takken verwijderen. In de zomer snoeien om de struikvorm te behouden en de doorbloei te stimuleren. De roos is vernoemd naar de beroemde Britse fluitist James Galway op zijn zestigste verjaardag.

Rosa 'Jubilee Celebration'Rosa 'Jubilee Celebration'

Roos 'Jubilee Celebration'

Een zalmroze struikroos van David Austin met een geelgouden gloed onderaan de bloemblaadjes, die de hele zomer bloeit. De bloemen verspreiden een heerlijke geur die doet denken aan frambozen en verse citroen. Het is een bossige, mooi groeiende sterke struik die 1.20 meter hoog wordt met iets glanzende donkergroene bladeren. De bloemen zijn negen tot tien centimeter in doorsnee en groeien in trossen aan de takken. Ze zijn dubbelgevuld en tellen ruim veertig bloemblaadjes per bloem. Qua grootte en vorm lijken ze op een kruising van trosrozen en theehybriden.

Deze winterharde plant kan op een zonnige plek of halfschaduw geplaatst worden, liefst in humusrijke, vochtige en goed doorlaatbare grond. Kan in een gemengde border of als solitair in de tuin worden geplant en is goed geschikt als snijbloem. In de zomer tijdens de bloei de uitgebloeide bloemen verwijderen om de doorbloei te bevorderen. Deze roos is vernoemd ter ere van het gouden jubileum van de Britse koningin in 2002.

Rosa 'Lady of Shalott'Rosa 'Lady of Shalott'
Rosa 'Strawberry Hill'Rosa 'Strawberry Hill'
Rosa 'The Generous GardenerRosa 'The Generous Gardener

Roos 'Lady of Shalott'

Lady of Shalott is een Engelse roos met oranjegele gevulde bloemen en heeft een warme, prettige theegeur met een vleugje van appel en kruidnagel. Deze Austinroos uit 2009 is zeer goed bestand tegen ziektes en bloeit de hele zomer door in trossen aan de takken. De bloemknoppen zijn oranjerood die bij het opengaan veranderen in bolvormige rozen en ook heel geschikt zijn als snijbloem of als roos verwerkt in bloemstukken. De voorkant van het bloemblad is zalmroze van kleur die mooi met de oranjegele achterkant contrasteert. Dit is goed te zien bij deze rozen omdat de achterkant van de bloemblaadjes goed zichtbaar is door de bloemvorm. De tinten lopen verder uiteen van abrikoosroze tot goudkleurig. De roos is vernoemd naar een van de favoriete gedichten van de Britse dichter Alfred Tennyson.

Roos 'Strawberry Hill'

Een doorbloeiende Engelse roos uit 2006 met grote, rozetvormige roze gevulde bloemen die langzaam verbloeien naar lichtroze. De bloemen hebben een diameter van twaalf tot veertien centimeter en groeien in trossen aan licht overhangende takken. De grote bloemen doen denken aan theehybriden. Ze hebben een sterke geur van mirre en honing waarvoor de roos in 2007 de de Prix d'Honneur voor geur heeft gewonnen in Nantes (Frankrijk). Plant de roos bij een deur, raam of patio, zodat de geur goed te ruiken is. De heester wordt ongeveer een meter hoog en heeft grote donkergroene, glanzende bladeren. Strawberry Hill past goed in gemengde borders of in een border met een mix van verschillende rozenrassen. Ook mooi is de combinatie met lavendel, salie of kattenkruid. De roos is vernoemd naar Strawberry Hill House, een Engels landhuis dat meestal alleen Strawberry Hill genoemd wordt. Het landhuis is gebouwd door Horace Walpole, de zoon van de eerste Britse premier sir Robert Walpole.

Roos 'The Generous Gardener'

Een zachtroze doorbloeiende roos die ongeveer anderhalf tot twee meter hoog wordt en ook geschikt is als klimroos. De kleur is zachtroze in het midden van de bloem en wordt steeds lichter tot bleekroze aan de buitenste bloembladeren. De roos is ziektebestendig en heeft een heerlijke sterke geur van mirre, muskus en oude rozen. De struik heeft sterke, elegante overhangende takken die goed tot zijn recht komt achterin de border. De plant bloeit van mei tot november en heeft dubbelgevulde bloemen. In de zomer de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen om een mooie doorbloei te houden.

'What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet?' William Shakespeare

Lees verder

© 2014 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Engelse rozen of David Austin rozen; doorbloeiend & geurendEngelse rozen of David Austin rozen; doorbloeiend & geurendEngelse rozen zijn ontstaan in de jaren zestig van de 20ste eeuw. We hebben hier dus te maken met een nog een vrij jonge…
De rozentuin of rozen in de tuinDe rozentuin of rozen in de tuinDe roos is niet meer uit de Nederlandse tuin weg te denken. In alle kleuren, afmetingen en geuren zijn ze te krijgen. He…
Hits jaren 00: 20092009 was het jaar waarin Micheael Jackson en Ramses Shaffy overleden. De zanger van Di-rect stopte ermee en er werd een…
Moderne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen zijn een verrijking voor elke tuin. Zoals in de meeste tuinen wel gras te vinden is, zo is er in elke tuin…

Rozen - Peace, Scarlet Queen Elizabeth en Super TrouperRozen - Peace, Scarlet Queen Elizabeth en Super TrouperVan alle rozen is 'Peace' waarschijnlijk de meeste populaire en de meest bijzondere roos. Deze 'vredesroos' heeft dan oo…
De ideale zomertuinDe ideale zomertuinDe ideale zomertuin staat weelderig in bloei, met veel groen en een prachtige zon die er op schijnt. Maar helaas, dat id…
Bronnen en referenties
  • www.davidaustinroses.com
  • www.1000islands.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/David_C._H._Austin
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 06-09-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.