Je droomkeuken ontwerpen: handige tips en ideeën!
Bij het ontwerpen van een keuken komt heel wat kijken. Niet voor niets is het praktisch een vak op zich. Maar met een beetje logisch nadenken en goed plannen kun je zelf ook prima je eigen keuken ontwerpen. In dit artikel vind je een aantal tips en slimmigheden die van pas kunnen komen bij het ontwerpen van je droomkeuken!
Een dieper aanrechtblad
Standaard is een aanrechtblad 60 cm diep. Wanneer de ruimte het toelaat kun je overwegen om het blad 5 tot 10 cm dieper te maken. Dit realiseer je door de onderkasten van de muur af te plaatsen. Het lijkt een klein verschil, maar in de praktijk levert het een merkbaar verschil op. Ook bij de kookplaat is de extra diepte erg prettig, doordat er meer ruimte is voor grote pannen en ze niet tegen de achterwand aan staan. Je moet niet gaan overdrijven met een extra diep blad, omdat je nog wel overal goed bij moet kunnen. Ook voor je bovenkasten is dat van belang, omdat je daar verder vanaf komt te staan. Het aanrechtblad wordt dus dieper en zal duurder zijn.
Een blad met opstaande rand
Vroeger was het de gewoonte een opstaande rand aan je keukenblad te hebben. Tegenwoordig wordt dit steeds minder gedaan. De reden daarvoor is dat het minder mooi zou zijn. Maar dit is echter erg persoonlijk, dus maak hier bewust een eigen keuze in. De keuken is in de eerste plaats een plek waar gewerkt wordt. Een opstaande rand geeft daarbij het praktische voordeel dat water veel minder snel van het aanrecht zal lopen. Bij de meeste keukenzaken is het nog steeds mogelijk een blad met een dergelijke waterkering te krijgen.
Blad op andere plekken terug laten komen
Denk eens na of je het materiaal van het aanrechtblad ook op andere plekken naar voren wilt laten komen. Bijvoorbeeld op de zijkant van de keuken in plaats van een zijpaneel in de stijl van de keukenfrontjes. Of aan weerszijden van een kookeiland. Je kunt een aanrechtblad bovenop een hogere kast laten plaatsen, waar normaal gesproken niets zou komen. Afhankelijk van het vertrek kun je het aanrechtblad terug laten komen in elementen buiten de keuken zelf, zoals een vensterbank, een losse kast of hangende (boeken)planken.
Hoekblad
Wanneer je een hoekkeuken neemt, kan het gehele aanrechtblad niet uit een stuk worden gemaakt. Dit betekent dat er in de hoek twee bladen bij elkaar komen. Zorg bij het uitzoeken van een blad ervoor dat je een stijl kiest die daar niet onder lijdt. Sommige bladen zijn voorzien van bepaalde patronen of zelfs een kleurverloop. Normaal gesproken geeft dat een mooi effect. Maar komen er twee zulke bladen bij elkaar in een hoek, dan is de kans groot dat er op die plek een zichtbaar verschil ontstaat. Dit kan erg storend zijn en een domper zetten op wat zo'n mooi blad had moeten zijn.
Combinatie van verschillende stijl deur- en ladefrontjes
Bij het uitzoeken van de keukenstijl en kleur van je deur- en ladefrontjes, kun je er voor kiezen om niet alles van eenzelfde stijl te nemen. Je kunt bijvoorbeeld de bovenkasten en onderkasten in een andere kleur of materiaal uitvoeren, om een leuke en meer unieke keuken te creëren. Als je keuken uit meerdere losse blokken bestaat, kan je hier ook twee verschillende stijlen voor kiezen. Datzelfde geldt ook voor een keuken met kookeiland.
De plek voor de prullenbak
De prullenbak is onmisbaar in de keuken. Houd daarom bij het ontwerpen van je keuken al rekening met waar deze komt te staan. Het is jammer wanneer je dit vergeet en je mooi ontworpen keuken hier geen goede plek voor biedt. Een optie is om een prullenbak in de onderkast onder de spoelbak weg te werken. In het gebruik is dat echter niet altijd even praktisch. Er zijn tegenwoordig mogelijkheden om een dergelijk deurtje automatisch open te laten gaan wanneer je er tegen aanduwt. Zo kan je gemakkelijker bij de prullenbak, wanneer je daar staat met volle handen. Plaats de prullenbak niet te dicht bij een plek die warm wordt, om stank te voorkomen. Denk hierbij vooral aan een oven en de verwarming.
