Wat kun je doen bij waterschade?

Wat kun je doen bij waterschade? Vrijwel dagelijks treden er ergens in Nederland leidingbreuken op die grote waterschade aan gebouwen en inboedels kunnen aanrichten. Wat kan je in zo'n geval doen? Professionele maar vooral snelle hulp is dan geboden. Men moet het lek zo snel mogelijk lokaliseren en dichten. Er is een aantal punten dat daarbij speciale aandacht verdient. Zie het als een soort checklist.

Lokaliseer mogelijke bronnen van gevaar en mijd die!

Koppel indien mogelijk getroffen stroomaansluitingen en elektrische apparaten af van het stroomnet. Geef daarbij absolute voorrang aan je eigen gezondheid en die van je gezinsleden.

Sluit de watertoevoer af!

Wordt de wateroverlast veroorzaakt door een leidingbreuk, sluit dan de hoofdkraan respectievelijk de belangrijkste toevoerkranen af! (draai de betreffende kraan daarvoor in de richting van de klok mee).

Zoek hulp!

Neem in geval van nood contact op met een gespecialiseerd bedrijf om de schade zoveel mogelijk te beperken en alvast de eerste maatregelen te nemen zoals het uitvoeren van noodreparaties en het wegpompen van overtollige watermassa’s.
Waarschuwing: met name bij hoog water dien je om je woning te beschermen geen acties te ondernemen die je gezondheid in gevaar kunnen brengen!

Breng je huisraad in veiligheid

Ook hierbij geldt: je gezondheid staat voorop! Alleen onder deze voorwaarde mag je jouw inventaris beschermen en de voor jou belangrijkste voorwerpen voor de watermassa beschermen, eventueel verplaatsen naar een niet getroffen ruimte.

Leg documentatie aan

Voor de schademelding aan je verzekeringsmaatschappij, is het raadzaam om een goede documentatie bij te houden. Daarbij kan eigen beeldmateriaal (foto’s, videobeelden) je verzekeringsmaatschappij of ook de vakman helpen om je schadeclaim sneller en correcter te beoordelen en af te handelen.

Opsporen van de lekkage

Niet altijd is na waterschade een gebroken leiding met het blote oog waarneembaar. Ook kan het blootleggen van een vermoedelijke lekkage vermijdbare meerkosten met zich meebrengen, kosten die met inzet van bepaalde technieken wellicht te vermijden waren. Zo kunnen onder inzet van een warmtecamera thermische veranderingen aan oppervlakken en daarmee dus ook lekkages in de vloerverwarming of waterleiding worden gedetecteerd.

Lek opsporen met behulp van gas

Hierbij wordt een speciaal gasmengsel ingebracht in het waterleidingsysteem. Het ingebrachte gas, ontsnapt uiteindelijk weer bij de lekkagepunten en kan met behulp van een gasdetector dus specifieker worden gelokaliseerd.

Akoestische lokalisatie van een lek

Bij akoestische locatie van een lek na een waterschade, wordt de lekkage opgespoord met gebruik van speciaal afgestelde microfoons. Daarbij wordt het geluid van het uitstromende water versterkt om het vermeende lek preciezer te lokaliseren. En het spreekt voor zich: snelle opsporing van de lekkage heeft uiteraard voordelen bij het vaststellen van de schadeoorzaak en de daarmee verbonden schadebeperking.

Voorzichtig met schimmel

Het is niet ondenkbaar dat als gevolg van waterschade en opkruipend vocht schimmelvorming kan optreden. Daarom vind je hieronder enige tips hoe om te gaan met getroffen plekken. Want vooral aantasting door schimmels roept bij gedupeerden heel wat vragen op en doet behoefte aan hulp ontstaan. De volgende tips kunnen daarbij van pas komen.

Schimmelplekken nooit weg wrijven!

Probeer niet om schimmel simpelweg te verwijderen door het af te vegen. Dat leidt tot verspreiding van schimmelsporen in de lucht.
Laat de getroffen plekken daarom onaangeroerd! Verwijder wel nabij gelegen bouwdelen zoals de plinten. Maar let op, ook dat kan leiden tot turbulentie en verspreiding van de sporen.

Niet elk middel tegen schimmel helpt!

Veel aangeboden middelen tegen schimmel bevatten bleekmiddelen en chloorstoffen, die de schimmel bleken en binnendringen in het metselwerk, maar die geen desinfecterende werking bezitten. Daarvoor worden door professionele vochtspecialisten speciale ontsmettingsmiddelen gebruikt. Particulieren kunnen overwegen om de schimmel te verwijderen met alcohol.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekdetectie, de manier op lekkages op te sporenMisschien heeft u het wel eens meegemaakt, plotseling ziet u een natte plek op uw muur of uw plafond, u heeft lekkage. P…
Vocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis is natuurlijk een vervelend probleem, want lekkage of een te vochtig huis zorgen voor schade en waardeverm…
Lekkage en waterschade: wat betaalt de verzekering?Lekkage en waterschade: wat betaalt de verzekering?Een grote lekkage met waterschade als gevolg is de nachtmerrie van elke huiseigenaar. Niet alleen kunnen de kosten van d…
Zelf waterleiding aanleggenEen waterleiding aanleggen is goed zelf te doen. Met de juiste gereedschappen en materialen kom je een heel eind. Bedenk…

Het verwijderen van pluggen uit de muurHet verwijderen van pluggen uit de muurHet verwijderen van pluggen uit de muur is vaak een lastige klus; ze zijn niet alleen lastig te verwijderen, maar indien…
Vergeten groenten : TomatilloDe tomatillo is een vergeten groente die men zeer weinig vindt in Belgische en Nederlandse winkels. Deze vrucht is echte…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 09-12-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.