Rozen in de tuin

Rozen in de tuin Rozen doen het in vele tuinen goed. Heerlijk geurende rozen e/o de mooie kleuren rozen die een tuin op kunnen halen. Maar welke rozen zijn er en hoe onderhouden we de roos?

Welke soorten rozen zijn er?

Er zijn vele soorten rozen en dus eigenlijk voor iedereen wel iets naar de smaak en plaats. Grofweg in te delen in:
  • Engelse rozen, deze rozen zijn gekweekt uit oude en nieuwe soorten en de blaadjes hebben enigszins gekartelde randjes. De rozen zijn vol en ogen druk, temeer de struiken ook meestal nogal veel rozen bevatten. Het kan hiermee wel een enorme kleurzee vormen. Een ander kenmerk is de heerlijke geur.
  • Theerozen, de theeroos staat bekend om zijn grote bloemen en gemiddeld komen er aan een stengel zo’n 2 rozen. Ze kenmerken zich door de lange stengels (uitermate geschikt om ook af en toe wat af te knippen voor in de vaas).
  • Trosrozen, de rozen groeien zoals de naam zegt in trossen aan de plant en goed in perkjes te plaatsen. Het zijn over het algemeen middelgrote tot kleine rozen en groeien en bloeien uitbundig. Zo kan de trosroos op een prominente plaats een blikvanger op zich zijn.
  • Miniatuurrozen, deze rozen lijken wellicht het minste op wat het beeld van de roos is. De blaadjes vallen druk over elkaar heen. Ze zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld de bloembak.
  • Heesterrozen, de rozen hebben relatief weinig blaadjes en ogen wat ‘kaler’ als de andere soorten. Ze zijn geschikt om als border plant gezet te worden of zet er een aantal als haag.
  • Liaanrozen, dit betreft minder bekende rozen maar wel degene die enorm door kunnen groeien en nauwelijks onderhoud nodig hebben. Deze rozen zijn net als de klimrozen geschikt om een oude muur of schuur of zelfs een oude boom ‘op te sieren’.
  • Klimrozen, deze roos het blad wat men het meeste kent van de roos. De blaadjes van de roos krullen langzaam naar buiten en de rozen zijn over het algemeen groot. Deze roos kan een oude muur of schuur doen opleven met zijn grote bloemen.

Onderhoud

Bemesten

Basisregel is dat rozen van goed bemeste grond houden en bij voorkeur geen zure of zware kleigrond. Als er een nieuwe plant gezet wordt, zorg dan dat er – alvorens de plant de grond in gaat – wat mest de grond in gaat (bijv. koemestkorrels). Meng het met de grond en daarna pas de plant in het gat zetten. Als de eerste rozen geweest zijn kan er nog wel wat mest bij, maar na juli niet meer bemesten.
Als de roos weer gesnoeid wordt (medio maart) kan er weer wat mest bij.

Bladluis

Bladluis is wel de meest voorkomende ziekte en ontstaat meestal als de rozen op de tocht staan. Er zijn allerlei middeltjes in de winkel, maar een mengsel van groene zeep, water en wat spiritus wil ook nog wel eens helpen. Regelmatig spuiten tot de bladluis weg is.

Snoeien

Veel mensen zijn bang voor snoeien en snoeien dus niet of verkeerd. Snoeien is op zich niet moeilijk, maar kijk altijd goed en snoei boven een zogenaamd ‘slapend oog’ (rood gekleurd puntje op een scheut). Snoei altijd een beetje schuin en klaar dit klusje ieder jaar. Zo houden we de roos op z’n mooist.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De rozentuin of rozen in de tuinDe rozentuin of rozen in de tuinDe roos is niet meer uit de Nederlandse tuin weg te denken. In alle kleuren, afmetingen en geuren zijn ze te krijgen. He…
Rozen verzorgen in uw rozentuinHet kweken van rozen kan dan wel een heel specifiek werkje zijn, maar u kunt het ook. Ouderwetse rozentuinen die vol sta…
Hoe laat je rozen mooi bloeien?Als je rozen mooi wil laten bloeien dan zijn er vier zaken die van belang zijn. Zo moet je rekening houden met het soort…
De schoonheid van rozenDe schoonheid van rozenRozen bezitten een bepaalde mystiek. Ze zijn het symbool van liefde, de bloemen worden gebruikt op bruiloften en verjaar…

Verzorging kamerplantenVerzorging kamerplantenDe kamerplanten, ook wel potplanten genoemd, zijn de planten die gedurende een kortere of langere periode in de woning g…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen tuin - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.