3D tuin ontwerpen

3D tuin ontwerpen We hebben allemaal wel eens de gedachte dat we graag de tuin willen veranderen. Dit kan komen omdat je simpelweg op de huidige tuin bent uitgekeken of omdat de indeling niet meer naar wens is. Of je moet een hele nieuwe tuin aanleggen. Daarom zijn er tegenwoordig software programma’s op de computer die je in staat stellen om je eigen tuin te ontwerpen. Er zijn ook 3D tuin ontwerp programma's, waarmee je een wandeling kunt maken door je tuin voor een nog betere indruk.

3D tuin ontwerpen

Vroeger had je de keus om zelf iets op papier te zetten en dit vervolgens zelf uit te gaan voeren of dit laten doen door een hovenier. Of je kon een dure tuin architect inhuren die zo goed mogelijk je wensen en eisen in een aantal schetsen op ging zetten waar je dan de mooiste van uitkoos en hiermee aan de slag ging. Maar tegenwoordig kan iedereen zelf zijn tuin in 3D ontwerpen op de computer. Dit zijn vaak simpele en gebruiksvriendelijke programma’s die je de gelegenheid geven om verschillende tuinontwerpen op te stellen zonder dat je ook maar een schep in je tuin hebt gezet. Omdat alles in 3D en op de computer gebeurd ben je vrij om zoveel veranderingen toe te passen of verschillende ontwerpen te maken als je zelf wenst. Je krijgt daardoor een veel beter inzicht en eerste indruk in wat je allemaal mooi vind en wat niet.

Tips en adviezen tuin ontwerpen

Zelf een nieuwe tuin ontwerpen heeft het grote voordeel dat je alles naar je eigen wens kunt invullen. Een nadeel is dat je als leek niet overal alles vanaf weet. Zo is het bepalen van de minimale grote van een terras voor de hele tuinset altijd een lastig onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan de barbecue die er in de zomer ook nog bij moet staan! Als je daar geen rekening mee hebt gehouden is het elke keer behelpen. Ook kan de keuze van ergens een hoge struik of boom planten nadelige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld achterliggende planten of een gazon. Daarom zijn in de meeste 3D tuinontwerp programma’s voorzien van basis informatie die je helpen bij zulke keuzes. Vaak bevatten ze voorbeelden, of je kunt 1-op-1 een tuinset of boom in je tuin toevoegen waardoor je bijvoorbeeld meteen ziet of het terras groot genoeg is.
Het allergrootste voordeel van de 3D tuinontwerp programma’s is dat je in staat bent om oneindig veel verschillende ontwerpen te maken. Zo kun je zelf bepalen waar je voorkeur naar uitgaat. Omdat je ziet wat je hebt bedacht krijg je een veel duidelijker beeld van je opties mogelijkheden en interesses.

Eigen tuin ontwerpen

Tuin afmetingen

In de meeste 3D tuinontwerp programma’s begin je met het aangeven van de hoofd afmetingen van je tuin. Dit is namelijk bij iedereen anders. Zo kun je een lange smalle tuin hebben of juist een tuin rondom een vrijstaand huis. Soms heb je ook al te maken met vaste gegevens zoals de ingang van een schuur of garage aan de achterkant of de kant waar de poort moet komen naar de straat toe. Sommige programma’s stellen je in staat om meteen aan te geven hoe de randen van je tuin er uit komen te zien. Zo kun je aangeven of er een houten schutting zit of een stenen muur of een hoge conifeerheg, of bijvoorbeeld een poort of schuur/garage ingang. Dit is natuurlijk ook aan te passen wanneer je dit met het nieuwe tuinontwerp mee wilt nemen. Wanneer je dit hebt ingegeven is het grote voordeel dat je dit maar 1 keer hoeft te doen. Ze noemen dit vaak de begin template. Vanuit dit template begin je met het ontwerpen van je tuin.

Bepalen indeling

Vervolgens geef je in het programma aan hoe je de hoofdindeling in gedachte hebt. Hieronder vallen in de meeste gevallen:
 • terrassen en paden
 • gazons
 • borders
 • pergola's
 • vaste stenen barbecues
 • vijvers, trampolines, beekjes en dergelijke.
Het ligt er natuurlijk aan welk 3D tuinontwerp programma u gebruikt of u al deze opties heeft of dat u er juist nog veel meer of minder ter beschikking heeft.

Hoogte verschillen

Veel mensen vinden het mooi om in hun tuin hoogte verschillen aan te brengen. Dit kan met verhoogde borders die als een soort piramide vorm voor hoogte zorgen. Of men bekleed een bult met stenen en keien zodat de grond niet wegspoelt. Op een platte 2D tekening worden hoogte verschillen meestal aangegeven met hoogte lijnen en getallen zoals gebruikt worden op landkaarten, maar door de kracht van 3D kan men nu werkelijk zien hoe een bepaalde verhoging er uitziet in de tuin. Je kunt dus veel gemakkelijker variëren met hoogtes in de tuin. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker groene daken op bijvoorbeeld schuren, dit kan een mooi hoogte verschil maken in de tuin. Voor meer informatie kunt u verder lezen in Aanleg groen dak en subsidie, voordelen en nadelen.

