Groendak: aanleg van het vegetatiedak

Groendak: aanleg van het vegetatiedak Steeds meer mensen leggen een groendak aan. Er zijn meerdere voordelen aan het hebben van een groendak. Zo gaat er een isolerende werking van uit. Een ander voordeel is dat het water absorbeert, zodat het riool niet overstroomt in het geval van veel regenval. Andere omschrijvingen voor het groendak zijn vegetatiedak en grasdak. Het is altijd belangrijk dat de constructie van het dak stevig genoeg is om alles te kunnen dragen. Het aanleggen van een vegetatiedak kan veel voordelen hebben. Er zijn steeds meer mensen die van deze mogelijkheid gebruik maken. Bij steeds meer nieuwbouw worden vegetatiedaken aangelegd. Bij een grasdak wordt er beplanting aangelegd op het dak. De vegetatiedaken komen vooral voor in grote steden. Veel mensen maken van deze mogelijkheid gebruik omdat er weinig groen is in de stad en op deze manier is er toch nog meer groen te zien. Een vegetatiedak wordt vaak ook aangeduid als groendak of grasdak. Dit zijn meerdere aanduidingen voor hetzelfde fenomeen.

Aanleg van een groendak

Er zijn meerdere redenen waarom mensen een grasdak laten aanleggen. Het heeft namelijk meerdere voordelen, behalve dat het er groener uitziet. Zo heeft groen op het dak een geluidsisolerende werking. Planten absorberen namelijk geluid, maar dienen tegelijkertijd ook als geluidswal. In een drukke stad kan dat veel uitmaken. Een andere reden waarom mensen kiezen voor een vegetatiedak is omdat het ook water opneemt. In het geval van veel regenval in een korte periode wordt er veel water opgenomen door de planten. Dat voorkomt dat het riool wordt overbelast, omdat het water geleidelijker wegstroomt.

Isolerende werking van het grasdak

Een laatste reden waarom mensen kiezen voor een vegetatiedak is omdat het isolerend werkt. De warmte wordt namelijk beter vast gehouden. Doordat minder warmte het huis verlaat hoeft er ook minder gestookt te worden en op die manier wordt er dus geld bespaard. Het is overigens belangrijk dit effect niet te overschatten. Ook met een vegetatiedak is het nog steeds belangrijk om het dak verder te isoleren met goed isolerend materiaal. Vooral in de zomer werkt het dak isolerend. Dat komt omdat de planten vooral veel vocht aan de lucht onttrekken. Daardoor is de luchtdruk een stuk minder hoog en daardoor daalt de temperatuur dus.

Bouwen van een groendak

Vegetatiedaken zijn vooral geschikt om aan te leggen op platte daken. In het geval dat u een hellend dak nodig heeft mag dit maximaal 45 graden oplopen. Wanneer het tussen de 35 en 45 graden oploopt zijn er speciale technieken nodig om het dak te beplanten. Er zijn ook nadelen aan het hebben van een plat dak. Zo moet u er voor zorgen dat de wortels niet doordringen in het dak zelf. Meestal wordt daar wel op gelet bij de aanleg, maar het is wel belangrijk om dat zelf ook in de gaten houden. Een ander nadeel is dat lekkages minder snel kunnen worden opgespoord. Als laatste moet u er op letten dat de constructie van het dak stevig genoeg is om het extra gewicht van de tuin kunnen te dragen.

Aanleg van het vegetatiedak

Er zijn verschillende soorten tuinen waar u voor kunt kiezen. Een dak wat weinig tijd kost wordt aangeduid als een licht vegetatiedak. Daarop staan meestal kruiden en vetplanten. Zo’n dak heeft een dunne substraatlaag nodig van 3 tot 15 centimeter. Daken die een dikkere substraatlaag hebben, meer dan 30 centimeter, hebben een stevige dakconstructie nodig. Wanneer u een vegetatiedak wilt aanleggen kunt u terecht bij een gecertificeerd hovenier. U moet daarvoor op zoek gaan naar een hovenier die is aangesloten bij de Vakgroep dak- en gevelbegroening van de Branchevereniging voor Hoveniers (VHG). Door een hovenier kunt u het dak tot in detail laten invullen. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Soms is er ook subsidie beschikbaar voor de aanleg van een dak.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sedum en groendakenEen sedumdak wordt ook wel een groene dak genoemd. Een groene dak is een naam voor daken met begroeiingen erop. Dit kan…
Groene daken; beplanting op het dakGroene daken; beplanting op het dakEen zadeldak met oranje dakpannen is kenmerkend voor ons Nederlandse straatbeeld. Dit geldt zeker in de oude stadscentra…
Aanleg groen dak, kosten en subsidieHet komt het steeds vaker voor, daken met groen erop. Het is goed voor het milieu, isoleert, niet zo duur, gaat lang mee…
Overbruggingshypotheek: voordelen & nadelenOverbruggingshypotheek: voordelen & nadelenEen overbruggingshypotheek is een bijzondere hypotheekvorm die wordt gebruikt indien uw oude huis nog niet verkocht is,…

Lage temperatuur verwarming (LTV)Lage temperatuur verwarming (LTV)We verwarmen allemaal onze woningen in Nederland, vaak gebeurt dit door middel van een CV ketel en radiotoren. Maar er z…
Een appartement aan de kust inrichtenEen appartement aan de kust inrichtenEen tweede verblijf of vakantie-appartement aan de kust vraagt een andere inrichting dan een huis voor permanente bewoni…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.