Vocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemen

Vocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemen Vocht in huis is natuurlijk een vervelend probleem, want lekkage of een te vochtig huis zorgen voor schade en waardevermindering van je woning. Wat doe je wanneer je waterschade hebt door lekkage van dak of muren? Hoe kun je meten of je huis te vochtig is? En wat zijn de beste tips om vocht in je woning zelf aan te pakken? Wanneer moet je professionele hulp inschakelen? En hoe kun je vocht in huis het beste voorkomen voor de toekomst?

Wanneer is er sprake van een vochtprobleem in je woning?

Wanneer je schade hebt door een lekkage via de muren of het dak van je huis, heb je een acuut probleem dat je moet oplossen. Eerst moet de oorzaak van de waterschade worden gevonden en daarna moeten er maatregelen worden getroffen om verdere schade te voorkomen. Daarna moet de schade op een juiste manier worden hersteld. Ook zonder lekkage kan er echter sprake zijn van een te vochtig huis, wat kan zorgen voor schade op de langere termijn maar ook voor gezondheidsproblemen voor jou en je familie. Daarom is meten van het de luchtvochtigheid in je huis ook zonder calamiteiten raadzaam.

Hoe kun je de hoeveelheid vocht oftewel de luchtvochtigheid in huis meten?

Met een zogenaamde hygrometer, die je bij de bouwmarkt of via Internet kunt kopen, kun je nagaan of de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Teveel vocht kan leiden tot schimmels en deze kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van jou en je familie. Een schimmel door een te hoge luchtvochtigheid is meestal zwart van kleur en kan overal in huis optreden hoewel badkamers, muren en de keuken plaatsen zijn waar je met name zwarte schimmelvorming aantreft. Omdat een schimmel zich via de lucht voortplant kunnen er deeltjes in de longen komen. Ook leidt schimmel tot schade door rotting aan houtwerk, muren, plinten, behang en plafonds.

Wat kun je doen aan teveel vocht in huis? Wat zijn tips en oplossingen?

Vocht kan leiden tot verschillende problemen, die varieren van vochtplekken, schade aan meubelen of behang tot ongedierte, rotting of schimmels. Zilvervisjes en pissebedden in huis kunnen wijzen op teveel vocht in je woning. In geval van schimmel of rotting is het raadzaam om speciale producten tegen schimmel te kopen en houtwerk professioneel te laten herstellen. Het is ook aan te raden om ongedierte te bestrijden met een spuitbus. Schakel zeker een expert in bij water in de kruipruimte, electriciteit of kelder en ga niet zelf aan de slag wanneer wateroverlast een gevaar kan vormen.

Wat moet je doen wanneer je last hebt van vocht in huis ten gevolge van lekkage?

In geval van lekkage is het zinvol om niet zelf aan de slag te gaan maar professionele hulp in te schakelen om de oorzaak van de lekkage vast te stellen. Dat is niet altijd eenvoudig zeker in geval van een appartement, waar het vocht zich via buren of muren een weg kan zoeken, die heel erg afwijkt van de oorspronkelijke bron van de lekkage. Een expert spoort het lek op en dicht het. Daarna kan er worden gekeken of je schade kunt claimen bij de opstalverzekering (muren, plafonds, dak) of inboedelverzekering (gordijnen, vloerbedekking, meubilair). De oplossing is meestal vervanging van de aangedane spullen en schilderen maar vaak is er in het laatste geval ook extra vochtwerende bescherming nodig onder de nieuwe muurverf of behang.

Hoe kun je teveel vocht in huis voorkomen voor de toekomst?

Goede isolatie en voldoende luchten zijn belangrijk om teveel vocht in huis te voorkomen. Let er ook op dat er niet teveel klimplanten tegen de buitengevel groeien. Verder moet je je realiseren dat je zelf veel vocht genereert via douchen, koken en ander gebruik van water in de woning. Zeker tijdens en na watergebruik is het belangrijk om goed te ventileren en regelmatig te luchten. Let er tenslotte op dat je denkt aan regelmatig onderhoud van de woning en laat liefst preventief een expert kijken naar de kwaliteit van het dak of naar scheuren in de buitenmuren.
© 2012 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van een vochtprobleem in huisWonen in een huis met een hoge luchtvochtigheid kan zeer deprimerend werken en is bovendien heel ongezond. De oorzaak va…
Opstijgend vochtEen van de belangrijkste oorzaken van vocht-problemen in huizen wordt veroorzaakt door opstijgend vocht. Het vocht wordt…
Teveel vocht in de woningTeveel vocht in de woningDe nieuwe woningen worden steeds beter geïsoleerd, maar dit voorkomt niet dat er soms toch nog een teveel aan vocht in h…
Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Het kan zijn dat je een ring plotseling niet meer past, of dat je enkels opgezwollen zijn. Toch weet je zeker dat je nie…

Koperen voorwerpen weer als nieuwKoperen voorwerpen weer als nieuwKoperen kandelaars, pannetjes, potten en sieraden kunnen heel mooi zijn, maar moeten wel goed onderhouden worden. Dof, g…
Hoe valt hardnekkig vuil op ruiten te verwijderen?Hardnekkig vuil verwijderen van allerlei ruiten, hoe doe je dit? In dit artikel komt alles aan het licht.
Bronnen en referenties
Sterretje999 (364 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.