Wat kun je doen bij waterschade?
Vrijwel dagelijks treden er ergens in Nederland leidingbreuken op die grote waterschade aan gebouwen en inboedels kunnen aanrichten. Wat kan je in zo'n geval doen? Professionele maar vooral snelle hulp is dan geboden. Men moet het lek zo snel mogelijk lokaliseren en dichten. Er is een aantal punten dat daarbij speciale aandacht verdient. Zie het als een soort checklist.
Lokaliseer mogelijke bronnen van gevaar en mijd die!
Koppel indien mogelijk getroffen stroomaansluitingen en elektrische apparaten af van het
stroomnet. Geef daarbij absolute voorrang aan je eigen gezondheid en die van je gezinsleden.
Sluit de watertoevoer af!
Wordt de wateroverlast veroorzaakt door een leidingbreuk, sluit dan de hoofdkraan respectievelijk de belangrijkste toevoerkranen af! (draai de betreffende kraan daarvoor in de richting van de klok mee).
Zoek hulp!
Neem in geval van nood contact op met een gespecialiseerd bedrijf om de schade zoveel mogelijk te beperken en alvast de eerste maatregelen te nemen zoals het uitvoeren van noodreparaties en het wegpompen van overtollige watermassa’s.
Waarschuwing: met name bij hoog water dien je om je woning te beschermen geen acties te ondernemen die je gezondheid in gevaar kunnen brengen!
Breng je huisraad in veiligheid
Ook hierbij geldt: je gezondheid staat voorop! Alleen onder deze voorwaarde mag je jouw inventaris beschermen en de voor jou belangrijkste voorwerpen voor de watermassa beschermen, eventueel verplaatsen naar een niet getroffen ruimte.
Leg documentatie aan
Voor de
schademelding aan je verzekeringsmaatschappij, is het raadzaam om een goede documentatie bij te houden. Daarbij kan eigen beeldmateriaal (foto’s, videobeelden) je verzekeringsmaatschappij of ook de vakman helpen om je schadeclaim sneller en correcter te beoordelen en af te handelen.
Opsporen van de lekkage
Niet altijd is na waterschade een gebroken leiding met het blote oog waarneembaar. Ook kan het blootleggen van een vermoedelijke lekkage vermijdbare meerkosten met zich meebrengen, kosten die met inzet van bepaalde technieken wellicht te vermijden waren. Zo kunnen onder inzet van een warmtecamera thermische veranderingen aan oppervlakken en daarmee dus ook lekkages in de vloerverwarming of waterleiding worden gedetecteerd.
Lek opsporen met behulp van gas
Hierbij wordt een speciaal gasmengsel ingebracht in het waterleidingsysteem. Het ingebrachte gas, ontsnapt uiteindelijk weer bij de lekkagepunten en kan met behulp van een gasdetector dus specifieker worden gelokaliseerd.
Akoestische lokalisatie van een lek
Bij akoestische locatie van een lek na een waterschade, wordt de lekkage opgespoord met gebruik van speciaal afgestelde microfoons. Daarbij wordt het geluid van het uitstromende water versterkt om het vermeende lek preciezer te lokaliseren. En het spreekt voor zich: snelle opsporing van de lekkage heeft uiteraard voordelen bij het vaststellen van de schadeoorzaak en de daarmee verbonden schadebeperking.
Voorzichtig met schimmel
Het is niet ondenkbaar dat als gevolg van waterschade en opkruipend vocht schimmelvorming kan optreden. Daarom vind je hieronder enige tips hoe om te gaan met getroffen plekken. Want vooral aantasting door schimmels roept bij gedupeerden heel wat vragen op en doet behoefte aan hulp ontstaan. De volgende tips kunnen daarbij van pas komen.
Schimmelplekken nooit weg wrijven!
Probeer niet om schimmel simpelweg te verwijderen door het af te vegen. Dat leidt tot verspreiding van schimmelsporen in de lucht.
Laat de getroffen plekken daarom onaangeroerd! Verwijder wel nabij gelegen bouwdelen zoals de plinten. Maar let op, ook dat kan leiden tot turbulentie en verspreiding van de sporen.
Niet elk middel tegen schimmel helpt!
Veel aangeboden middelen tegen schimmel bevatten bleekmiddelen en chloorstoffen, die de schimmel bleken en binnendringen in het metselwerk, maar die geen desinfecterende werking bezitten. Daarvoor worden door professionele vochtspecialisten speciale ontsmettingsmiddelen gebruikt. Particulieren kunnen overwegen om de
schimmel te verwijderen met alcohol.
Lees verder