Groen gazon zonder mos

Groen gazon zonder mos Iedereen wil natuurlijk graag een groen gazon. Soms is je gras echter zo verwaarloosd, dat je het gevoel krijgt dat je je grasmat nooit meer mooi groen zult krijgen. Toch kun je met een goede behandeling er snel voor zorgen dat je gras mooi groen is, waardoor je weer trots kunt zijn op je gazon.

Verwaarloosd gazon

Iedereen kent wel van die tuinen waar een lange tijd niks meer mee is gedaan. Vaak is het gras erg verwaarloosd en zit het gazon vol met meer mos dan gras. Het is mogelijk om hier wat aan te doen en weer een mooi groen gazon te creëren.

Wat heb je nodig?

Wat je nodig hebt om weer een begin te maken aan een stralend groen gazon is:
  • Verticuteerhark
  • Graszaad
  • Kalk
  • Gazonmest

Verticuteerhark

Om te beginnen is het van belang dat je gras mooi schoon geharkt wordt. Dit proces heet ook wel verticuteren. Met behulp van verticuteren haal je het mos uit het gazon waardoor het gras weer kan ademen en het regenwater weer bij de wortels kan komen. Dit verticuteren kun je doen met special verticuteergereedschap, maar kan ook gedaan worden met een scherpe hark. Het beste is het om dit elke jaar te herhalen en te doen tussen maart en mei. Ook wanneer je geen mos in het gras ziet, is verticuteren aan te raden omdat het ook dode grassprieten verwijderd, niet alle mos duidelijk zichtbaar is en het ervoor zorgt dat je gras niet verstikt. Wanneer het mos uit het gazon is ontstaan er kale plekken. Deze kale plekken geven vaak niet zo'n fraai gezicht, maar daarvoor kun je graszaad gebruiken.

Graszaad

Met behulp van graszaad kun je ervoor zorgen dat op de kale plekken in je gazon weer gras gaat groeien. Als je graszaad strooit zal je binnen een paar weken weer fris gras kweken. Hoeveel graszaad je nodig hebt om je gazon weer mooi groen te krijgen verschilt een beetje per grassoort en de manier waarop je het zaad verspreid. Ongeveer zal je uitkomen op 3 kg graszaad per 100m². Let bij het kopen van graszaad op het doel van je gazon. Heb je kinderen die er elke dag op spelen of loopt er nooit iemand overheen? Dit heeft effect op het type zaad dat het best geschikt is voor jouw gazon.

Kalk

Voor een mooi gazon is een juiste pH-waarde van de grond heel belangrijk. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig strooit met een speciale kalk voor gras. Hierdoor zal de zuurgraad (de pH-waarde) verbeterd worden. Deze kalk zal als effect hebben dat mos minder snel terug zal komen omdat mos zich slecht ontwikkeld op een kalkrijke bodem. Het is belangrijk dat je dit elk jaar, in de winter, herhaalt omdat op deze manier de mos effectief bestreden wordt.

Gazonmest

Gazonmest zorgt ervoor dat de micro-organisme het bodemleven onmiddellijk activeren zodat het gras optimaal kan groeien. Het is belangrijk dat je twee keer per jaar bemest zodat je zeker weet dat je gras het hele jaar voldoende voedingsstoffen heeft om de strijd van het mos te winnen. De beste momenten voor bemesting zijn in het voorjaar (maar minimaal 8 weken nadat je kalk hebt gestrooid) en in de zomer omdat het gras op dat moment de meeste voedingstoffen nodig heeft.

Groen gazon

Wanneer je de bovenstaande stappen doorloopt zal je niet direct resultaat zien, maar binnen een paar weken zal je verwaarloosde gras er weer uitzien als een mooi, fris en groen gazon waar je optimaal van kunt genieten. Belangrijk is wel dat je je gazon bijhoudt, waardoor je gras het hele jaar door de strijd tegen het mos kan winnen en mooi groen blijft.
© 2014 - 2024 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren doe je in het voorjaar in april of mei en in het najaar in september of oktober. Door het gras te vert…
Zelf graszoden leggen, snel en goedkoopZelf graszoden leggen, snel en goedkoopGraszoden leggen is een voorjaarsklus. Wil je een mooi strak en groen gazon, dan zijn grasmatten een uitkomst. Je kunt v…
Het gazon kalkenOm een mooi groen gazon te krijgen moet je daar de nodige tijd en aandacht aan besteden. Het is januari/februari, het gr…
Het gazon in de tuinHet gazon in de tuinHet gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border…

Klimrozen - Compassion, Rotfassade en WesterlandKlimrozen - Compassion, Rotfassade en WesterlandKlimrozen kunnen fraaie blikvangers in de tuin zijn. De lichtgekleurde rozen tegen een donkere muur zoals de abrikooskle…
Otisnu (58 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.