Hoe afkoelen tijdens extreme hitte? Koel altijd dieren eerst
Begin juni en de eerste hittegolf van 2014, in ons normaal zo koude kikkerlandje, is al bijna officieel. Veel mensen klagen over de warmte, en weerinstituten claimen dat we in de nabije toekomst zullen moeten wennen aan temperaturen van 40 graden. Dat in combinatie met de benauwdheid die we hier bij warm weer altijd hebben is geen fijn vooruitzicht. Hoe koel je af? Hoe koel je je dieren het beste af?
Hoe maak je een warme dag voor zowel mens als dier zo aangenaam mogelijk?
We willen er alles aan doen om zo goed mogelijk af te koelen. Soms worden hierbij onze dieren vergeten, terwijl ook deze wel degelijk last kunnen krijgen van de warmte.
Dieren beschermen tegen hitte
- Laat je dieren niet uit tussen 12 en 16 uur. Even in de tuin plassen is prima, maar het is te warm en het risico op oververhitting is te groot.
- Fietsen met je hond is een absolute no go boven de 15 graden.
- Ga je net voor of net na de hitte, stap dan eerst met je eigen blote voet op het asfalt waar je gaat lopen. Is dit te heet? Doe het dan niet. Kies liever een grasveld, eventueel bossen.
Is je dier rustig maar heeft hij of zij het toch te heet? Plens dan absoluut niet gelijk die emmer koud water over hem heen! Dit kan hartaanvallen etcetera veroorzaken. Neem liever twe paar (oude) sokken van jezelf en dompel die in lauw/koud water. Dieren met voetkussentjes koelen perfect af door de voeten te koelen. De meeste honden en katten vinden de sokken niet fijn, maar het koelt wel goed dus probeer het dier rustig te houden en laat de sokken even aan. Hoe weet je of je hond aan het uitdrogen is? Trek het nekvel een stukje omhoog en laat weer los, als het moeite heeft terug in zijn vorm te komen moet je absoluut laten drinken, desnoods onder dwang want dan is het uitdrogingsproces al begonnen!
Huis en tuin afkoelen
Heb je een tuin en een tuinslang? Perfect! Sproei gewoon eens heel die tuin lekker nat! Je wordt rustig van het sproeien, dus je lichaam koelt af. De luchtvochtigheid wordt hoger en dus koelt het in je tuin af. (Natuurlijk is dit van korte duur, maar het is lekker om te doen.) Sproei je auto, de fietsen, scooter, en de gevel lekker nat. Muren nemen namelijk ook warmte van buiten op. Sproei water tegen de ramen aan, spuit de stoep schoon en maak een modderpoel van je bloembak. Dit kan echt geen kwaad met zulke hitte, het water verdampt zo snel of wordt opgenomen door de planten zodat het je planten meer goed dan kwaad zal doen. Containers van de buitenkant lekker schoonspuiten. Als je kinderen hebt zullen ook zij dit heerlijk vinden om te doen. Leuke tip dus!
Heb je een konijnenhok buiten dat niet naar binnen kan? Zet dit te allen tijde in de schaduw! Tijdens een hittegolf mag het hout van het konijnenhok ook goed nat gespoten worden, maar let wel op dat de konijnen zelf of de binnenkooi niet nat worden. Nat zaagsel betekent schimmel en dat is alleen maar extra werk. Het hout neemt de koelte ook op en dat is fijn voor je konijnen. Een wit "gordijntje" (desnoods geïmproviseerd) voor het gaas van het hok houdt de ergste warmte buiten.
Zitten er dieren in de schuur? Spuit daar ook de gevel lekker nat. Als dit alles nat gespoten is, staat er een flink laagje water in je tuin dat kan verdampen en is het dus even wat koeler. Stuur juist dán je hond of kat even de tuin in voor een boodschap. Ze staan dan met de voetkussentjes in koel water, ook dit koelt lekker af. Spoel als laatste je blote voeten (in slippers of crocs) even lekker af.
Hoe de dag door te komen?
Drink voldoende water (3/4 liter per dag) en blijf rustig. Moet je toch schoonmaken? Zorg voor extra afkoeling door middel van water drinken, en maak gebruik van het onweer door alles lekker open te gooien. Als je naar buiten moet in de hitte, doe alles dan het liefst zo vroeg mogelijk. Dan is het nog enigszins koel. Moet je met 36 graden naar buiten? Ook al is het voor een kleine boodschap, neem water mee! Voor de mensen die door de benauwdheid moeilijk kunnen ademen als ze 's middags naar buiten moeten, kan het wellicht helpen om een natte handdoek om te slaan (uiteraard natgemaakt met koud water).
Houd de gordijnen overdag dicht, zet zo min mogelijk apparaten aan en als je moet koken doe dan de afzuiger aan. Door het koken van bijvoorbeeld enkel aardappelen kan het in je keuken namelijk al erg heet worden als het buiten toch al 30+ graden is.
Wat douchen betreft: koud water is heerlijk, maar warm water is beter. Als je in koud water doucht of baadt kom je uit de badkamer en krijg je ineens de hitte over je heen. Dan krijg je het enkel warmer. Douche je goed heet dan is het buiten de badkamer altijd koeler, en koel je dus ook enigszins af. Denk er met een hete douche wel aan dat dit uitdroogt, en smeer jezelf dus goed in met een voedende of vochtinbrengende bodylotion.