3D tuinontwerp voordelen en nadelen

3D tuinontwerp voordelen en nadelen Tegenwoordig zijn er programma’s op de markt die het voor iedereen mogelijk maken om op een computer in 3D een tuin te ontwerpen. Precies naar uw eigen eisen en wensen en afgestemd op uw eigen of toekomstige tuin, terras of balkon. Daarom zijn er tegenwoordig 3D tuin ontwerp programma’s te verkrijgen. Er is zelfs gratis 3D tuinontwerp software online te vinden. Soms zelfs is een schatting te maken van de kosten van het aanleggen van de tuin. Naast voordelen heeft 3D tuin ontwerp ook nadelen.

Voordelen en nadelen programma 3D tuin ontwerpen

Er zijn verschillende 3D tuinontwerp programma’s te verkrijgen. Welke het beste is, is moeilijk te bepalen omdat het uiteindelijk gaat om wat de gebruiker er mee wilt doen. En dit verschilt natuurlijk per gebruiker. De een houdt van makkelijk en simpel, terwijl de ander juist het liefst zo veel mogelijk opties heeft in het programma. Wel zijn er een aantal voordelen en nadelen te noemen die van toepassing zijn op de meeste 3D tuin ontwerp software. 3D tuin ontwerp programma’s zijn natuurlijk ook toepasbaar op balkonen en terrassen.

Voordelen programma 3D tuinontwerp

Tuin afmeting invoeren

Een heel groot voordeel is dat je zelf de buiten afmetingen van je tuin kunt bepalen. Sommige mensen hebben een hoekhuis, anderen een alleenstaand huis. Of je hebt een tuin in een L-vorm of met schuine zijdes. Weer anderen hebben alleen een terras of balkon die ze willen beplanten.

Onbeperkt proberen

Omdat je op een computer werkt heb je een aantal grote voordelen. Zo heb je de mogelijkheid om elke gemaakte tuin apart op te slaan en weer opnieuw te beginnen. Of je slaat je laatst ontworpen tuin op en maakt vanuit deze basistuin enkele varianten met kleine veranderingen.
Vervolgens kun je ze allemaal bekijken en eventueel printen om keuzes te maken wat je het mooist vindt.

Voorbeeld tuinen

De meeste 3D tuin ontwerp programma’s bevatten voorbeeld tuinen waarbij vaak ook uitleg staat. Hier kun je mooi ideeën uit opdoen. Maar je kunt er ook zien of een door jezelf gekozen combinatie van planten wel mogelijk is.

Internet afbeeldingen en uitwisselen

Op het internet heb je bij de meeste 3D tuin ontwerp software de mogelijkheid om zelf afbeeldingen toe te voegen en te gebruiken in je tuin die je op internet kunt vinden. Als je bijvoorbeeld al zeker weet dat je een hazelaar wilt in je tuin, dan kun je een afbeelding hiervan opzoeken op het internet en toevoegen in je tuin. Ook is het mogelijk om tuinen uit te wisselen met andere 3D tuin ontwerpers.

Gratis online 3D tuinontwerp software

Op internet is online 3D tuinontwerp software te vinden. In veel gevallen is deze software zelfs gratis. Dit is erg handig. Het kan zelfs zijn dat er niets voor het programma geïnstalleerd hoeft te worden. In dat geval is de software in de website ingebouwd.

Je eigen afbeeldingen toevoegen

Het is in de meeste gevallen ook mogelijk om een eigen foto toe te voegen. Heb je bijvoorbeeld al een standbeeld die zeker gebruikt gaat worden in uw nieuwe tuin. Dan kun je hier een foto van maken en deze plaatsen in uw tuin.

Hoogte verschillen

Ook is het mogelijk om hoogte verschillen aan te brengen in uw tuin. Sommige mensen vinden verhoogde borders mooi. Maar het kan ook zijn dat uw tuin bijvoorbeeld op een heuvel ligt of twee natuurlijke hoogte niveaus bevat. Je kunt dit meenemen in uw ontwerp.

Vijver toevoegen

Hoe groot moet nu de vijver worden? Wanneer is hij te klein of juist te groot? Dit zijn altijd lastige vragen en de beslissing wordt meer gemaakt op gevoel en smaak dan op statistische berekeningen. Maar wanneer de vijver op ware grote kan worden toegevoegd in uw 3D tuin kun je veel beter een keuze maken.

