Rozen - Peace, Scarlet Queen Elizabeth en Super Trouper

Rozen - Peace, Scarlet Queen Elizabeth en Super Trouper Van alle rozen is 'Peace' waarschijnlijk de meeste populaire en de meest bijzondere roos. Deze 'vredesroos' heeft dan ook een verhaal. Over de geschiedenis van de roos en het ontstaan van de naam. Een mooie zachtgele roos met een roze blos. Mooie trosrozen zijn de felrode 'Scarlet Queen Elizabeth' en de oranje 'Super Trouper', die zijn naam dankt aan de gelijknamige titel van het bekende Abba-lied.

Roos 'Peace'

Rosa 'Peace'Rosa 'Peace'
Deze wereldberoemde tweekleurige roos uit 1945 is gekweekt door de Franse rozenveredelaar Francis Meilland en heeft wel een heel bijzondere geschiedenis. Net voordat Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet werd, stuurde Meilland uit voorzorg nog snel een aantal stekken van deze roos naar bevriende rozenkwekers in andere landen omdat hij niet zeker was dat zijn rozenkwekerij de oorlog zou doorstaan. Hij stuurde ze onder andere naar Italië, Amerika en Duitsland. Het verhaal gaat dat de stekken die naar Amerika gezonden werden met het laatste vliegtuig meegingen dat toen nog naar de Verenigde Staten kon vliegen.

Tweede Wereldoorlog

Communicatie was tijdens de Tweede Wereldoorlog slecht en Francis Meilland had geen idee of zijn rozenstekken zouden overleven. In Amerika werden de stekken geplant in proeftuinen van de kweker Conard-Pyle, die de stekken ook aan andere kwekers gaf in Amerika. Op die manier kon getest worden hoe de roos zich zou ontwikkelen in de verschillende klimaatzones van de Verenigde Staten. Maar de rozenstekken deden het zo goed dat besloten werd om de roos in Amerika uit te brengen en de officiële datum werd vastgesteld op 29 april 1945 in Pasadena, Californië. Omdat rond die tijd de Duitse stad Berlijn viel, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende, werd besloten de roos 'Peace' (vrede) te noemen.

De naam 'Peace'

De naam Peace werd aanvankelijk alleen gebruikt in de Verenigde Staten, in andere landen bestond de roos onder andere namen. In Frankrijk werd de roos 'Madam Antoine Meilland' genoemd, naar de moeder van de kweker. Uit de andere landen waar de stekken naartoe gestuurd waren werd bekend dat in Italië de roos 'Gioia' (vreugde) genoemd was en in Duitsland 'Glora Dei' (Gods Glorie). Uiteindelijk is de naam 'Peace' toch de meest populaire naam gebleken, vooral omdat de introductie van de roos samenviel met het einde van de oorlog.

De roos

De bloem heeft een geel hart en wordt lichtroze naar buiten toe en naarmate de bloem rijpt wordt de kleur dieper. Deze doorbloeiende theehybride is goed winterhard en is geschikt in perken, als solitair en als snijbloem. De plant heeft donkergroene bladeren en wordt rond de anderhalve meter hoog. De bloemen zijn groot en het mooist als ze geheel geopend zijn. Deze geurende roos staat graag op een zonnige plek in goede, niet te natte grond. In 1965 heeft 'Peace' de gouden roos van de stad Den Haag gewonnen en is in 1976 opgenomen in de Rose Hall of Fame.

Rosa 'Scarlet Queen Elizabeth'Rosa 'Scarlet Queen Elizabeth'

Roos 'Scarlet Queen Elizabeth'

Doorbloeiende trosroos van de Britse kweker Patrick Dickson uit 1963. Het is een helderrode roos met een milde geur die van mei tot oktober bloeit met dubbele bloemen. Het is een rode variant van de lichtroze 'Queen Elizabeth' roos van de rozenkweker Lammerts en heeft wat groei en bloeivorm betreft ook veel weg van deze roos. De plant staat graag op een zonnige plek maar kan enige schaduw verdragen. Deze goed winterharde roos heeft opgaande takken met glanzend donkergroen blad en houdt van vochtige, goed doorlatende grond. De bladverliezende roos wordt zo'n negentig centimeter hoog en is geschikt voor perken, hagen, borders, als solitair of als snijbloem. Bij het planten in perken wordt aangeraden om zestig centimeter plantafstand tussen de rozen houden. In 1973 won 'Scarlet Queen Elizabeth' de Gouden Roos van Den Haag.

Roos 'Super Trouper'

Rosa 'Super Trouper'Rosa 'Super Trouper'
In Nederland wordt de naam van deze roos ook wel als 'Super Trooper' gespeld. Deze doorbloeiende trosroos uit 2009 valt op door de stralende, bijna lichtgevende oranje kleur, die de tuin een vrolijk aanzien geeft. De plant heeft donkergroene, glanzende bladeren en heeft middelgrote bloemen. De winterharde roos van de Engelse rozenkweker Gareth Fryer wordt ongeveer negentig centimeter hoog en bloeit van de late lente tot de herfst. De jonge bloemknoppen zijn aanvankelijk lichtgeel met een zweem van oranje die bij het opengaan langzaam veranderen naar ambergeel tot koperkleurig oranje als de bloem helemaal geopend is. De roos is weerbestendig en blijft mooi van kleur ongeacht de weersomstandigheden. Deze roos is vernoemd naar het lied 'Super Trouper' van de Zweedse popgroep Abba en werd in het Verenigd Koninkrijk gekozen tot 'Novelty Rose' van het jaar 2010.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moderne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen zijn een verrijking voor elke tuin. Zoals in de meeste tuinen wel gras te vinden is, zo is er in elke tuin…
Rozen - Amber Queen, Ambiente en Super StarRozen - Amber Queen, Ambiente en Super StarTrosrozen en theehybriden worden gekruist tot floribundarozen waarvan er ontelbare soorten gekweekt zijn. Ze stammen all…
Abba, Happy New Year: Oud en Nieuw klassiekerAbba, Happy New Year: Oud en Nieuw klassiekerAbba bracht in november1980 de lp Super Trouper uit, met als laatste track het nummer Happy New Year. Alhoewel het numme…
De veelzijdigheid van de RoosDe veelzijdigheid van de RoosDe veelzijdigheid van de roos. Wie vandaag de dag nog denkt dat de roos oubollig is, nou die heeft het helemaal mis.
De ideale zomertuinDe ideale zomertuinDe ideale zomertuin staat weelderig in bloei, met veel groen en een prachtige zon die er op schijnt. Maar helaas, dat id…
Bronnen en referenties
  • http://www.gerbera.org/gardening-magazine/the-gardener-index/june-2005/peace-rose
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_Peace
  • http://www.1000islands.nl
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 06-09-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.