Hoge plint of meer kastruimte
Wanneer je een hoger aanrechtblad nodig bent, wordt de gehele keuken hoger geplaatst, door de verstelbare pootjes onder de keukenkastjes. Het gevolg is dat je een hogere plint krijgt. Er zijn tegenwoordig ook keukensystemen waarbij de kasthoogte 80 cm is in plaats van 70 cm die meestal standaard is. Hierdoor heb je meer kastruimte in plaats van een hoge plint die niet erg zinvol is. Vooral wanneer je het aanrechtblad hoger dan 90 cm wil is dit een aanrader, omdat je anders wel een erg hoge plint (meer dan 20 cm) krijgt.
Extra laag lades bij een hoog aanrechtblad
Een andere optie die je hebt wanneer je blad hoger komt dan de standaard 90 cm is om een extra laag lades toe te passen. Stel je wil de bovenkant van het aanrechtblad op 95 cm hoogte. Bij een kasthoogte van 70 cm en een blad van 4 cm, zou je normaal gesproken een plint van 21 cm krijgen. Je kunt echter ook de onderkant van de kast op bijvoorbeeld 7 cm zetten en over de gehele lengte van het keukenblok een extra laag lades bovenop de onderkasten onder het aanrechtblad plaatsen. Hierdoor ruil je loze ruimte onder de kasten in tegen altijd handige laderuimte. Houd rekening met eventuele inbouwapparatuur die geplaatst moet worden. Je kunt dit idee ook toepassen op een gedeelte van de keuken, of bij alleen het kookeiland.
Denk aan stopcontacten voor je losse apparatuur
Naast de gebruikelijke inbouwapparatuur staan er in de meeste keuken ook allerlei losse apparaten, zoals koffiezetapparaten en een waterkoker. Daarnaast heb je ook nog de apparatuur die je zo nu en dan gebruikt, zoals een mixer, een keukenmachine, blender, enzovoort. Zorg dat je voor die apparatuur op de juiste plaats de benodigde stopcontacten hebt zitten. Bedenk dat de apparatuur die altijd aangesloten blijft, ook altijd een stopcontact gebruikt. Je wilt niet bij iedere keer je waterkoker of koffiezetter van de stroom halen, als je een stopcontact nodig bent. Je moet natuurlijk niet overdrijven, maar een extra stopcontact is over het algemeen nooit weg.
Frituurpan in de keuken
Veel mensen willen een frituurpan niet in de keuken aansluiten, vanwege de geur die dat met zich meebrengt. Ben je dat wel van plan, zorg er dan voor dat de frituurpan pal onder de afzuigkap gezet kan worden. Dit gaat gemakkelijker op een mooie vlakke kookplaat dan op de gemiddelde gaskookplaat. Zorg er ook voor dat je een stopcontact vlakbij hebt zitten, zodat je niet met verlengsnoeren in de weer hoeft.
Dubbele kookplaat
Voor sommige mensen is de kookplaat een lastige keuze. Het grote voordeel van een inductiekookplaat is dat deze snel is, gemakkelijk schoon te maken, veilig en een praktisch effen oppervlak is wanneer de kookplaat niet in gebruik is. Het voordeel van gas is dat je culinair gezien meer controle op het bereidingsproces hebt. En echt wokken kan eigenlijk alleen op een gasbrander. Daarom de tip om te overwegen twee kookplaten te nemen. Bijvoorbeeld een vier-pits inductiekookplaat voor het normale dagelijkse werk. Daarnaast een enkel of twee pits gaskookplaat voor die andere momenten. Een alternatief is een kookplaat waar zowel naast de inductie een speciale wokbrander op gas aanwezig is. Een bijkomend voordeel van twee kookplaten is dat je ook meteen beschikt over vijf of zes pitten, die bovendien niet te dicht op elkaar zijn geplaatst.