Kosten tuin aanleg

Als je de 3D tuin af hebt en denkt dat alles naar wens is, wil je natuurlijk graag weten hoeveel hij ongeveer gaat kosten om deze tuin aan te leggen. Daarom hebben veel 3D tuinontwerp programma’s de mogelijkheid om een indicatie van de kosten van de tuin uit te rekenen. De onderdelen in de bestaande database van het programma bevatten vaak al een prijs, maar ook aan onderdelen die je zelf toevoegt kun je een prijs hangen. Hierdoor krijg je een indruk van hoeveel het aanleggen van de tuin gaat kosten.

Geen dure tuin architect

Als u zelf wat basistuin kennis heeft en u kunt goed overweg met een computer, dan heeft u geen dure tuinarchitect nodig om zelf een mooie tuin te ontwerpen. Ook blijkt vaak in de praktijk dat een tuin architect een bepaalde (nadelige) invloed heeft op uw uiteindelijke tuin. Zo kan hij een voorkeur hebben voor een bepaald soort tuin, of verdient hij extra wanneer hij een bepaalde vijver gebruikt die u vervolgens bij een vijver handelaar aanschaft en de hij bij de tuin ontwerpen een provisie opstrijkt.

Seizoensinvloeden

Sommige 3D tuin ontwerp programma’s bevatten zelfs software die de seizoensinvloeden kunnen laten zien. Bijvoorbeeld sneeuw of herfst. Maar dit werkt vaak maar beperkt omdat je vaak je eigen afbeeldingen en foto’s gebruikt, die niet een herfst/winter/zomer variant hebben. Daarnaast is er ook vaak de mogelijkheid om te zien hoe de zon invalt op verschillende momenten in de zon. Dat is erg handig om te bepalen welke planten waar het beste geplant kunnen worden.

Nadelen 3D tuinontwerp

Lastig kiezen

De grote keuze vrijheid en het gemak om je ontwerpen aan te passen zorgen er wel voor dat het soms lastig is om een keuze te maken. Daarnaast geeft zo’n programma niet alle opties dan er in werkelijkheid zijn, soorten planten, bepaalde rondingen in de tuin enz.

3D tuin mooier dan werkelijkheid

Er kunnen behoorlijk mooie en spectaculaire 3D tuinen gemaakt worden op de computer, die via afbeeldingen of een video animatie net echt lijken en helemaal aan de wens voldoen. Maar in de praktijk kan dit toch altijd anders uitvallen. Vooral de ruimtelijke beleving wil nogal eens anders zijn op een computer scherm dan in de werkelijkheid.

Belangrijke tuinkennis

Een programma heeft meestal niet de praktische kennis over of jouw ontworpen tuin in de werkelijkheid wel kan. Denk hierbij vooral aan de groei van de planten. Het is natuurlijk altijd belangrijk dat een plant of gazon wel kan overleven waar hij komt te staan. Ook bijvoorbeeld een vijver heeft altijd bepaalde eisen en wensen. Zoals niet te veel of te weinig zonlicht, of geen kruipplaten in de buurt van de vijver die gaan woekeren en rotten in het water. Een tuin architect kan hier meestal beter over oordelen omdat hij dit uit ervaring weet of er voor gestudeerd heeft.

Lees verder

© 2011 - 2024 Javis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisinrichting of nieuwbouw, gebruik Google SketchUpHuisinrichting of nieuwbouw, gebruik Google SketchUpDe bouw en/of inrichting van een huis is niet zomaar iets. Het kost tijd, geld en je zit er waarschijnlijk de komende vi…
Daarom gratis open source software in het onderwijsDaarom gratis open source software in het onderwijsGratis software voor de pc is op veel plekken op het internet te krijgen, ook in 2021 is dat het geval. Open source soft…
Opgepast voor spyware striker proSpyware striker pro is een anti-spyware programma. Dat willen de makers ervan je althans wijsmaken. Lees hier wat je moe…
Zoeken naar gratis softwareprogramma’sZoeken naar gratis softwareprogramma’sBen je moe van het telkens weer geld uitgeven voor nieuwe software? Dan ben je niet de enige, want software kan duur zij…

Tijd voor tuinaanleg: de voorbereidingTijd voor tuinaanleg: de voorbereidingEens onze woning klaar, wordt het de hoogste tijd om aan de realisatie van onze toekomstige tuin te denken. Met het voor…
Floriade; Het om de 10 jaar terugkerende tuinevenementFloriade; Het om de 10 jaar terugkerende tuinevenementDe Floriade is een Wereldtuinbouwtentoonstelling, die sinds 1960 in Nederland wordt gehouden. Ongeveer één keer in de 10…
Javis (21 artikelen)
Laatste update: 27-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.