Wat doen bij brand- of waterschade?
Brand- of waterschade is voor getroffen huiseigenaren doorgaans erg tragisch omdat hun eigendom vaak voorgoed verloren is. Soms kan door acute maatregelen latere gevolgschade worden geminimaliseerd. Dat kan door het treffen van veiligheidsmaatregelen en zekerstellen van bedreigde huisraad en inventaris, maar ook door professionele reiniging en droging bij bluswaterschade.
Welke schade kan bij brand optreden?
- algehele vernietiging door het vuur;
- schade veroorzaakt door vrijgekomen schadelijke stoffen;
- bluswaterschade;
- stank.
Dit zijn de schades die een brand in de regel met zich meebrengt.
Vaak is de
secundaire schade als gevolg van bluswater en andere brandbestrijdingsmiddelen nog groter dan de primaire gevolgen van de brand zelf. Met name voor bedrijven is een snelle opruiming van vitaal belang, want het stilvallen van bedrijfsactiviteiten na een brand is meestal de grootste schadepost die een brand met zich meebrengt.
In geval van brandschade zijn er gespecialiseerde bedrijven die zich snel en betrouwbaar bekommeren om alle deze zaken zodat men het huis of bedrijfspand zo snel mogelijk weer betrekken kan.
Acute maatregelen ter voorkoming van verdere schade bij brand
- machine- en productie-installaties stilleggen;
- elektrische en elektronische systemen meteen uitschakelen;
- de werking van liftinstallaties, toegangscontroles en elektronisch geregelde uitgangen in de gaten houden;
- het aanbrengen van noodvoorzieningen voor energie en water;
- machines afdekken met folie en droge lucht onder de folie blazen;
- evacueren en veiligstellen van bedrijfsinstallaties en voorraden.
Verzekering dekt de schade
Brand- en waterschade dient u terstond te
melden aan uw verzekeraar. Een schade-expert van de
verzekering moet zo spoedig mogelijk de schade inspecteren. Als verzekerde heeft u trouwens de verplichting om bijkomende schade zoveel als mogelijk te beperken. Voorzorgsmaatregelen in dat verband zijn onder meer:
- het plaatsen van tijdelijke deuren;
- gebarsten ruiten herstellen door middel van noodreparaties;
- eventueel inschakelen van een beveiligingsbedrijf.
Opruimingswerkzaamheden na brandschade
In geval van brandschade heeft men een professioneel saneringsbedrijf nodig om huisraad en/of bedrijfsmiddelen effectief en goedkoop te ontdoen van substanties als gevolg van vrijgekomen schadelijke stoffen, verontreinigingen, roet, stank, en brandblusmiddelen.
Dergelijke specialisten verwijderen zowel binnen als buiten rookgasverbindingen en bitumen aan oppervlakken zoals
hout, tegels en inventaris, indien noodzakelijk ook zonder gebruik van water en chemicaliën. Ook werkt men met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en zorgt voor zuurstofbehandelingen om stank te neutraliseren. Door vuur of bluswater getroffen inventaris moet geborgen en gereinigd worden. En huisraad of inventaris die niet meer gered kan worden, wordt meestal als gevaarlijk afval beschouwd en moet worden vernietigd.
Tot de specifieke reinigingsactiviteiten na een brand behoren onder meer:
- het inventariseren van huisraad en bedrijfsmiddelen;
- reiniging en onderhoud van textiele zaken;
- tapijtreiniging;
- reinigen en opwerken van meubilair;
- afzuigen van documenten en andere bescheiden;
- het drogen van boeken en akten;
- reiniging en inspectie van elektronica, radio- en televisieapparaten;
- chemische reiniging;
- demonteren en opruimen van onherstelbaar beschadigde inventaris.
Bluswater wegpompen en drainage
In de regel wordt een groot deel van de schade niet veroorzaakt door de brand zelf maar door bluswater dat doorgaans ook doordringt tot dieper gelegen delen van het gebouw. In dat verband is snelle inzet van drainage-apparatuur gewenst om een daling van de
luchtvochtigheid te bewerkstelligen.
Vrijkomen van schadelijke stoffen
Bij iedere verbranding komen schadelijke stoffen vrij. Die bevinden zich in brandresten, rook en in de neerslag daarvan. Verontreinigde brandresten kunnen niet worden hergebruikt maar moeten worden verwijderd.
Brandresten ontstaan door branden in woonwijken, in kelders en zolders alsook bij branden in commerciële en industriële gebouwen, landbouwinrichtingen, openbare gebouwen, scholen, kliniek
Het verwijderen van schadelijke stoffen
Brandresten bevatten meestal
giftige stoffen. Bij verbranding van asbest, glaswol, PVC, kunststoffen en met verf behandeld hout ontstaan verbrandingresten die een speciale manier van verwijdering noodzakelijk maken. Eigenlijk geldt dat bij elke brand. Per slot van rekening versmelten in de intense hitte de meest verschillende materialen en die gaan vervolgens nieuwe chemische verbindingen aan die alleen bij uitzondering onschadelijk zijn. Voor in bluswater aanwezige as en asbestmaterialen geldt uiteraard hetzelfde.
Dus moet er worden geanalyseerd en besloten:
- wat normaal verwijderd kan worden;
- wat tot gevaarlijk afval behoort;
- wat als uitermate giftig moet worden aangemerkt?
De bijzondere karakteristieken van brandschade vereisen daarom een breed scala aan saneringskennis. Schadelijke stoffen moeten worden afgevoerd in overeenstemming met de wettelijke voorschriften en eisen.