Quooker: de kraan waar kokend water uitkomt

Quooker: de kraan waar kokend water uitkomt In een op de zes keukens in Nederland vind je een Quooker! In 1970 kreeg de heer Peteri, ingenieur bij Unilever in Londen, een fantastisch idee en hij ging ervoor. Zijn droom kwam uit: de Quooker (samentrekking van Quick en Cooker). Maar wat is nu precies een Quooker, past de kraan in iedere keuken en hoe veilig is de Quooker? Je kunt de kraan met kokend water voor heel veel dingen gebruiken. Niet alleen om een kop thee te maken, maar de kraan is ook zeer handig tijdens het koken of voor het steriliseren van speentjes en babyflesjes. Met de Quooker tap je precies de hoeveelheid water die je nodig hebt.

Inhoud artikel


Wat is een Quooker?

De Quooker kun je omschrijven als een kraan waar kokend water uitkomt. Maar het is meer: naast koud, warm en kokend water geeft de Quooker-kraan ook gekoeld en bruisend water. De Quooker bestaat uit de volgende onderdelen: een reservoir van roestvrijstaal met een verwarmingselement en een thermostaat. De richtprijs voor een Quooker is zevenhonderd euro.

Wie is de ontdekker van de Quooker en hoe komt de kraan aan zijn naam?

In 1970 kreeg Henri Peteri een fantastisch idee, hij zegde zijn baan op en besteedde al zijn tijd aan de uitvinding die hij voor ogen had. Zijn zoons Niels en Walter begrepen zijn drijfveren en traden in zijn voetsporen. De Quooker is inmiddels een groot succes geworden. In Nederland zijn er meer dan driehonderdduizend keukens met een Quooker. Zoon Niels heeft de naam bedacht: Quooker is een samentrekking van quick en cooker.

De fabrikant van Quooker: Peteri BV

De fabrikant van Quooker is gevestigd in Ridderkerk onder de naam: Peteri BV. Er werken meer dan 80 mensen dagelijks aan het product (ontwikkeling, productie, verkoop). Er zijn tegenwoordig ook vestigingen in andere landen: België, Duitsland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen, Zwitersland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

Waar kun je een Quooker voor gebruiken?

  • Om een kop thee te maken
  • Steriliseren van babyflesjes, spenen
  • Het bereiden van sausjes
  • Kaarsvet verwijderen
  • Het maken van koffie als er gebruik wordt gemaakt van het opschenken van filterkoffie
  • Het afspoelen en voorweken van de afwas
  • Etenswaren kun je snel aan de kook brengen zoals: rijst, pasta, groenten
  • Het maken van instant-soep
  • Gemakkelijk pellen van tomaten
  • Desinfecteren van snijplanken
  • Voorverwarmen van borden

Is het water wat uit een Quooker komt echt 100 graden Celsius?

Ja, het water uit een Quooker is 100 graden Celsius. Het water wordt onder druk in een reservoir bewaard op een temperatuur van 110 graden Celsius (steriel) en komt daarna uit de kraan. De koolstoffilter zorgt ervoor dat het leidingwater goed van smaak en zuiverheid is. Koffie en thee zullen beter smaken.

Hoe veilig is een Quooker?

Alle Quookers hebben een druk-draai knop om de kraan te bedienen. Sommige typen zoals de Fusion hebben een dubbeldruk-draai bediening. De Quooker heeft een dubbelwandige uitloop die niet snel heet wordt. Verder gaat het om een druppelvormige waterstraal, dus geen massieve. Je kunt je hand snel wegtrekken en de kans dat je je verbrandt is zeer klein.

Het kiezen van de juiste Quooker

Op de website van Quooker.nl kun je onder het kopje Energievergelijker ontdekken door middel van het invullen van vragen welke Quooker het beste bij jouw huishouden past qua reservoir maar ook qua energie- en waterbesparing.

Formaat Quooker

Er zijn verschillende Quookers qua reservoir en kraangat:
  • PRO3-VAQ: hoogte reservoir 40 centimeter, diameter reservoir 15 centimeter
  • COMBI: hoogte reservoir 47 centimeter, diameter reservoir 20 centimeter
  • Kraangat Quooker-kokend-water kranen: 32 millimeter
  • Quooker mengkranen: 35 millimeter
  • Fusion kraangat: 35 millimeter

Houd er rekening mee dat het reservoir rechtop moet worden gemonteerd omdat het koude water instroomt onderin het reservoir en daar wordt verwarmd. Op die manier kan er geen vermenging optreden en kun je een paar keer tappen terwijl het water op de juiste temperatuur blijft. De keuze van reservoir hangt onder andere af van de afstand van de keukenkraan naar de CV-ketel. Laat je goed informeren door de verkoper.

Eén kraan bij het aanrecht voor koud, warm en kokend water

Is dit je wens dan moet je kiezen voor een van de Quooker Fusion modellen.

Materiaal en stroomverbruik Quooker

Je hebt de keuze uit steel, RVS en chroom. Een Quooker gebruikt zeer weinig stroom, denk aan ongeveer vijf eurocent per dag.

Installeren en onderhoud Quooker

  • De Quooker wordt afgeleverd inclusief handleiding en materiaal voor installatie. Er wordt aangeraden om de installatie over te laten aan een vakman.
  • In principe kunnen de reguliere aansluitingen gebruikt worden.
  • Het zeefje van de kraan, ook wel perlator genoemd, zal je regelmatig van kalk moeten ontdoen. Dit is heel gemakkelijk: leg het zeefje een poosje in schoonmaakazijn.
© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Direct kokend water met de kokend-water-kraan (Quooker)Direct kokend water met de kokend-water-kraan (Quooker)Direct kokend water uit de kraan is handig voor het meermalen per dag maken van bijvoorbeeld een kop thee. Wil je een he…
Quooker kokend-water-kraan: ideaal voor in de keuken?Steeds vaker horen we over de kokend-water-kraan voor in de keuken. Eén van de laatste nieuwe snufjes voor in een modern…
Soep maken in een slow cookerSoep maken in een slow cookerEen slow cooker is ontzettend handig in de keuken om gerechten klaar te maken. Omdat gerechten langer worden gekookt op…
Brood bakken in een slow cookerBrood bakken in een slow cookerSlow cookers worden in Nederland steeds populairder. Het is een ontzettend handig keukenhulpmiddel. Gerechten worden voo…

Je droomkeuken ontwerpen: handige tips en ideeën!Bij het ontwerpen van een keuken komt heel wat kijken. Niet voor niets is het praktisch een vak op zich. Maar met een be…
Een nieuwe oven: waar moet je op letten?De oven kom je in nagenoeg iedere keuken tegen. Ideaal om van alles in klaar te maken en nog relatief gemakkelijk ook. T…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ronymichaud, Pixabay
  • Quooker.nl
  • Telegraaf.nl
  • Trosradar.nl
  • Keukenmarkt-nederland.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.