Het verwijderen van pluggen uit de muur

Het verwijderen van pluggen uit de muur Het verwijderen van pluggen uit de muur is vaak een lastige klus; ze zijn niet alleen lastig te verwijderen, maar indien het verkeerd gedaan wordt kan de muur of tegel waar ze in zitten ook nog eens extra schade oplopen. Er zijn verschillende manieren om pluggen uit de muur te kunnen halen, waarbij het van het soort muur of soort plug afhangt welke manier om de pluggen te verwijderen het beste is.

Soorten pluggen

Voor het verwijderen van de plug is het belangrijk om te weten wat voor soort plug er gebruikt is in de muur. Meestal wordt er gebruik gemaakt van de universele plug; dit is een plastic plus die verschillende vormen kan hebben, maar conform hetzelfde principe werkt. Indien er een schroef in wordt gedraaid, zet de plastic behuizing aan en zal deze zichzelf vast zetten in de muur. Een andere plastic plug is de vouwplug; bij deze plug zet de achterkant bij het indraaien van de schroef uit waardoor de achterkant als het ware vleugeltjes krijgt die de schroef vastzetten indien het een dunne wand betreft. Deze plug wordt ook wel vleugelplug genoemd. De slagplug, ook wel nagelplug genoemd, is een plug welke door middel van het slaan op de bijgeleverde schroef verankerd wordt in het gat. Een keibout zet zich vast door de uitzetting van de metalen plug op het einde. Een tuimelplug werkt met hetzelfde idee als de vleugelplug, echter zitten bij een tuimelplug de vleugeltjes al opgevouwen op de schroef. De parapluplug is ook een plug die geschikt is voor holle wanden; ook deze vormt een verdikking achter de holle wand.

Samengevat zijn er de volgende soorten pluggen:

  • Universele plug, vaak nylonplug genoemd
  • Vouwplug
  • Slagplug
  • keibout
  • tuimelplug
  • parapluplug

Uitboren van een plug

Bij diverse soorten pluggen is het mogelijk om de plug uit te boren. Dit kan vooral goed werken bij universele pluggen. Gebruik hiervoor niet meteen een te grote boor, maar werk langzaam omhoog in diameter. Door het uitboren zal de plug kapot gaan en het plastic wordt door de boor mee naar buiten gevoerd. Het uitboren van een plug kan met name werken voor universele pluggen en nagelpluggen. Bij overige pluggen is het boren in de plug niet aan te bevelen. Gebruik bij voorkeur een steenboor (indien de plug ook in steen zit).

Doorslaan van een plug

Als een plug gebruikt wordt in een holle wand kan het een oplossing zijn om de plug door te slaan. Hierdoor kan de plug aan de andere zijde eruit gehaald worden. Gebruik hiervoor bij voorkeur een staafje die dezelfde diameter heeft als het gat waarin de plug zit, zet deze tegen de plug en sla de plug vervolgens door. Dit kan met name bij de vouwplug, parapluplug en tuimelplug. Let wel op; bij deze pluggen kan het wel zo zijn dat eerst de kop van de schroef (tuimelplug) of de kop van de plug eraf gehaald moet worden. De kop van de tuimelplug kan eraf gefreesd worden, of middels een ijzerzaagje afgesneden worden.De kop van een parapluplug of tuimelplug kan vaak al met een stanleymes of het blad van een scheermesje eraf gesneden worden.

Plug verwijderen met een schroef

Een veelgebruikte methode om een plug te verwijderen is ook door met een iets kleinere schroef dan de oorspronkelijke schroef de plug er uit te trekken. Dit kan door de schroef een klein gedeelte in de plug te schroeven, doch niet te ver. Vervolgens kan de plug eruit getrokken worden middels deze schroef. Als dat lastig gaat kan de achterzijde van de hamer gebruikt worden om als hefboom te dienen of kan er middels een nijptang aan getrokken worden. Dit werkt met name voor universele pluggen erg goed, maar het is wel verstandig om bij deze methode voorzichtig te werk te gaan. Het gat in de muur kan iets groter worden of, als de plug in tegels zit, kan er een stukje tegel meekomen indien er niet voorzichtig gewerkt wordt. Probeer de kracht daarom zoveel mogelijk loodrecht op de muur te zetten indien schade vermeden moet worden, mocht er toch met een hefboom gewerkt worden, is het verstandig om een plankje onder de hefboom te leggen zodat deze niet de rest van de muur of tegels beschadigd. Middels een ooghaakje met schroefdraad kan overigens hetzelfde bereikt worden; in dit geval kun je gewoon met een vinger de plug uit de muur trekken. Een andere variant is het gebruik van een kurkentrekker.


Plug afsnijden

Indien het gat gewoon mag blijven bestaan is het vaak niet eens nodig om de plug er echt uit te halen; in dit geval kan de plug (mits deze van plastic is) afgesneden worden op de kop (mits de plug niet al geheel in de muur zit) en eventueel nog iets verder de muur ingeslagen worden. Vervolgens kan het gat gewoon gedicht worden. Indien er direct naast dit gat een nieuw gat geboord moet worden is het wel verstandig om de plug er toch geheel uit te halen, maar in een ander geval kan dit geen kwaad.
© 2014 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Repareren van een gat in een gestucte muurRepareren van een gat in een gestucte muurEen inrichting blijft niet altijd hetzelfde; trends en interieurs veranderen en daardoor kan het voorkomen dat ook een s…
Zelf onderhoudsbeurt tweetakt buitenboordmotor uitvoerenZelf onderhoudsbeurt tweetakt buitenboordmotor uitvoerenZelf een onderhoudsbeurt van een tweetakt buitenboordmotor uitvoeren is een gemakkelijke klus door systematisch de belan…
Hoe kan ik een gat in een tegel reparerenHoe kan ik een gat in een tegel reparerenEen gat in een tegel, bijvoorbeeld een boorgat of een plek waar een plug in zit, kan zeer storend overkomen. Er zijn all…

Trap verven: hoe doe je dat?Een trap verven is geen hele lastige klus en het schilderen van een trap kan derhalve heel goed zelf gedaan worden. Desa…
Wat kun je doen bij waterschade?Wat kun je doen bij waterschade?Vrijwel dagelijks treden er ergens in Nederland leidingbreuken op die grote waterschade aan gebouwen en inboedels kunnen…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.