Rozen in de tuin
Rozen doen het in vele tuinen goed. Heerlijk geurende rozen e/o de mooie kleuren rozen die een tuin op kunnen halen. Maar welke rozen zijn er en hoe onderhouden we de roos?
Welke soorten rozen zijn er?
Er zijn vele soorten rozen en dus eigenlijk voor iedereen wel iets naar de smaak en plaats. Grofweg in te delen in:
- Engelse rozen, deze rozen zijn gekweekt uit oude en nieuwe soorten en de blaadjes hebben enigszins gekartelde randjes. De rozen zijn vol en ogen druk, temeer de struiken ook meestal nogal veel rozen bevatten. Het kan hiermee wel een enorme kleurzee vormen. Een ander kenmerk is de heerlijke geur.
- Theerozen, de theeroos staat bekend om zijn grote bloemen en gemiddeld komen er aan een stengel zo’n 2 rozen. Ze kenmerken zich door de lange stengels (uitermate geschikt om ook af en toe wat af te knippen voor in de vaas).
- Trosrozen, de rozen groeien zoals de naam zegt in trossen aan de plant en goed in perkjes te plaatsen. Het zijn over het algemeen middelgrote tot kleine rozen en groeien en bloeien uitbundig. Zo kan de trosroos op een prominente plaats een blikvanger op zich zijn.
- Miniatuurrozen, deze rozen lijken wellicht het minste op wat het beeld van de roos is. De blaadjes vallen druk over elkaar heen. Ze zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld de bloembak.
- Heesterrozen, de rozen hebben relatief weinig blaadjes en ogen wat ‘kaler’ als de andere soorten. Ze zijn geschikt om als border plant gezet te worden of zet er een aantal als haag.
- Liaanrozen, dit betreft minder bekende rozen maar wel degene die enorm door kunnen groeien en nauwelijks onderhoud nodig hebben. Deze rozen zijn net als de klimrozen geschikt om een oude muur of schuur of zelfs een oude boom ‘op te sieren’.
- Klimrozen, deze roos het blad wat men het meeste kent van de roos. De blaadjes van de roos krullen langzaam naar buiten en de rozen zijn over het algemeen groot. Deze roos kan een oude muur of schuur doen opleven met zijn grote bloemen.
Onderhoud
Bemesten
Basisregel is dat rozen van goed bemeste grond houden en bij voorkeur geen zure of zware kleigrond. Als er een nieuwe plant gezet wordt, zorg dan dat er – alvorens de plant de grond in gaat – wat mest de grond in gaat (bijv. koemestkorrels). Meng het met de grond en daarna pas de plant in het gat zetten. Als de eerste rozen geweest zijn kan er nog wel wat mest bij, maar na juli niet meer bemesten.
Als de roos weer gesnoeid wordt (medio maart) kan er weer wat mest bij.
Bladluis
Bladluis is wel de meest voorkomende ziekte en ontstaat meestal als de rozen op de tocht staan. Er zijn allerlei middeltjes in de winkel, maar een mengsel van groene zeep, water en wat spiritus wil ook nog wel eens helpen. Regelmatig spuiten tot de bladluis weg is.
Snoeien
Veel mensen zijn bang voor snoeien en snoeien dus niet of verkeerd. Snoeien is op zich niet moeilijk, maar kijk altijd goed en snoei boven een zogenaamd ‘slapend oog’ (rood gekleurd puntje op een scheut). Snoei altijd een beetje schuin en klaar dit klusje ieder jaar. Zo houden we de roos op z’n mooist.