Lades in plaats van planken
Tegenwoordig zijn lades in de onderkasten populair. Geen wonder, want ze zijn een stuk praktischer in gebruik. Je hebt een compleet overzicht en je kun overal goed bij. Zorg dat je zogenaamde soft-close lades hebt, zodat je ze nooit te hard dichtgooit. Daarnaast is het een goed idee om de bodem van de lades te bekleden met speciaal daarvoor bedoelde anti-slipmatten, zodat alles stevig op zijn plek blijft staan. Neem, als het kan, praktische brede lades. Je kunt lades krijgen van wel 120 cm breed.
Kastjes en lades bij de muur
Wanneer je aanrecht tegen een muur aanloopt, moet je daar rekening houden bij de keuze voor welk welke kastje of apparaat daar gaat komen. Plaats geen kast met lades direct tegen de muur, omdat de lades dan vlak bij de muur langslopen. Dit geeft kans op beschadigingen en als een en ander niet helemaal haaks is, kan het zelfs gaan aanlopen. Een kastje met deurtjes geeft minder problemen, maar is ook niet ideaal. De deur zal tegen de muur aan stoten en de deur kan waarschijnlijk nog geen 90 graden geopend worden. Een goede oplossing is om een stukje loze ruimte tussen de muur en het eerste kastje te houden. Hier kan dan een paneel in de stijl van de keuken op maat voor gezet worden, om het gat af te dekken. Denk hierbij aan een breedte van zo'n 10 cm.
Bovenkasten tot aan het plafond
Door hoge bovenkasten te gebruiken die tot aan het plafond reiken heb je twee voordelen. In de eerste plaats levert dit meer kastruimte op; iets wat altijd handig is in een keuken. In de tweede plaats heb je geen last van stof, spinnen of andere zaken die zich verzamelen boven de kasten. Die plek schoonhouden is niet het leukste karweitje, omdat je er zo slecht bij kunt. Uiteraard zullen de bovenste planken van hoge bovenkastjes lastig te bereiken zijn, maar je kunt er juist die zaken bewaren die je niet vaak nodig bent, maar die toch in de keuken thuishoren. In veel gevallen geven hoge bovenkasten de keuken ook een meer indrukwekkend uiterlijk, maar dat is natuurlijk een persoonlijke kwestie.
Neem een grote spoelbak
Een grote spoelbak is altijd praktisch. Het hebben van een vaatwasser is geen goede reden om te denken dat een kleinere spoelbak ook wel voldoet. Je hebt de spoelbak juist nodig wanneer iets groots, zoals een ovenschaal of wok niet in de vaatwasser past. Het grootste nadeel van een grote spoelbak is dat wanneer je hele bak wilt vullen, dit veel water kost. Dus als je geen vaatwasser hebt en altijd met de hand afwast kan een kleinere spoelbak een betere optie zijn. Een alternatief is om een kleiner teiltje in de spoelbak te plaatsen.
Neem de juiste kraan
Neem een hoge kraan, zodat er met gemak een emmer onder past. Vooral wanneer de emmer gevuld is, wil je de kraan zonder meer weg kunnen draaien, zodat je de emmer gemakkelijk weg kunt nemen. Het kan ook handig zijn om een kraan met draaibare kop te nemen, of een kraan met uitneembare slang. Dit is erg handig om alle plekken in de spoelbak goed te kunnen bereiken.
Kookplaat niet te dicht bij een muur
Soms wordt een kookplaat dicht op een muur geplaatst. Probeer dit te voorkomen. Het is erg vervelend wanneer grote pannen eigenlijk niet goed passen en tegen de muur aan moeten staan. Daarnaast is het ook veel prettiger om ruimte rondom de kookplaat te hebben tijdens het koken.
Donkere voegen bij tegels
Wanneer de achterwand van de keuken uit tegels bestaat, is het een aanrader om donkere voegen te nemen. Op donkere voegen zie je eventuele lastig te verwijderen vlekken veel minder. Omdat de kleur van de tegels, blad, en keukenkastjes goed bij elkaar moeten passen, moet je hier van tevoren al wel over nadenken.
Lees verder