Lekdetectie, de manier op lekkages op te sporen

Misschien heeft u het wel eens meegemaakt, plotseling ziet u een natte plek op uw muur of uw plafond, u heeft lekkage. Probleem is echter waar komt deze lekkage precies vandaan, de oplossing voor dit probleem is de lekdetectie.

Wat is lekdetectie

Lekdetectie is een methode waarbij met behulp van moderne infrarood apparatuur de oorzaak van de lekkage precies kan worden opgespoord. Er wordt bepaald waar zich het meeste water bevind en waar dit vandaan komt. Doordat u precies op de hoogte bent van plaats waar de lekkage zich bevind voorkomt u dat er onnodig hak- en breekwerk moet worden verricht om de oorzaak van de lekkage op te sporen zoals zonder lekdetectie vaak het geval is.

Voordelen van lekdetectie

  • Uvoorkomt onnodig hak- en breekwerk waardoor de nodige kosten voor dit hakken en breken en het latere herstel worden voorkomen.
  • U heeft een stuk minder troep, lawaai en stress tijdens het herstel van de lekkage
  • Indien blijkt dat de plaats van de lekkage moeilijk bereikbaar is kan er direct worden gekozen voor een “omleiding”van de lekkende leiding
  • Lekdetectie kan ook gebruikt worden voor het opsporen van complexe lekkage of als de lekkage niet eenvoudig te traceren is omdat er al een grote waterschade is ontstaan.
  • Vele lekdetectie bedrijven hebben ook mogelijkheden om tegels heel uit een wand te halen waardoor deze na herstel van de leiding kunnen worden terug geplaats. U voorkomt zo dat u een gehele ruimte of delen daarvan opnieuw moet betegelen.

Lekdetectie en uw verzekeraar

Indien u beschikt over een opstalverzekering welke waterschade en hak- en breekwerk dekt zal uw verzekeraar een voorstander zijn van het gebruik van lekdetectie. U kunt dan ook in het geval van een lekkage het beste contact opnemen met uw verzekeraar / tussenpersoon welke een bedrijf zal inschakelen wat de lekdetectie voor u kan verrichten. In dit geval wordt ook meestal geregeld dat de gevolgschade van de lekkage zal worden hersteld zodat u zelf geen nota’s hoeft voor te schieten of op zoek moet naar een vakman welke de schade kan herstellen. In dat geval heeft u er geen omkijken meer na.

Ook indien uw verzekeraar herstel in natura niet aanbiedt zullen de kosten van een lekdetectie doorgaans worden vergoed indien er sprake is van een gedekt voorval op uw verzekering.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekkage en waterschade: wat betaalt de verzekering?Lekkage en waterschade: wat betaalt de verzekering?Een grote lekkage met waterschade als gevolg is de nachtmerrie van elke huiseigenaar. Niet alleen kunnen de kosten van d…
Welke verzekering dekt waterschade?Welke verzekering dekt waterschade?Waterschade is een veel voorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er lekkage ontstaan na een rege…
Lekkage in uw woning door de buren… en danU komt op een middag thuis van uw werkzaamheden en treft een kleine ravage in uw woning aan, er is waterschade ontstaan.…
Bevroren waterleidingBevroren waterleidingBij aanhoudende vorst is al menige waterleiding of verwarmingsinstallatie bevroren. Huiseigenaren kunnen vorstschade en…

Preventietips, schade in en aan uw huis voorkomenEen verzekering dekt de financiële schade die u oploopt door een gedekte oorzaak. Schade blijft voor u echter altijd ver…
Reactie

R. Westerterp, 09-11-2008
Mijne Heer, Ik woon sinds voorjaar in een nieuw huurappartement. Er is nu in de koud-waterleiding een lek geconstateerd. De juiste plaats is nog niet gevonden. Maar mijn hele vloer is nat en het laminaat komt op veel plaatsen omhoog. Ook laat de gestructuurde muur op verschillende plaatsen los. Wie gaat dat betalen en hoe moet ik te werk gaan zodat ik niet voor de kosten ga opdraaien. Kunt u mij hiermee helpen?
In afwachting van uw reactie alvast bedankt.
Met vriendelijke groet, R. Westerterp Reactie infoteur, 09-11-2008
Aangezien het hier een huurappartement betreft zal de verhuurder moeten zorgdragen voor het herstel van de waterleiding en eventueel muren en plafonds voor zover er hak en breekwerk aan te pas komt.

Voor de overige schade is het verstandig na te vragen bij de verhuurder of diens opstalverzekering ook de schade aan het stucwerk en uw laminaatvloer vergoed. Deze laatste zal alleen vergoed worden indien de vloer op een dusdanige manier is gelegd dat deze niet verhuisbaar is.

Indien de opstalverzekering van de verhuuurder deze kosten niet dekt, dit is helaas vaak het geval, dan bepaald het huurcontract dat u zelf verantwoordelijk bent voor de afwerking van muren en vloer. In dat geval is het voor u verstandig navraag te doen bij uw inboedelverzekering. Deze dekt doorgaans schade door water gestroomd uit waterleidingen zoals bij u het geval. Onder de rubriek huurdersbelang is er een (soms beperkte) dekking voor schade aan zaken die aan uw woning bevestigd zijn.

Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.