Aanleg groen dak, kosten en subsidie

Het komt het steeds vaker voor, daken met groen erop. Het is goed voor het milieu, isoleert, niet zo duur, gaat lang mee en heeft nog meer voordelen. Vooral in steden komt het steeds meer voor, een groen dak wordt daar als extra plezierig ervaren omdat er in de stad weinig groen te vinden is. Denkt u er zelf over om uw dak groen te maken, dan komt u wellicht in aanmerking voor een subsidie. Ondernemers kunnen ook aanspraak maken op fiscale regelingen.

Aanleg groen dak

Het aanleggen van een groen dak hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Hoe het precies aangelegd moet worden ligt mede aan welk type groen erop geplaatst moet worden.
Als u handig bent, kunt u er ook voor kiezen het zelf aan te leggen. Hier zijn speciale doe-het-zelf pakketten voor.

Welke daken zijn geschikt

In principe zijn de meeste platte of schuine daken geschikt voor een groene bedekking. Zo’n groene laag weegt over het algemeen zo’n 75 kilo per m2. Dit komt ongeveer overeen met het gewicht van een grindlaag. Aanpassing van de dragende constructie is daarom meestal ook niet noodzakelijk. Als u kiest voor een intensieve groene dak, dan is de kans groter dat dit aangepast moet worden. Het kan verstandig zijn dit vooraf na te vragen bij een erkend dakdekkers bedrijf.

Intensieve en extensieve groene daken

Er zijn 2 hoofdvormen van groene daken:
 • intensieve groene daken
 • extensieve groene daken
Belangrijk om te weten is dat er nog verschillende tussenvormen van zijn.

Intensieve groene daken zijn daken waarop grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen op groeien. Ze lijken dan ook al snel veel op gewone tuinen en worden daarom vaak daktuinen genoemd.
Op extensieve groene daken worden vooral mossen, kruiden en vetplanten gehouden.

Onderhoud groen dak

Hoeveelheid onderhoud van een groen dak valt wel mee. Het is verstandig gemiddeld 2 keer per jaar het dak op te gaan om onkruid en zaailingen van bomen te verwijderen, het regenwaterafvoer controleren en blad verwijderen. In principe is water geven niet nodig, in geval van langdurige droogte en warm weer kan dit soms wel nodig zijn. Het mag duidelijk zijn dat intensieve groene daken veel meer onderhoud nodig hebben dan extensieve groene daken. Bij extensieve groene daken kan meer onderhoud dus noodzakelijk zijn, ligt mede aan wat voor begroeiing er op zit.

Voordelen van een groen dak

Er zijn vele voordelen om je dak met groen te bedekken:
 • Het gaat al snel 2 keer langer mee dan een normale dakbedekking, namelijk tot wel 40 jaar!
 • Regenwater wordt opgevangen en vertraagd afgevoerd, dit ontlast het riool.
 • Het isoleert het gebouw eronder, zorgt voor minder temperatuurschommelingen. Dit merk je doordat het koeler is in de zomer en warmer in de winter. In de winter houdt het namelijk de warmte vast en in de zomer straalt het minder warmte uit in vergelijking met de meeste andere dakbedekkingen.
 • Meer groen. Logisch, want je vervangt iets dat niet groen was in iets groens. Dit zorgt voor een verbetering van de flora en fauna.
 • Luchtkwaliteit wordt verbetert. Groene daken nemen namelijk fijnstof op uit de lucht.

Subsidie groen dak particulieren

In korte tijd zijn er veel steden gekomen met een subsidie voor groene daken. Om een idee te geven over subsidieregelingen ziet u hieronder een overzicht van een aantal subsidieregelingen. De subsidies in dit overzicht kunnen ondertussen gewijzigd zijn, mocht u geïnteresseerd zijn is het verstandig bij uw eigen gemeente navraag te doen over subsidieregelingen. Ook is het vaak mogelijk voor een VVE om subsidie aan te vragen voor groene daken, vraag ook hierover informatie op bij uw gemeente.

GemeentenSubsidie groen dak
Amsterdam€20,- per m2; max. €1.000,-
Apeldoorn€30,- per m2;
Totaal budget 2010: €150.000
Delft€25,- per m2;
Totaal budget 2010: €100.000
Den Haag€25,- per m2; max. €1.500,-
Groningen€30,- per m2; max. €1.500,-
Leeuwarden€25,- per m2; max. €1.500,-
Nieuwegein€25,- per m2;
Voor daken vanaf 8m2 tot 150m2
Nijmegen€25,- per m2; max. €2.500,-
Totaal budget 2010 en 1011: €100.000
Rotterdam€25,- per m2; max. onbekend
Utrecht€30,- per m2; max. €2.500,-

Kosten groen dak

De kosten van een groen dak zijn gemiddeld €50,- per m2. Dat betekent dat de subsidie gemiddeld 50% van de kosten dekt. Dit is een gemiddelde. De prijzen liggen meestal tussen de €30,- en €100,-. Dat de prijzen verschillen ligt voornamelijk aan de kwaliteit van het groene dak, wat voor groen u erop wilt laten groeien, en of u het zelf aan legt of dat u hier iemand voor inhuurt.

Subsidie en fiscale regelingen groene daken ondernemers

Naast subsidieregelingen van gemeentes, zijn er voor ondernemers ook fiscale regelingen voor groendaken:
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
 • Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (Vamil)

Dit zijn fiscale regelingen van de Ministeries van Financiën en VROM. Ze worden uitgevoerd door SenterNovem en de Belastingdienst.
Deze regelingen zijn bedoeld voor ondernemers die investeren in, specifieke op de milieulijst genoemde, milieuvriendelijke technieken of apparatuur voor hun onderneming. Op de milieulijst wordt een groen dak vermeld als vegetatiedak.

Lees verder

© 2010 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groene daken: voordelen voor mens en milieuGroene daken: voordelen voor mens en milieuGroene daken zijn daken met planten op hun bovenste laag. Dit dakgroen vormt de basis van een ecosysteem: een gemeenscha…
Groendak: aanleg van het vegetatiedakGroendak: aanleg van het vegetatiedakSteeds meer mensen leggen een groendak aan. Er zijn meerdere voordelen aan het hebben van een groendak. Zo gaat er een i…
Groene daken, nuttig en natuurlijkTegenwoordig is het nog niet zo bekend, maar het zit eraan te komen: De groene daken! Wat is een groen dak? Waar is dit…
Groene gevels en groene murenGroene gevels en groene murenBij de aanleg van groene muren en groene gevels worden, zoals de naam al aangeeft, muren en gevels gedeeltelijk of gehee…

Wat doet mijn makelaar voor mij?Een makelaar schakelt u in voor het verkopen of het aankopen van een huis. Hij moet de waarde van het huis bepalen, en u…
Wat doet een welstandscommissie?Een welstandscommissie wordt door de gemeente ingeschakeld om toe te zien op de kwaliteit van de bouw en in hoeverre het…
Bronnen en referenties
 • http://www.groendak.info
 • http://groendaken-nederland.nl
 • http://www.groendak.net
Vissies (41 artikelen)
Laatste update: 21-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.