Rozen - grootbloemige rozen en klimrozen

Rozen - grootbloemige rozen en klimrozen De roos, de koningin van de bloemen. Grootbloemige rozen, ook wel theehybriden genoemd zijn qua schoonheid eigenlijk niet te overtreffen. Zelfs in de oudheid stond de roos al in hoog aanzien, maar ook tegenwoordig is deze bloem nog altijd populair. Zoals de tweekleurige theehybride 'Rosa Nostalgie' en de klimroos 'Pink Cloud' met felroze gevulde grootbloemige rozen.

Een oude roos

De roos is een historische bloem en speelde al vroeg in de geschiedenis van de mens een rol. In Mesopetamië (het huidige Irak), het land dat tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris lag, zijn gebruiksvoorwerpen met afbeeldingen van rozen van vijfduizend jaar oud gevonden. Ook bestaat er een wandschildering op Kreta uit 1600 voor Christus waar een roos op staat afgebeeld. In de Griekse mythologie was de roos, samen met de anemoon en de mirte, gewijd aan Aphrodite, de godin van de liefde. Bij de oude Romeinen werd rozenwater en rozenolie gebruikt dat gemaakt was van rozen uit de rozenkwekerijen van Paestum, ten zuiden van Napels. Ook zou de Egyptische koningin Cleopatra een zaal met rozenblaadjes hebben laten versieren toen ze haar geliefde Marcus Antonius wilde ontvangen.

Grootbloemige rozen of theehybriden

Grootbloemige roos 'Nostalgie'Grootbloemige roos 'Nostalgie'
Rozen bestaan uit heel veel soorten en rassen, wel duizenden. De indeling van rozengroepen is niet altijd eenduidig en de benaming van verschillende groepen wil ook nog wel variëren. Grootbloemige rozen worden meestal theehybriden genoemd maar ook wel edelrozen of theerozen. Bij grootbloemige rozen staan de grote gevulde bloemen centraal. Ze staan op één stengel en zijn groter dan trosrozen. Theehybriden hebben een slank opgaande bloeiwijze en zijn doorbloeiend.

De bloeitijd is vrij lang, ze kunnen wel tot in november bloeien als er nog geen nachtvorst is geweest. Vaak zijn ze heerlijk geurend en prima geschikt als snijbloem. Ze kunnen minder goed tegen een natte, regenachtige periode dan de trosrozen. Theehybriden stammen af van de Rosa odorata en de Bourbonroos. Rozen staan het liefst op een zonnige plek maar halfschaduw is ook geschikt. Ze kunnen geplant worden in kleine groepen of als solitaire struik. De oude rode rozensoorten kunnen beter niet op het zuiden geplant worden, hiervan zijn de bloemblaadjes te gevoelig voor het felle zonlicht.

Roos 'Nostalgie'

De roos Nostalgie is een theehybride uit 1996 met grote komvormige bloemen, crèmekleurig met kersrode bloemblaadjes aan de buitenkant. Het is een zoetgeurende doorbloeier in een opvallende kleurencombinatie en één van de mooiste rozen die op de markt is. Met mooi glanzend blad en roodkleurige vertakkingen. De roos is geschikt als border- of perkplant en wordt 70-80 centimeter hoog. Als plantafstand moet ongeveer 45 centimeter aangehouden worden.

Klimrozen

Klimroos Pink CloudKlimroos Pink Cloud
Ook bij de klimrozen zijn heel veel soorten te vinden; enkelbloemige, gevuldbloemige of grootbloemige. Doorbloeiende, herbloeiende of éénmalig bloeiende soorten. Net als bij de theehybriden zijn onder de klimrozen veel geurende bloemen te vinden. Klimrozen hebben lange, stijve of soepele takken die langs een hekwerk of pergola geleid kunnen worden. Ze kunnen ook langs speciale rekken of rozenbogen gebonden worden. Ramblers zijn een speciale groep klimrozen die snel groeien met buigzame, lange takken en vaak maar éénmaal per seizoen bloeien.

Klimrozen zijn er met grootbloemige rozen of kleine rozen, voor zonnige tuinen of voor plekken met schaduw. Het is dus belangrijk bij aanschaf eerst goed te kijken welke klimroos het best in de tuin past. Maak het plantgat extra groot als de klimroos tegen een muur wordt geplant. De grond is voor de meeste heesters niet ideaal vlakbij de fundering van een woning en voor rozen dus zeker niet. Hou dus voldoende afstand en vul het plantgat met goede tuinaarde. Bemest de klimroos met speciale rozenvoeding.

Roos 'Pink Cloud'

Dit is een winterharde, geurende, felroze klimplant met komvormige bloemen die drieënhalf tot vier meter hoog wordt. Het is een doorbloeiende, gevulde grootbloemige roos uit 1952 die zowel in de zon als op het noorden in de schaduw geplant kan worden. Deze bladverliezende klimroos bloeit uit ovale knoppen en de bloeitijd is juni - oktober. Snoeien kan het best gebeuren in de lente, als de vorstperiode voorbij is. De roos is geurend, goed resistent tegen ziektes, bloeit in trossen en heeft glanzende bladeren. Goed water geven tijdens een droge periode is belangrijk, vooral ook de grond voor en net na het planten flink natmaken. Ook na de eerste bloei is het zaak om de roos goed water te geven om de groei en eventuele herbloei te stimuleren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimrozen - Compassion, Rotfassade en WesterlandKlimrozen - Compassion, Rotfassade en WesterlandKlimrozen kunnen fraaie blikvangers in de tuin zijn. De lichtgekleurde rozen tegen een donkere muur zoals de abrikooskle…
Moderne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen zijn een verrijking voor elke tuin. Zoals in de meeste tuinen wel gras te vinden is, zo is er in elke tuin…
Rozen in de tuinRozen in de tuinRozen doen het in vele tuinen goed. Heerlijk geurende rozen e/o de mooie kleuren rozen die een tuin op kunnen halen. Maa…
Engelse rozen of David Austin rozen; doorbloeiend & geurendEngelse rozen of David Austin rozen; doorbloeiend & geurendEngelse rozen zijn ontstaan in de jaren zestig van de 20ste eeuw. We hebben hier dus te maken met een nog een vrij jonge…

In de tuin: het voedselbosIn de tuin: het voedselbosHet voedselbos is een nieuw concept dat natuur en voedselproductie combineert. In eerste instantie is het een initiatief…
Een heg van wilgenHet vlechten van wilgentwijgen is in Europa een oude traditie. Met de wilgentenen kun je van alles doen: maak er bijvoor…
Bronnen en referenties
  • www.tuinieren.nl
  • Boek 'Alles over Rozen'
  • Boek 'De grote Tuinplantenencyclopedie'
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 06-09-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.