3D tuin ontwerp programma's

Zoals u al in dit artikel heeft kunnen lezen verschillen alle programma’s van elkaar. De hoofdfuncties en onderwerpen zoals hierboven besproken komen bij allemaal wel voor, anders heeft het programma geen nut. Welke het meest geschikt is voor u en met welk programma u het fijnst denkt te gaan werken ligt aan uw eisen en wensen. Enkele punten waar u rekening mee kunt houden om ze te vergelijken zijn:
 • grafische kwaliteit. Sommige programma’s zijn zeer gedetailleerd qua grafische plaatjes zoals schuttingen, struik of boom. Sommige mensen hebben voor hun verbeelding zulke gedetailleerde plaatjes nodig voor een goede indruk.
 • gebruikersgemak. Sommige programma’s zijn zeer uitgebreid als je kijkt naar opties en instellingen. Dit betekent meestal ook dat je daardoor meer moet instellen en kiezen voordat je een ontwerp af hebt. De een vindt het bijvoorbeeld fijn als hij van te voren de keuze heeft welke soort schutting er komt of welke kleur gras precies gebruikt wordt, terwijl de ander dit overbodig vindt.
 • mogelijkheden. Wat verwacht je zelf van het programma? Wil je alles kunnen instellen en kiezen? Of vind je het juist prettiger als je snel en simpel tot een resultaat komt? Zoals al vaker is aangegeven zit er verschil tussen de programma’s in hoeverre je van alles van te voren moet kiezen en instellen voordat je een ontwerp af hebt. De een vindt dit prettig de ander juist niet.
 • taal. Als u de Engelse taal niet zo heel machtig bent kunt u erop letten dat het 3D tuinontwerp programma Nederlandstalig is en een Nederlandse handleiding heeft.
 • uw eigen computervaardigheden. Voor sommige 3D tuin ontwerp programma’s is het handig als u een basiskennis hebt van computers en bijvoorbeeld Windows.
 • Seizoenen: zomer, winter, herfst en lente
 • Sommige 3D ontwerp programma’s hebben zelfs de mogelijkheid om je tuin te bekijken in de vier verschillende seizoenen (zomer, winter, herfst en lente). Dit kan vooral van pas komen wanneer je wilt weten of je tuin in de winter ook nog groen is. Je kunt dan bijvoorbeeld precies zien hoeveel groenblijvende planten je hebt gebruikt en waar je er eventueel een nodig hebt.

Kosten tuin

Sommige uitgebreide 3D tuinontwerp programma’s hebben ook een optie dat ze gegevens kunnen halen van het internet. Of ze bezitten al een bepaalde prijsindicatie voor bijvoorbeeld soorten sierbestrating of planten en bomen. Op deze manier heb je zelfs de mogelijkheid om een prijsopgave te maken van de spullen die je hebt gebruikt in je tuin. Maar let wel op, dit zijn nooit de meest actuele prijzen en ze dienen uitsluitend ter indicatie. Zo kan het handig zijn om te zien welk tuinontwerp het duurst of goedkoopst is.

Nadelen 3D tuin ontwerpen

 • De grote keuze vrijheid en het gemak om je ontwerpen aan te passen zorgen er wel voor dat het soms lastig is om een keuze te maken.
 • Soms ziet de ontworpen tuin er in 3D mooier uit dan dat hij uiteindelijk in het echt is geworden.
 • De computer is meestal niet in staat om je gemaakte keuzes te verifiëren binnen de tuin architectuur. Een tuin architect is hier meestal wel toe instaat, zo heeft hij bijvoorbeeld geleerd welke planten wel of niet op bepaalde plekken in je tuin goed groeien.

Lees verder

© 2010 - 2024 Javis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus of opleiding tuinarchitectuurEen cursus of opleiding tuinarchitectuurLijkt het je ook zo fijn om zelf je eigen tuin te kunnen ontwerpen of zou je zelfs van tuinarchitect je beroep willen ma…
Zelf huis ontwerpen: Hoe ontwerp je jouw droomhuis in 3D?Vroeger was het al een luxe om je toekomstige huis te laten ontwerpen door een architect. Maar nu zijn de mogelijkheden…
Je eigen kleding ontwerpenJe eigen kleding ontwerpenWil jij ook je eigen kleding ontwerpen en dragen? Of misschien zelfs wel verkopen en een succesvol een eigen kledingmerk…
Techniek op menselijke maatTechniek op menselijke maatWat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen van technische producten met betrekking tot de menselijke maat?

Hoe moet u juist snoeienLang niet alle bomen en struiken moeten geregeld worden gesnoeid; vaak is het voldoende als u ze nu en dan snoeit om een…
De tuin winterklaar maken (tips)De tuin winterklaar maken (tips)De winter is voor plant en dier een rustperiode en ook voor u valt er in de tuin weinig te doen. U hebt dus alle tijd om…
Javis (21 artikelen)
Laatste update: 27-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.